Медия без
политическа реклама

От 1 май в България ще се влиза и с ваксинационен сертификат

От утре се отварят стадионите и езиковите центрове

23 Апр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Здравното министерство обяви нови облекчения в мерките срещу корона вируса на база на отчетеното намаляване на заболеваемостта у нас. От 1 май в страната вече ще може да се влиза и с ваксинационен сертификат, отрицателен PCR или антигенен тест, както и с доказателства за изкарано заболяване. Преболедувалите ще доказват това с положителен PCR тест, с който е била установена болестта. Допуска се това да се е случило не по-рано от 6 месеца от датата на влизане в страната. 

"България се спряла на тези три варианта, след като анализирала реда, който ще се прилага в други съседни държави като Турция, Хърватска, Гърция", обясни главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Страната ни е отчела и течащия в ЕС дебат за издване на зелени удостоверения за свободно придвижване в пандемията. От изказването на Кунчев се разбра, че решението е продиктувано и с грижа за туристическия сезон. 

От утре ще бъдат разрешени отново присъствени групови занятия в езикови и образователни центрове и школи при спазване на физическа дистанция и носене на маски. След 10 май ще бъде увеличен броят класове, които могат да присъстват в училище. От 24 април се допуска при провеждане на спортни състезания на открито да има публика, но не повече от 1000 души и не повече от 30% зает капацитет. Заповедта за това вече е факт, съобщи здравното министерство.

От утре футболните фенове ще могат отново да гледат мачовете от трибуните. Това обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Условието обаче отново е да има максимум 1000 зрители на трибуна и да е зает общо до 30% от капацитета на всеки стадион.

МЗ е готово и с инструкциите за предстоящите православни празници. Влизането в храмовете няма да е забранено, но при определени правила. Хората следва да спазват дистанция от 1,5 метра, всички в храма трябва да носят защитни маски с изключение на свещенослужителите. Целуване и докосване на иконите не се препоръчва. Върбовите клонки за Цветница ще се раздават извън сградата на самия храм. На входа на храмовете следва да има дезинфектант, входните и изходните потоци трябва да се разделят, където това е възмможно. МЗ препоръчва още намаляване на продължителността на отделни ритуали, където това е възможно. „Разговаряхме с представители на Българската православна църква, ще изпратим препоръки“, коментира здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

Още по темата