Quantcast
Всяко чудо за три дни, или как футболът се спаси от спасителите си | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Всяко чудо за три дни, или как футболът се спаси от спасителите си

За своите 48 часа живот европейската Суперлига извади на показ непреходното лице на играта - нейните фенове
3 285
 TWITTER

В късната неделна вечер на 18 април 2021 г. на бял свят изневиделица се появи плодът на дългогодишните напъни на най-богатите футболни клубове да станат още по-богати - европейската Суперлига. В късната вторнишка вечер на 20 април 2021 г. той драматично издъхна, след като тръбите в поставения му по спешност апарат за командно дишане една по една се самоизключиха.

Бурните събития в тези трагични за недоносения плод 48 часа живот изкараха наяве всички лица на съвременния професионален спорт. От удивителната алчност и чувството за недосегаемост у някои от най-влиятелните фигури в клубния футбол, през мощните административни лостове на УЕФА и ФИФА до непреходната първична любов на запалянковците и тяхното влияние върху самозабравилите се силни на деня.

Всъщност никое от тях не е изненада. Единствената изненада беше

 

тоталната неподготвеност на самите създатели на Суперлигата,

 

довела до скоропостижната гибел на идеята им още при първия ѝ сблъсък с реалността. Кой би могъл да допусне, че бизнесмени и мултимилиардери от калибъра на Флорентино Перес, Роман Абрамович, Джон Хенри и Джоел Глейзър ще подходят толкова наивно и юридически несъстоятелно?

Самият избор на момент и начин на представяне на проекта вещаеше полукриминален развой на събитията. Обсъжданата от години като публична тайна Суперлига беше промотирана чрез серия съобщения и революционни лозунги в социалните мрежи в неделя по никое време.

Наистина, ефектът беше смайващ и първоначалният шок беше неизбежен - 12 от топотборите в исторически и съвременен план обявяват война на статуквото и занапред вече ще играят само помежду си! Имената на "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Арсенал", "Челси", "Тотнъм", "Манчестър Сити", "Ювентус", "Милан", "Интер", "Реал" (Мадрид), "Барселона" и "Атлетико" (Мадрид), събрани на едно място, звучат, меко казано, респектиращо.

"Събирайки на едно място най-великите клубове и играчи да играят помежду си през целия сезон, Суперлигата отваря нова глава в европейския футбол, осигурявайки състезание и съоръжения от световна класа, както и по-голяма финансова подкрепа за по-широка футболна пирамида", декларира съсобственикът на "Юнайтед" Джоел Глейзър, който беше представен като един от вицепрезидентите в паневропейското начинание.

Другият такъв - президентът на "Ювентус" Андреа Аниели, добави:

"Нашите 12 клуба съоснователи представляват милиарди фенове по цял свят и притежават общо 99 европейски трофея. В този критичен момент ние се събрахме и решихме да трансформираме европейския турнир, поставяйки играта, която обичаме, на устойчива основа с дългосрочна перспектива. Ние ще засилим солидарността и ще дадем на запалянковците и играчите аматьори постоянен поток от зрелищни мачове, които ще подхранват тяхната страст и ще им предложат нови модели за подражание."

Черешката на тортата трябваше да бъде обещанието на провъзгласения за президент на Суперлигата бос на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес:

"Ще помогнем на футбола на всяко ниво и ще го отведем на неговото заслужено място в световен мащаб. Футболът е единственият глобален спорт с над четири милиарда фенове и наша отговорност като големи клубове е да отвърнем на техните желания."

Стоп! Момент, да уточним.

 

Това ли искат тези четири милиарда фенове?

 

Да гледат всеки вторник "Тотнъм" - "Интер" и "Ювентус" - "Манчестър Сити", а всяка сряда "Реал" - "Челси" и "Атлетико" - "Милан"? Някой се допита до тях и те така казаха? Риторичният въпрос съвсем скоро получи своя категоричен отговор - не и не!

Естествено ентусиазмът на бунтарите най-напред беше охладен от двете институции, управляващи най-популярния спорт на световно и континентално ниво - ФИФА и УЕФА. Двата скачени съда на футболната администрация реагираха еднакво остро и предупредиха, че всеки подобен опит за своеволия ще донесе на идеолозите му само негативи - както за техните клубове, така и за играчите им.

"Искаме да подчертаем, че УЕФА, ФИФА и всички наши членове ще останем обединени в усилията си да спрем този циничен проект. Проект, основан на личния интерес на няколко клуба във време, когато обществото се нуждае от солидарност повече от всякога. Ние ще предприемем всички възможни мерки на всички нива - както юридически, така и спортни, за да предотвратим това. Замесените клубове ще получат забрана от ФИФА и своите федерации да участват в каквото и да е друго състезание на местно, континентално или глобално ниво, а техните играчи може да не получат възможност да представят своите национални отбори", предупредиха от европейската централа в Нион.

И още на следващия ден президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че изпълкомът се е обединил около намерението всички футболисти на замесените в Суперлигата клубове да получат забрана да представляват националните си отбори на Евро 2020 и на Мондиал `22, а самите тимове да бъдат незабавно извадени от европейските клубни турнири.

От новоучредената организация отвърнаха смело, че са подготвени за такъв сценарий и затова вече са внесли превантивни съдебни искове срещу възможните бъдещи действия на ФИФА и УЕФА. Този факт може би е стреснал няколко гарги в Цюрих. Но не и Чеферин или пък колегата му начело на световната федерация Джани Инфантино, които знаят много добре, че държат здраво повечето основни лостове за влияние върху футболния механизъм.

 

Пък и най-важният от тях остава завинаги в ръцете на феновете

 

Непосредствената перспектива любимите им отбори да бъдат брутално санкционирани още тази седмица, а и обидата от самоволното решение на шефовете да си направят собствено първенство и да плюят на всички традиции в английската игра, съвсем отприщи гнева на запалянковците.

Крак повлякоха привържениците на "Челси", които във вторник привечер организираха масов протест. Над 1000 души се събраха пред "Стамфорд Бридж", за да изкажат възмущението си и да се противопоставят на плана за включване на клуба в европейската Суперлига. Последваха множество онлайн декларации от фенклубовете на останалите пет британски отбора, които също заклеймиха предприетите зад гърба им действия на собствениците и президентите.

И задругата на 12-те отцепници започна да се разпада на съставни части само 48 часа след сформирането си. Най-напред от хорото се пуснаха "Манчестър Сити" и "Челси", а в следващите часове един подир друг ги последваха "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед", "Арсенал" и "Тотнъм", като всеки от тях по един или друг начин се разкая изначално за присъединяването към проекта.

Стигна се дотам, че американският собственик на все още действащия английски шампион "Ливърпул" Джон Хенри се принуди да запише специално видео обръщение към привържениците на "червените".

"Искам да се извиня на всички фенове на футболен клуб "Ливърпул" за неразбориите, които причиних в последните 48 часа. От само себе си се разбира, но въпреки това трябва да се каже, че предложеният проект никога нямаше да се състои без подкрепата на привържениците. Никой никога не е мислел нещо различно в Англия. През тези 48 часа бяхте много ясни, че той няма да издържи.

 

Чухме ви. Аз ви чух. Още веднъж се извинявам

 

Единствено аз съм отговорен за този ненужен негативизъм, който се изля в последните два дни. Това е нещо, което няма да забравя. Случилото се показа силата, която имат феновете в днешно време и която ще продължат да имат напълно заслужено."

Останали без своите шест английски съмишленици, другата половина от революционерите нямаха кой знае какъв избор, освен да разтурят базовия си лагер. На сутринта в сряда миланските грандове "Интер" и "Милан" вече също бяха обявили оттеглянето си, а следобед знамената сви и испанският "Атлетико". Въпреки че не декларираха категорични позиции, от "Ювентус" и "Барселона" също стигнаха до натрапчивия извод, че проектът е угаснал, преди да изживее и трите си дни слава.

Така в потъващия кораб остана само неговият капитан Флорентино Перес, възприел се като спасител на футбола. С поведението си от последните дни президентът на "Реал" (Мадрид) показа, че паниката от провалената сделка за милиарди съвсем е замъглила съзнанието му. За това говорят серията му неадекватни изказвания и категорично противопоставяне както на футболната, така и на житейската логика.

Най-абсурдно прозвуча твърдението му, че глобалното опълчване на футболните запалянковци срещу идеята за Суперлига на богатите е дирижирано с външна помощ. Перес обвини в саботаж конкретно президента на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, който според него стои лично зад протеста на запалянковците на "Челси" в Лондон...

"Пред "Стамфорд Бридж" имаше 40 души и аз мога да ви кажа кой ги прати там. Същата личност, която раздаде на "Кадис" фланелки с протестни послания срещу Суперлигата - заяви убедено Перес. - Това не е нормално. Футболът е свят на ценности."

Именно, сеньор Перес! Но

 

очевидно Вашите ценности се разминават диаметрално

 

с тези на огромната маса любители на футболната игра - почти сигурно дори на онези, симпатизиращи на собствения Ви клуб. И вероятно щяхте да го знаете, ако се бяхте допитали предварително до тях, още повече че "Реал" е клуб, притежаван от своите сосиос.

"Да не мислите, че членовете ни са глупави? - отговори Флорентино Перес на въпрос дали все пак не смята да подложи плана за Суперлигата на гласуване по време на годишното общо събрание в Мадрид. - Ако им кажете, че всеки вторник и сряда ще играем срещу "Манчестър Юнайтед" или "Барселона"... Няма ли да предпочетат това? Не мислите ли, че феновете предпочитат да играем с най-големите отбори още от началото? Смятате ли, че трябва да ги питам за това?"

И още как! И ако Вие или някой от съмишлениците Ви по алчност го бяхте сторили поне веднъж през последните три години, нямаше да берете този двудневен срам, който тепърва ще разширява петното върху имиджа на всички ви. И нямаше да се налага футболът да бъде спасяван от ръцете на псевдоспасители.

Още

Бит чужденец от Първа лига: 30 полицаи стояха и гледаха

24.05.2022

1283
"ЦСКА 1948" преговаря с Любослав Пенев

24.05.2022

178
Третата треньорска промяна за новия сезон във футбола ни е факт

23.05.2022

292