Медия без
политическа реклама

УЕФА отлъчи играчите в Суперлигата от европейското и световното

Това е плюнка в лицето обичащите футбола и ще наложим всички санкции, закани се президентът Александър Чеферин

19 Апр. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Александър Чеферин

Плановете за частна европейска Суперлига са "плюнка в лицето на всички хора, обичащи футбола", обяви емоционално президентът на УЕФА Александър Чеферин. 

Той добави, че футболистите от 12-те клуба-отцепници ще бъдат наказани да не участват на тазгодишния европейски шампионат и на световното първенство в Катар догодина.

На пресконференция след заседанието на Изпълкома на УЕФА в Монтрьо, Чеферин подложи на унищожителна критика плановете за създаване на отделна Суперлига

"Все още обсъждаме с нашия екип от юристи, но ще наложим всички санкции, които можем, и ще ви информираме за тях възможно най-скоро - каза той. - Моето мнение е, че те (12-те клуба) трябва да бъдат отстранени колкото може по-бързо от нашите турнири. Същото важи и за футболистите им - на тези, които играят в тази затворена лига, ще бъде забранено за участват на европейското и световното първенство. Няма да имат право да играят повече и в каквито и да е мачове на националните си отбори.

Призоваваме всички да ни подкрепят, тъй като правим всичко по силите си, за да гарантираме, че това никога няма да се осъществи. Не мога да го подчертая по-силно, но УЕФА и футболният свят са обединени срещу това позорно самообслужване от страна на няколко клуба в Европа, което е подхранвано единствено от алчност. Не само футболът, а обществата и правителствата в Европа са обединени, всички ние сме обединени срещу този глупав проект. Английската футболна асоциация, испанската и итлианската, ФИФА, всички 55 членки на УЕФА са единодушни срещу тези цинични планове. Нашият спорт се превърна в най-великия заради спортните му постижения и заслуги и не можем да позволим това да бъде променено, никога няма да го направим".

След заседанието на Изпълкома на УЕФА в Монтрьо стана ясно също така, че двама от членовете на управителното тяло са го напуснали, защото са представители на два от клубовете-отцепници. Това са изпълнителният вицепрезидент на "Манчестър Юн" Ед Уудуърд и председателят на "Ювентус" Андреа Аниели, който бе и дългогодишен президент на Европейската клубна асоциация (ECA), от която пък 12-те основатели на Суперлигата също напуснаха.

"Той е вероятно едно от най-големите разочарования - каза Чеферин за Аниели. - Не искам да навлизам в твърде лични работи. Но факт е, че никога не съм виждал човек, който да лъже толкова много пъти, толкова упорито, че чак изглеждаше невероятно. Говорих с него в събота. Каза ми: "Всичко това са само слухове. Не се притеснявай, нищо няма да стане". А след това каза: "Ще ти се обяда до един час", след което си изключи телефона."

За Уудуърс пък Чеферин заяви: "не съм контактувал много с него, но той ми звънна миналия четвъртък вечерта и ми каза, че е много доволен с предвидените реформи в Шампионската лига, че напълно ги подкрепя и единствено би искал да говори (на заседанието днес) за финансовия феърплей. И очевидно вече е бил подписал нещо съвсем различно".

 

НОВАТА ШАМПИОНСКА ЛИГА

На заседанието на Изпълкома на УЕФА бе гласуван и новият формат на Шампионската лига, който ще влезе в сила от 2024 г. 

В груповата фаза вече ще участват 36, вместо досегашните 32 отбора. При това тимовете няма да бъдат разпределяни в 8 групи, а ще играят в една голяма група и всеки ще изиграе по 10 мача срещу 10 различни съперника (5 домакинства и 5 гостувания), като противниците ще бъдат определяни чрез жребий. 

След това ще се прави крайно класиране на 36-те отбора. Тези в Топ 8 продължават директно на 1/8-финалите, а класиралите се между 9-о и 24-о място ще играят плейофи в по два мача на разменено гостуване, за да определят другите осем осминафиналиста. След това вече фазата на елиминациите си остава както досега.

Допълнителните 4 места в Шампионската лига ще се разпределят така: едно за отбора, завършил 3-и в петото по сила първенство на континента (в момента това е френската Лига 1); второто е за т.нар. "шампионски път" (за шампионите от по-слаби първенства - като българското), като по този начин в ШЛ ще има вече 5 отбора от по-слаби първенства; останалите две квоти ще са за отборите с най-голям клубен коефициент измежду тези, които не са се класирали за ШЛ по другите критерии.

По подобен начин се променя и форматът на Лига Европа. Там също ще се сформира голяма обща група, но в нея тимовете ще имат по 8 мача (4 домакинства и 4 гостувания), преди да се направи класирането. В новия турнир на УЕФА - Лигата на конференциите, пък мачовете в голямата група ще са по 6 (3+3). 

Все още обаче не е решено дали големите групи в тези турнири ще бъдат разширени също до 36 отборау или ще бъдат с по 32.

 

Още по темата