Quantcast
Усилено се работи за провал на конгреса на БФС | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Усилено се работи за провал на конгреса на БФС

Клубове са подканяни да попълват декларации, че не желаят провеждането на извънредния форум на 25 юни
1 406
 Сега
Декларацията, с която клубовете - членове на БФС заявяват, че не искат извънреден конгрес на 25 юни.

Слуховете, че БФС работи за отлагането на извънредния конгрес, насрочен от самия него за 25 юни, започват да намират потвърждение. Разбра се, че хора от футболния съюз организират събирания на представители на клубове по региони, на които се раздават за попълване декларации с искане да няма конгрес.

"Сега" се натъкна на подобна бланка от името на Областния съвет на БФС в Бургас. В нея дори не се предоставя право на избор дали представителят на клуба желае или не да има конгрес на 25 юни, а директно се заявява отказ от подобен форум през 2021 г.

На практика това се явява нещо като подписка сред клубовете да няма извънреден конгрес, а да се изчака редовният, който трябва да се проведе през февруари 2022 г.

Зад подобно искане стоят повечето членове на Изпълкома на БФС. Те имат две опорни точки - че извънреден конгрес не дава пълен 4-годишен мандат на новоизбраното ръководство и че в такъв случай ще се наложи отново редовен конгрес през февруари догодина. А два конгреса щели да утежнят много бюджета на БФС.

Двама от членовете на Изпълкома обаче са категорични, че има правна възможност на 25 юни да бъде избрано ръководство с пълен мандат - бившият депутат от ДПС Камен Костадинов и бизнесменът Петър Величков, за когото се очаква да влезе в битката за президентския пост в екип с Димитър Бербатов.

Всъщност, подобно сондиране на мнение и де факто принуждаване на клубове да подписват такива декларации се явява като контрапункт на подписката, организирана преди време от екипа на друг кандидат-президент - Христо Порточанов. Той бе обявил, че 255 клуба са заявили желание да има извънреден конгрес на 30 април на ст. "Васил Левски". Проверка на БФС обаче призна подписите на само 121 клуба, което се оказа недостатъчно искането да бъде уважено от Изпълкома.

През следващата седмица се очаква да се проведе заседание на Изпълкома на БФС и има индикации, че тъкмо на него ще бъде обсъдено дали да не бъде отменен извънредният конгрес. Подобна активност сред клубовете по места обаче показва, че от футболния съюз вече имат определена нагласа и тя не е в полза на опозицията. Възможно е като коз да бъдат извадени и попълнени декларации за нежелание на клубовете за конгрес тази година.

А това би означавало, че уж временното ръководство ще си управлява в удобното заварено положение повече от 2 години. При това дори не в оставка. Защото, както се оказа, такава са подали по надлежен ред само президентът Борислав Михайлов, неговият заместник Атанас Фурнаджиев, Петър Величков, Камен Костадинов и Валентин Михов.

 

Още

БФС тушира всяка опозиция
"Ботев" (Вр) за втора година оцеля в плейофа за елита

27.05.2022

185
След триумфа в Тирана Моуриньо вече е трудно достижим

26.05.2022

559