Медия без
политическа реклама

Богослужението за Цветница премина без Патриарх Неофит

25 Апр. 2021
bg-patriarshia
Присъстващите на богослужението се опитаха да спазят предписаните мерки

В патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски" в София беше отслужено тържествено богослужение за Цветница. Православната църква чества днес големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан също Цветница или Връбница. Това е и празникът с най-много именици - над 367 000 души.

Богослужението обаче не бе извършено от Патриарх Неофит, който не присъстваше в храма. Води го Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. След като прочете евангелския откъс, който разказва за тържественото влизане на Господа в Йерусалим, Антоний изчете и обръщение от Патриарха, в което се казва:

"В този ден на особена радост, но и на дълбока тъга и горест, поради предстоящите Христови страдания, светата Църква настоятелно ни приканва да се уподобим на децата, които с чисти сърца и неподправена радост приветстваха Господа, влизащ в Светия град, смирено възседнал осле, както и на всички онези йерусалимци, които в порива на своята вяра, надежда и любов постилаха пред Него дрехите си и хвърляха в нозете Му палмови клонки, и в радостта си възгласяха: "осанна Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осанна във висините!".

Патриарх Неофит не се е появявал публично вече почти месец. На 15 април, по повод появили се информации за влошено здравословно състояние, от Светия Синод излязоха с официално събщение: "...известяваме, че Светейшият патриарх, както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което, той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница. При постъпване в болничното заведение, на всеки пациент, както и на Негово Светейшество, също бе извършен задължителен PCR тест за COVID-19, който подчертаваме, че е отрицателен!"

На днешното тържествено богослужение в "Св.Александър Невски" се събраха много миряни, сред които бившият премиер Симеон Сакскобурготски, руската посланичка Елеонора Митрофанова и лидерът на партия АБВ Румен Петков.

Повечето от присъстващите спазваха постановените от здравните власти правила и бяха на по метър и половина един от друг, като носеха и предпазни маски.

дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя "Модерна" пристагнаха днес у нас. Утре се очаква доставка и на 138 060 дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех", с което новите количества от РНК ваксините ще станат почти 160 000.