Медия без
политическа реклама

ГЕРБ се окопава в министерствата

Зам.-министър на финансите става шеф на дирекция, началник на кабинет - държавен експерт

19 Апр. 2021ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Кирил Ананиев

Кадри от политическите кабинети на ГЕРБ се спасяват от уволнения, като се преназначават на държавни постове в министерства и ведомства. 

Така например от сайта на Министерството на финансите става ясно, че доскорошният зам.-министър на финансите Росица Велкова вече е директор на дирекция "Държавни разходи". За нейното преназначение ведомството не е известило специално.

Бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев съобщи, че с държавен пост ще се снабди и началникът на кабинета на министъра на финансите Надежда Петрова. Тя ще стане на първо време държавен експерт в отдел “Финансово оздравяване на общините”, с перспективата по-късно да бъде назначена за началник отдел в дирекция "Финанси на общините".

За шеф на същата дирекция се гласи Жени Начева, сега зам.-министър на здравеопазването. "Тя е кадър на Горанов и Ананиев и дълги години директор Финанси в НЗОК, където поне 12-13 години шеф на Надзорния съвет беше Кирил Ананиев", припомня Кадиев. 

"Сега" попита финансовото министерство за тези рокади и оттам потвърдиха новите назначения на Росица Велкова и Надежда Петрова. "Г-жа Велкова и г-жа Петрова са дългогодишни служители на МФ (повече от 20 години), с утвърден авторитет и професионализъм, които в мандата на настоящото правителство бяха натоварени с отговорността да заемат позициите на заместник-министри на финансите и с приключването на този ангажимент се предвижда те поетапно да се завърнат в дирекциите, в които преди това са заемали ръководни длъжности, съгласно законовите разпоредби", посочват от пресцентъра на МФ.

Оттам уточняват, че Росица Велкова е оглавила дирекция „Държавни разходи“ на 12 април т.г., а на доскорошния шеф на дирекцията Владимир Петров е прекратено служебното правоотношение по негова молба поради придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст преди повече от 4 години. Преди да заеме поста зам.-министър Росица Велкова е била началник на отдел в посочената дирекция от 2001 г., уточняват още от МФ.

В социалните мрежи има сигнали за подобни преназначения и в други министерства. Целта на тези рокади е верните партийни кадри да не могат да бъдат лесно уволнени от следващите управляващи.

"Изправи се! Мутри, вън!" внесоха днес в Народното събрание предложение за мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка. Забраната ще се отнася за предоставяне на концесии и определяне на концесионни такси; сключване на нови договори на стойност над 1 млн. лв.; вземане и предоставяне на държавни заеми; промени в ръководствата на публични предприятия и държавни болници; продажби, наеми и други сделки с имущество на държавни болници; избор и назначаване на лица на публични държавни длъжности.

Още миналата седмица БСП предложи да се въведе мораториум на правителството в оставка покрай приетото вече от 45-о Народно събрание решение да се създаде комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов за последните 10 г. Това предложение обаче не беше подкрепено от останалите нови партии и ДПС, с мотива че трябва да се гласува с отделен акт, а не заедно с комисията за проверка.

В понеделник и левицата внесе проект за мораториум. Той гласи, че до избирането на новото правителство се налага мораториум върху налагането на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

Още по темата