Медия без
политическа реклама

Кевин Спейси свири, пее и танцува - но никой не го гледа

Четири години след първите обвинения в сексуално посегателство актьорът още е безработен

23 Апр. 2021
Instagram
Кевин Спейси пее и свири с испански улични музиканти през есента на 2019 г.

Преди близо 4 години, когато срещу Кевин Спейси бяха отправени няколко обвинения в сексуални посегателства, носителят на "Оскар" се оттегли от обществения живот, за "да преосмисли действията си и да се лекува". След като през 2017-а беше уволнен от сериала "Къща от карта", той бе изоставен от своята агенция, а вече заснетата му роля във „Всичките пари на света“ на Ридли Скот бе дадена на Кристофър Плъмър и снимана повторно.

Пропадането започна, когато актьорът Антъни Рап обвини Спейси в сексуални нападки към него, докато е бил на 14, а Спейси - на 26. Звездата се извини, но уточни, че не си спомнял случая. „Но ако наистина съм се държал, както той описва“, продължи той, „има най-искрените ми извинение за дълбоко неподходящото ми пиянско поведение.” И някак не на място завърши с разкритието, че е гей - сякаш това е смекчаващо вината обстоятелство. Междувременно и други разказаха сходни истории с актьора.

Четири години по-късно Спейси все още е заседнал в холивудското чистилище след десетки обвинения в сексуално насилие, някои от които са на различни съдебни етапи, пише "Холивуд рипортър". Сега, когато никой не му предлага роли, 61-годишният актьор демонстрира странно поведение, което включваше изпълнение на „номер с песен и танц" по време на съдебно заседание през февруари 2020 г. През есента на 2019 г. пък той бе забелязан в Испания да свири на китара и да пее La Bamba и Twist and Shout заедно с улична група.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carla (@carlaalarconroman)

По Коледа през последните 3 години разжалваният актьор качваше в YouTube озадачаващи видеоклипове, в единия от които се обърна към зрителите от името на своя герой-злодей Франк Ъндърууд, а в последния от 24.12.2020 г. обеща на всички, изпаднали в големи затруднения, че има път и надежда. Но извън рамките на канала си в YouTube и уличните изпълнения, след избухването на секс скандала Спейси не е заставал пред камера. Изглежда „Клубът на милиардерите“, спечелил в първия си ден по екраните през 2018 г. мизерните 126 долара, ще остане последният му филм. Единственият по-забележителен режисьор, проявил публично интерес към Спейси, беше Пол Шрейдър (автор на сценариите на „Шофьор на такси“ и „Разярения бик“), който по-късно изтри публикацията си от Фейсбук.

Бъдещето на Спейси зависи от съдебните дела, които водят жертвите му. Те варират от негов бивш ученик в Уестчестър Каунти, до шест отделни лица в Лондон, участвали в инциденти между 1996 и 2013 г. Най-скъпо може да му излезе арбитражът с Media Rights Capital, продуцентската компания зад „Къща от карти". През 2019 г. тя заведе дело срещу актьора, претендирайки за щети в размер от десетки милиони долари, причинени от неговите действия и довели да понижаване на цената на сериала и презаснемане на целия последен сезон. 

В същата година по някаква случайност починаха три от предполагаемите жертви на Спейси (от болест, катастрофа и самоубийство). Но както и да се развият делата, при този вид обвинения „се стига до повратна точка, от която няма връщане назад“, казва адвокатът и бивш федерален прокурор Прия Сопори. Така беше с Бил Козби и Харви Уайнстийн — още преди да бъдят осъдени, беше ясно, че кариерите им са приключили. Засега изглежда, че и за Спейси няма да има връщане към киното или театъра. 

Още по темата