Медия без
политическа реклама

12 клуба разклатиха футбола и настроиха света срещу себе си

ФИФА заклейми Суперлигата, УЕФА и отцепниците се плашат със съд, феновете се отричат от любимите отбори. Чуха се и първи гласове на отстъпление

19 Апр. 2021ОбновенаЯВОР ЕВТИМОВ
ЕПА/БГНЕС
Президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес се кани да управлява европейската Суперлига.

Новината за създаването на спряганата от години футболна Суперлига очаквано разклати устоите на играта и предизвика вълна от възмущение сред ръководителите и феновете на най-популярния спорт. Късно в неделя 12 от топклубовете в Европа обявиха, че стартират своя собствена лига, която ще бъде управлявана от президента на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес.

Освен "кралския клуб" съоснователи стават още два испански - "Барселона" и "Атлетико" (Мадрид), три италиански - "Ювентус", "Милан" и "Интер", и шест английски отбора - "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Арсенал", "Челси", "Тотнъм" и "Манчестър Сити". На този етап личи липсата на подкрепа към инициативата от страна на тимове от другите две топпървенства на Стария континент - германското и френското.

"Ще помогнем на футбола на всяко ниво и ще го отведем на неговото заслужено място в световен мащаб. Футболът е единственият глобален спорт с над четири милиарда фенове и наша отговорност като големи клубове е да отвърнем на техните желания", заяви испанският строителен магнат Флорентино Перес в официалното съобщение.

Super League chairman, Florentino Perez: "We will help football at every level and take it to its rightful place in the world”

👉 https://t.co/X28W7I97CL pic.twitter.com/NQSXDwWIbZ

— MARCA in English (@MARCAinENGLISH) April 18, 2021

Замесените отбори напускат европейската клубна асоциация и сами ще администрират своята Суперлига. Планът е мачовете в нея да се играят в средата на седмицата, което застрашава бъдещето на двата традиционни континентални турнира - Шампионската лига и Лига Европа.

Според сключеното споразумение клубовете основатели ще разполагат с гаранционен фонд на обща стойност €3,5 млрд. Сделката ще се финансира от американската банка "Джей Пи Морган", която е готова да отпусне кредити за общо €5 млрд. на 12-те отбора. Официалният старт на Суперлигата е планиран за сезон 2023/2024 г.

"Събирайки на едно място най-великите клубове и играчи да играят помежду си през целия сезон, Суперлигата отваря нова глава в европейския футбол, осигурявайки състезание и съоръжения от световна класа, както и по-голяма финансова подкрепа за по-широка футболна пирамида", заяви съсобственикът на "Манчестър Юнайтед" Джоел Глейзър, който ще бъде един от вицепрезидентите на Суперлигата.

Другият ще бъде президентът на "Ювентус" Андреа Аниели, който пък коментира:

"Нашите 12 клуба съоснователи представляват милиарди фенове по цял свят и притежават общо 99 европейски трофея. В този критичен момент ние се събрахме и решихме да трансформираме европейския турнир, поставяйки играта, която обичаме, на устойчива основа с дългосрочна перспектива. Ние ще засилим солидарността и ще дадем на запалянковците и играчите аматьори постоянен поток от зрелищни мачове, които ще подхранват тяхната страст и ще им предложат нови модели за подражание."

 

ПОВСЕМЕСТНА СЪПРОТИВА

Очаквано съобщението на дузината революционери предизвика вълна от недоволство както сред ръководните органи на футбола, така и сред привържениците.

От световната централа ФИФА излязоха с лаконично съобщение, че организацията няма да подкрепи подобна лига. "На този фон ФИФА може единствено да изрази неодобрението си за тази "затворена лига на отцеплението" извън международните футболни структури", се казва в позицията от Цюрих.

Далеч по-крайни бяха сигналите от европейската централа УЕФА, която разпространи съвместно изявление с трите замесени национални федерации и лиги.

"УЕФА, английската футболна асоциация (FA) и Премиър лийг, испанската кралска футболна федерация (RFEF) и Ла Лига и италианската футболна федерация (FIGC) и Серия А научиха, че няколко английски, испански и италиански клуба планират създаването на затворена, така наречена Суперлига.

Ако това се случи, искаме да подчертаем, че УЕФА, FA, RFEF, FIGC, Премиър лийг, Ла Лига и Серия А, а също и ФИФА и всички наши членове, ще останем обединени в нашите усилия да спрем този циничен проект. Проект, основан на личния интерес на няколко клуба във време, когато обществото се нуждае от солидарност повече от всякога.

Ние ще предприемем всички възможни мерки на всички нива - както юридически, така и спортни, за да предотвратим това. Футболът е базиран на отворени състезания и не може да бъде другояче.

Замесените клубове ще получат забрана от ФИФА и своите федерации да участват в каквото и да е друго състезание на местно, континентално или глобално ниво, а техните играчи може да не получат възможност да представят своите национални отбори.

Благодарим на онези клубове в другите държави - особено в Германия и Франция, които са отказали да се присъединят към това. Призоваваме всички почитатели на футбола - запалянковци и политици, да се присъединят към нас в битката срещу този проект. Този несекващ личен интерес на няколко отбора стигна твърде далеч. Стига толкова."

Uefa, Fifa, the Premier League and government officials are among a host of bodies to condemn proposals for a new European Super League.

12 clubs, including England's 'big six', announced on Sunday that they intend to form a breakaway European competition.

Full story:

— BBC Sport (@BBCSport) April 19, 2021

Сходна позиция изразиха и официалните фенклубове на трите лондонски гранда - "Челси", "Тотнъм" и "Арсенал".

"Нашите членове и футболните привърженици на по цял свят чувстват крайно предателство. Това е решение на алчността, целящо единствено да напълни джобовете на онези най-отгоре. То е взето, без да е съобразено с верните фенове, нашата история, нашето бъдеще и бъдещето на футбола в нашата страна. Това е непростимо. Стига толкова", пишат запалянковците на "сините".

Привържениците на "шпорите" обявиха, че са "дълбоко разтревожени", а тези на "артилеристите" описаха ситуацията като "смъртта на клуба като спортна институция".

The death of Arsenal as a sporting institution https://t.co/0S2UFwtkFC

— AST (@AST_arsenal) April 18, 2021

 

СЪДЕБНА КОНТРААТАКА

В отговор от регистрираната нова компания SLCo съобщиха, че вече са внесли превантивни съдебни искове срещу възможните бъдещи действия на ФИФА и УЕФА срещу клубовете в Суперлигата. Без да уточняват в кой съд са заведени делата, администраторите заявиха, че са изпратили следното съобщение до президента на ФИФА Джани Инфантино и до президента на УЕФА Александър Чеферин:

"Вашите официални изявления ни принудиха да предприемем ответни мерки, за да предпазим себе си от такава неблагоприятна реакция, която не само ще постави под въпрос нашите финансови ангажименти в рамките на фонда, но и ще бъде незаконна. По тази причина SLCo внесе иск в съответните съдилища, за да обезпечи безпрепятственото учредяване и провеждане на турнира в съответствие с действащото законодателство."

Също така от Суперлигата подчертаха, че не смятат да напускат вътрешните си първенства:

"Турнирът ни трябва да се проведе съвместно със съществуващите национални лиги и купи, което се явява ключова част от структурата на европейския футбол. Ние не искаме да заменяме Шампионската лига или Лига Европа, а да се конкурираме с тези турнири и да съществуваме заедно с тях."

 

КАКВО ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА СУПЕРЛИГАТА?

Предвижда се в новата частна надпревара да се включват общо 20 отбора всеки сезон. От тях 15 трябва да бъдат перманентни участници, а останалите пет места да бъдат попълвани от най-заслужилите отбори според представянето им в предходния сезон на национално и международно ниво.

Участниците ще бъдат разделяни в две групи по десет тима, които ще играят всеки срещу всеки по два пъти с разменено гостуване. Първите три отбора в крайното класиране ще продължават автоматично на 1/4-финалите, а четвъртият и петият ще играят плейоф в два мача помежду си.

The format of the Super League

via @ManUtd pic.twitter.com/UYESv2IRjG

— utdreport (@utdreport) April 18, 2021

 

СИГНАЛИ ЗА ОТСТЪПЛЕНИЕ

Само няколко часа след анонса, разтърсил футболния свят, започнаха да се чуват и първите гласове, вещаещи потенциален крах на идеята за Суперлига още в зародиша ѝ. При това сигналите дойдоха от президента на един от замесените клубове - "Барселона", Жоан Лапорта.

В интервю за испанското радио "Кадена КОПЕ" спечелилият миналия месец изборите в каталунския гранд бизнесмен коментира, че преговорите за участието на "блаугранас" в този проект са проведени от неговия предшественик Джосеп Мария Бартомеу. От думите му пролича, че самият Лапорта не е особен поддръжник на новия затворен формат.

"Европейската Суперлига обременява футболния бизнес. Тя е въпрос само на пари, а не трябва да е така - заяви президентът на "Барса". - Трябва да се погрижим за футбола. За това, което символизира той и което го прави толкова хубав и мечтан. Суперлигата е една възможност, но има и други като например световно клубно супер първенство по примера на мондиалите за национални отбори. Аз съм по-скоро за това, отколкото за Суперлигата."

🗣️ Joan Laporta: "The European Super League is burdening the football business. It's only a question of money." pic.twitter.com/5CFhdOVNrj

— Barça Worldwide (@BarcaWorldwide) April 19, 2021

Ключови думи:

футбол, Суперлига, Реал Мадрид, Барселона, Ювентус, Милан, Интер, Ливърпул, Манчестър Юнайтед

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

Падна най-старият световен рекорд в леката атлетика

15 Апр. 2024

Късмет за шампиона за старта в "Крусибъл"

18 Апр. 2024

"Байер" стигна в сетния миг до исторически рекорд

19 Апр. 2024

ПЪРВА ЛИГА, XXIX КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

15 Апр. 2024

"Черно море" излезе на 2-ро място след бой над "Левски"

13 Апр. 2024