Медия без
политическа реклама

Американските генерали се обявиха срещу изтегляне от Афганистан

Шефът на Пентагона Лойд Остин е докладвал мнението на армията на американския президент, който обаче вече обяви решението си

18 Апр. 2021
ЕПА БГНЕС архив

Американският министър на отбраната Лойд Остин се противопостави на изтеглянето на американските войски от Афганистан, плановете за което американският президент Джо Байдън обяви миналата сряда, като подчерта, че то ще завърши до септември, предава Агенция Фокус  като се позовава на The Wall Street Journal. 

Ръководителят на Пентагона е докладвал на Байдън, че няколко американски военни командири са изразили загриженост относно плановете на Белия дом за изтегляне на войските от Афганистан. Сред тях, според изданието, са били председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, ръководителят на Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Франклин Маккензи и командирът на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал-лейтенант Скот Милър.

Самият Остин, според The Wall Street Journal, е предупредил американския лидер, че с изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Афганистан действително ще спре подкрепата за и без това крехката стабилност, установена в страната. На 6 април ръководителят на Пентагона и генерал Марк Мили научиха, че Байдън е взел решение, което противоречи на съветите на военните командири. Както отбелязва вестникът, американският лидер е настоял, че оттеглянето на въоръжените сили на САЩ ще бъде най-добрият начин да се избегне възобновяването на военните действия в Афганистан.

Никой не може да даде гаранции за бъдещето на Афганистан след напускането на американските войски, заяви в същото време висш служител на Белия дом, цитиран от БГНЕС.  Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан коментира за телевизия Fox News риска да се повтори случилото се в Ирак, където бойци от Ислямска държава завзеха територията след оттеглянето на американските войски през 2011 г. Това накара тогавашния президент Барак Обама да изпрати войски обратно в Ирак.

Съливан обясни, че Байдън няма намерение да изпраща американски сили обратно в Афганистан, но добави: "Не мога да дам никакви гаранции за това какво ще се случи в страната. Никой не може."

„Всичко, което Съединените щати могат да направят, е да осигурят на афганистанските сили за сигурност, афганистанското правителство и афганистанския народ ресурси и способности, обучение и оборудване на техните сили, оказване на помощ на тяхното правителство. Направихме това и сега е време американските войски да да се приберат у дома и афганистанският народ да застане в защита на собствената си страна”, каза дипломатът.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви в сряда пред комитета по разузнаване на Сената, че способността на САЩ да събира разузнавателна информация и да действа срещу екстремистки заплахи в Афганистан ще намалее след напускането на американските войски.

В доклад на ООН от януари се твърди, че в Афганистан има до 500 бойци на Ал Кайда и че талибаните поддържат тесни отношения с ислямистката екстремистка групировка. Талибаните отричат Ал Кайда да е присъствала в Афганистан.

Обявявайки решението си за изтегляне на войските, президентът Джо Байдън каза, че САЩ ще наблюдават заплахата, ще реорганизират способностите за борба с тероризма и ще запазят значителни активи в региона, за да отговорят на заплахите за САЩ, идващи от Афганистан.

"Той няма намерение да отклонява погледа си от там", каза Съливан за президента. Съединените щати имат капацитета да реорганизират своите способности и да продължат да потискат терористичната заплаха в Афганистан, твъди още той.

Ключови думи:

Лойд Остин, Джо Байдън

Още по темата