Медия без
политическа реклама

Фискалният резерв внезапно порасна с 1.3 млрд. лева

660 млн. лв. такса от концесията на Летище София запълва дупката в бюджета

20 Апр. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Фискалният резерв е възстановил част от средствата, след като в първите 10 дни на април се срина до нива близки до неснижаемия остатък от 4.5 млрд. лв.

Към 16 април той вече е 7.242 млрд. лв., показва седмичният баланс на Емисионно управление на БНБ. Това е увеличение с 1,34 млрд. лв. спрямо седмица по-рано, когато резервът падна до 5.9 млрд. лв. и предизвика тревоги сред финансисти и политици за състоянието на публичните финанси на страната.

Данните на Емисионно управление всъщност показват само парите от фискалния резерв, които се държат на сметка в БНБ. Отделно средства от резерва се държат и по депозити в търговски банки, но към момента няма информация колко са те. Според последните налични данни от Министерство на финансите към края на февруари в търговски банки е имало около 500 млн. лв. от резерва.

Заради изтънелите финанси на държавата, в това число и отчетения за първи път от много години бюджетен дефицит още през първото тримесечие, финансовият министър Кирил Ананиев бе привикан миналата седмица в новия парламент да даде обяснения. Депутатите от ГЕРБ обаче предизвикаха хаос в пленарната зала, което не позволи на министъра да се изкаже и изслушването му бе отсрочено за 21 април. Още тогава народните избранници от ГЕРБ бяха заподозрени в опит да осуетят обясненията за резерва и да ги изместят за по-късно, когато вече в него ще влязат достатъчно данъчни постъпления.

А април е месец, в който традиционно се събира голяма част от данъчните приходи за годината, заради крайния срок за плащане на налога върху доходите на физическите лица.

На изненадващата пресконференция на ГЕРБ в неделя финансовият министър в оставка вече увери, че още следващата седмица фискалният резерв ще нарасне и в края на април ще надхвърли 8 млрд. лв. , което е двойно повече от минимално изискуемия по закон. По думите му притеснения за финансите на държавата изказвали хора, които не познават бюджетните процедури. Тогава Ананиев обясни, че в първите дни на всеки месец се харчат пари от резерва за заплати и пенсии, а от средата на месеца започват да влизат приходите от данъци. 

В опит да се защити от нападките, че правителството на Борисов е допуснало фискалния резерв да падне до рекордно ниско ниво, Ананиев даде за пример злополучния кабинет на Пламен Орешарски, който към 31 март 2014 г. "без да има пандемия и никакви извънредни разходи" е докарал резерва до 5,10 млрд. лв.

В парламента обаче очакват финансовия министър да даде обяснения за структурата на фискалния резерв и дали правителството не е харчило за текущи разходи от неприкосновените фондове в него като Сребърния фонд, Учителския пенсионен фонд, двата ядрени фонда, парите на НЗОК или фонд "Сигурност на енергийните системи".

Извинението на кабинета на Борисов за огромните разходи от началото на годината, които доведоха до 656 млн. дефицит в хазната в края на март, са социалните и икономическите мерки за борба с пандемията. Решенията на правителството през последните три месеца обаче показват, че голяма част от извънредните разходи и трансфери от бюджета, нямат нищо общо с пандемията и по-скоро са свързани с преизборни харчове за общини и различни групи избиратели. 

Междувременно от Министерството на транспорта вчера съобщиха, че 660 млн. лв. от концесията на летище София вече са постъпили в държавния бюджет. Министърът на транспорта в оставка Росен Желязков подписа на 19 април писмото за приключване на концесионния договор със "СофКънект", с което двете страни потвърждават, че предварителните условия по договора са изпълнени. Съществено условие за влизане в сила на концесията бе изплащането на 660 млн. лв. първоначално възнаграждение. Дни след изборите обаче правителството в оставка освободи "СофКънект" от регулярни годишни концесионни такси за следващите 10 години.

Размерът на авансовото концесионно възнаграждение съвпада с дупката в бюджета, отчетена в края на март. Вероятно по този повод министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев увери, че още през април бюджетът вече ще е балансиран, т.е. без дефицит и без излишък.

Още по темата