Медия без
политическа реклама

Главболгарстрой заряза скандалната подпорна стена на Алепу

Бизнесмен-общинар от Приморско ще спасява замразения курортен строеж, обявен от съда за незаконен

29 Апр. 2021ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
е-бургас
Така изглежда първата фаза на курортното селище "Алепу Вилидж" - подпорната стена.

Драматичният бетонов сюжет "Алепу вилидж", станал известен и като "Подпорната стена", влиза в изненадващо развитие. Вчера се появи странен анонс, че в скандалния проект за застрояване на красивия черноморски бряг с вилно селище влиза нов инвеститор. Автор на новината е бизнесменът с политически амбиции Стоян Василев, който покани медиите днес на пресконференция, за да даде подробности за бъдещето на мащабния обект край вълните на Черно море. Строителството на курорта бе замразено заради съмнения, че е заченато порочно и се изпълнява с нарушения, а миналия месец съдът обяви обекта за незаконен. Точно затова е странно, че на хоризонта се явява нов инвеститор. 

Тази сутрин "Главболгарстрой", чиято  дъщерна фирма "ГБС Турс" ЕАД стана партньор в "Алепу Вилидж" през 2016 г.,  потвърди, че правата по проекта са продадени на Стоян Василев (по-долу ще видите и мотивите на ГБС, но накратко причината е, че това участие вредяло на имиджа на холдинга).   

Няма налично описание.Кой е новият инвеститор? Василев - домакин на пресконференцията, сам се представи като  строителен предприемач, хотелиер, ресторантьор и председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет на Приморско. Още в поканата си до медиите той съобщи, че иска да представи "плановете на новия собственик на разрешителното за строеж на курортния комплекс, разположен в местността Алепу, община Созопол", и че ще разкрие "какво е възможното бъдещо развитие на проекта, така че да се защити природата и да се запазят интересите на обществото и инвеститорите". Василев бе кандидат за кмет на Приморско, издигнат от местата коалиция МИР (партиите ВОЛЯ и БЗНС), а сега е част от общинския съвет, избран от листата на малката партия МИР. 

Пред медиите новото лице на "Алепу Вилидж" поясни, че е купил от "Главболгарстрой" цялото дъщерно дружество "ГБС турс" и именно така влиза в проекта. Той отказа да разкрие каква е цената на сделката - било търговска тайна. Стоян Василев уточни, че проектът за вилно застрояване вече е негов, но теренът отдолу си остава собственост на друга фирма - "Алепу Вилидж" АД (чиито същински собственици не са съвсем ясни, а разследване на "БиволЪ" стигна до някакви офшорки в Белиз). Не се разбра с какви пари Василев смята да развива мащабния проект. Остана да витае съмнение, че оттеглянето на ГБС е само формално - за пресичане на имиджовите щети, а дребният приморски бизнесмен любезно е приел да се афишира като новото лице на проекта. 

Стоян Василев се оказа и правоприемник на концесията за прилежащия плаж. Той посочи, че фирмата "ГБС турс", която вече се води негова собственост, е била избрана за стопанин на плажа "Дюни юг" още през 2017 г. Срокът на концесията е 20 години.   

Общинарят предприемач от Приморско, който изтъкна, че е родолюбец и местен шовинист в добрия смисъл, съобщи, че е решил да даде ново име на "ГБС турс" - "Блек сий фемили резиденс" (което можем да преведем като черноморски фамилен комплекс, т.е. нещо като жк на брега на морето). В експозето си той сърцато защити бетона на плажа, като повтори същите аргументи, които изтъкваха и досега бранителите на застрояването - проектът бил с изрядна документация, без никакви нарушения, проблемите тръгнали само заради някакви кресливи екоактивисти, а подпорната стена била жизненонеобходима заради свлачищните процеси в района. Всъщност има съмнения, че свличането е тръгнало точно заради масивно застрояване - преди години в съседство върху скалите бе осъществен друг мегакурорт на ГБС  - "Свети Тома". Колкото до "изрядната" документация, прокуратурата и съдът смятат точно обратното и по случая се води дело за документни престъпления и нарушения. 

Стоян Василев обяви, че е твърдо решен да направи курорта, а ако Върховният административен съд прецени, че строежът е незаконен, е готов да задвижи наново цялата инвестиционна процедура. Според него подпорната стена не може да се премахне, защото свлачището пак ще тръгне (дори имало заплаха от екологична катастрофа), а не може и да се остави в сегашния вид на скелет, загрозяващ брега. Затова според бизнесмена единственото решение било инвестиционните планове да се довършат. Той обясни, че цялото ни черноморие било осеяно с недовършени бетонови паметници и че не искал да Алепу да е поредният (всъщност това са основно провалили се мегаломански начинания, зарязани от инвеститорите).  

 

ОТКАЗЪТ

От ГБС обясняват оттеглянето си от проекта така:

"Процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 г. - собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията "Алепу Вилидж" АД. През 2016 г. "ГБС Турс" ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на "Алепу Вилидж" АД и с цел да допринесе за запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс "Св. Тома", както и с цел да предотврати риска от разрастващото се свлачище, криещо опасност за живота и здравето на хората, преминаващи по прилежащия асфалтов път и ползващите плажа. Застрашени са разположената в непосредствена близост пречиствателна станция за отпадни води, дълбоководното заустване на пречистените води и ваканционното селище "Св. Тома". Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция, създаваше реален риск от замърсяване на целия залив "Дюни", както и на намиращия се в съседство плаж "Аркутино". Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта "Алепу Вилидж".

Холдингът, стъпвайки на над 50-годишната си история, на градените в годините традиции и на реализирани знакови проекти в строителния сектор в България и чужбина, не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти. Дружеството "ГБС Турс" ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на г-н Стоян Василев, който притежава богат опит и работи активно за развитието на туризма и е подкрепял редица екологични каузи по Южното Черноморие. Сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър", посочват от "ГБС".


 

ОТПОРЪТ 

Строителството  на "Алепу вилидж" взриви общественото мнение, защото захапва един от последните диви и красиви плажове на южното черноморие (точно там е снимана финалната песен на култовия български филм "Оркестър без име").  Острите реакции срещу поредния курортен комплекс, застрашаващ свободния достъп до пясъка, принудиха властите да шикалкавят и да обясняват, че строежът на брега бил подпорна стена за блокиране на активирало се свлачище, а стената щяла само малко да бъде надградена и разкрасена с китни вилички и зелени пасажи.

Казусът стигна до прокуратурата, а сетне и до съда, който постанови, че "Алепу Вилидж" е незаконен обект. "Присъдата" не е окончателна и подлежи на обжалване. Но все пак е странно, че точно в този момент се оказва, че има смяна на "собственика на строителното разрешително".

 

ДЕЛОТО

Делото за "вилиджа" бе образувано през юни 2020 година. През февруари т.г. съдът се произнесе - установени са документни и други престъпления, разрешението за строеж от 10.09.2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол, е в разрез с разпоредбите на закона (липсват законосъобразно изработени инвестиционни проекти). В хода на съдебното производство е било установено дори фалшифициране на подписи. "Този строеж е абсолютно незаконен и следва да се процедира като с всеки незаконен строеж, т.е. да бъде премахнат", категоричен е прокурорът по делото Христо Колев.

 

РЕКЛАМАТА

Миналото лято се появи онлайн презентация на  проекта "Алепу Вилидж", за който плеяда висши чиновници упорито и нагло обясняваха, че е само подпорна стена.

ав3

 Според описанието на инвеститорите „Алепу Вилидж” e:

"туристическо селище, състоящо се от апартаментни сгради с жилища за сезонно ползване, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация". Апартаментната зона е проектирана с обособени жилищни секции с общо 87 броя апартамента, ситуирани на североизток. Първите три секции, прилежащи на улицата, са триетажни обеми с достъп от юг на галериен принцип с отворени към околната среда коридор и стълбище. Останалите секции представляват едноетажни или двуетажни обеми, част от които вкопани, който слизат по терена, следвайки главната алея."

Снимки: www.alepuvillage.com

ав

 

Ключови думи:

Алепу