Медия без
политическа реклама

Започна изтеглянето на САЩ от Афганистан

Това е краят на най-дългата война, водена от Вашингтон

01 Май 2021
EPA/BGNES
Афганистански преводачи протестират срещу правителството на САЩ, ООН и други страни от НАТО в Кабул заради обявеното изтегляне на войските, тъй като ще останат без работа, а са изиграли огромна роля по време на войната.

От днес Съединените щати официално започват да изтеглят последните си войски от Афганистан. Вижда се краят на 20-годишното присъствие на САЩ. Ярко напомняне за положението, в което остава Афганистан, дойде късно в петък от кола бомба в Пул-е Алам, южно от столицата Кабул, при избухването на която загинаха най-малко 21 души и още 100 бяха ранени. Американският президент Джо Байдън е решен да сложи край на това, което той нарече "вечната война", като обяви миналия месец, че изтеглянето на останалите 2500 американски бойни единици ще бъде завършено до 20-годишнината от атентатите на 11 септември. "Ужасяваща атака преди 20 години не може да бъде причина за оставането ни там през 2021 г.", каза той.

След сключването на споразумението за изтегляне от САЩ талибаните не ангажират пряко чужди войски, но бунтовниците безмилостно нападат правителствени сили в провинцията и водят терористична кампания в градските райони. Оттеглянето на американските сили само засили страха, който изпитват обикновените афганистанци. „Всички се страхуват, че можем да се върнем в тъмните дни на ерата на талибаните“, каза Мена Новрози, която работи в частна радиостанция в Кабул. "Талибаните са все същите; те не са се променили. САЩ трябваше да удължат присъствието си поне с година или две", каза тя пред Франс прес.

Афганистанският президент Ашраф Гани настоява, че правителствените сили, които в продължение на месеци провеждат боеве срещу талибаните, са "напълно способни" да държат бунтовниците на разстояние.

Генерал Марк Мили не изключи тотален хаос. "Има опасност от потенциален колапс на правителството, потенциален колапс на военните", каза той по-рано тази седмица. "Опасност от гражданска война и хуманитарна катастрофа, която е свързана с нея."

Военният натиск под ръководството на САЩ в Афганистан започна през октомври 2001 г. след атентатите на 11 септември. Две десетилетия по-късно и след смъртта на почти 2400 американци и десетки хиляди афганистанци за Байдън окончателното оттегляне е оправдано, тъй като американските сили са вече уверени, че страната не би могла отново да се превърне в база за чужди джихадисти, които да заговорничат срещу Запада. Голяма е обаче тревогата, че талибаните все още могат да нанесат удари по оттеглящите се американски сили, а в южната провинция Кандахар, където враговете се сблъскваха редовно, източници по сигурността твърдят, че няколко района са заредени с експлозиви, заложени от въстаниците. /БГНЕС, АФП

Ключови думи:

САЩ, Афганистан, изтегляне

Още по темата