Quantcast
Борисов с първа задача за новия мандат: Край на гишетата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов с първа задача за новия мандат: Край на гишетата

В историята никой не е правил колкото нас, самопохвали се на изпроводяк премиерът в оставка Бойко Борисов
Обновена
37 926

👉Благодаря на министрите за направеното през изминалия мандат. Всички колеги работят до последния момент. През последните 4 години бяха реализирани много успешни политики във всички сфери. 🥼В здравеопазването бяха положени много усилия за борба с коронавируса. Имаме вече достатъчно налични ваксини и вярвам, че много скоро пандемията ще бъде преодоляна. Въпреки кризата не спряхме нито един от големите инфраструктурни обекти в страната. 👆Милиарди левове отпуснахме в социалната сфера. Повишихме пенсиите и 10 месеца подред предоставяхме в кризата по 50 лева на възрастните хора. Увеличихме двойно заплатите на учителите, много се направи за възнагражденията на военните и за обновяването на въоръжените сили. ➡️За развитието на държавата е важно да има реални решения и предложения, с които занапред да се надгражда постигнатото. В настоящия момент от нашите опоненти виждам само популизъм.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, May 5, 2021

Насред хвърчащи решения за отпускане на милиони от бюджета, премиерът в оставка Бойко Борисов днес дръпна и кратка равносметка на министрите си, от която излезе, че свършеното от тях няма аналог в историята ни. В края на тази благодарствена реч Борисов спусна задача и за следващия мандат, чийто и да е той - понеже всичко друго върви по мед и масло, на дневен ред излиза премахването на гишетата.

В обръщение към министрите на днешното заседание Борисов първо благодари на колегите си за всичко, което правят "до последния момент". След това казва ласкави думи за почти всички тях:

"Министър Ангелов направи огромни неща в сферата на здравеопазването в една изключителна тежка година на пандемия. Лекарства, облекла, дезинфектанти, ваксини, 1000 лв. - всичко това повече от година го обезпечаваме. В строителството нито един строеж не спря. В образованието мисля, че няма в историята някой да е правил повече от нас и мисля, че това е един много, много добър план, който години след това ще дава резултати в повишаване на квалификацията. Вече няма да говорим за евтина работна ръка. Деница Сачева направи всичко възможно да подпомогне хората с увреждания - толкова средства никога не са отпускани за тях. За българските пенсионери ние повече от година даваме - милиарди влязоха директно в джоба на хората. Нашите славни полицаи и огнеборци и днес са на пост. Няма период, в който да е направено толкова в сферата на отбраната и за всичките родове войски. Една седмица не съм чул нито един да се изкаже по плана за възстановяване, изготвен от Томислав Дончев. Вкарват се абсурдни предложения и върл популизъм в парламента".

В тази тирада има много неверни неща. Правителството допусна дефицит на лекарства и предпазни средства, допусна и срамно да останем последни по ваксинация в ЕС. По отношение на хората с увреждания кабинетът положи усилия точно в обратна посока - за пръв път те бяха принудени да се отказват от едни помощи, за да получат други. За пенсионерите се раздават по 50 лв. на калпак, но иначе пенсиите остават безнадеждно далеч от стандарта на живот.

В края на речта Борисов заръчва и какво да се прави оттук нататък: "Останете с трезви решения и предложения. Единственото, в което нататък трябва да вървим е обновяване, особено в сферата на обслужването. Трябва да си оставим при следващо управление една година - година и половина максимум, ама със срок, да няма гишета в България. Нещото, което най-вбесява българина, са тези гишета. Затова ще го заложим в нашата програма като първа точка. Другите неща вървят, но все пак трябва да надграждаме каквото сме направили".

Не стана ясно какво е попречило на трите правителства на Борисов да изпълнят тази задача, при условие, че електронното управление винаги е било сред приоритетите и за него са похарчени стотици милиони без особен ефект.

 

ПАРИ

Фактът, че до разпускането на кабинета остават броени дни, не му попречи и днес да раздава пари, за които единственото обяснение е от устата на Борисов във "Фейсбук". Най-голямата сума вече бе обещана преди десетина дни от финансовия министър Кирил Ананиев - още 240 млн. лв., с които социалните антикризисни мерки се обезпечават до края на юни. Отпускането на тези пари повече буди недоумение, отколкото гордост - при дебатите върху бюджетните закони миналата есен много пъти бяха изказани опасения, че в разходната част не са предвидени достатъчно средства за мерки срещу безработицата. В края на годината правителството разпредели 300 млн. лв. за схемата 60/40 до края на март, въпреки че беше ясно, че това няма да бъде нейният финал. Това и налага днес поредната "щедрост" на правителството.

Отпуснатите днес суми накратко:

- 117 млн. лв. за удължаване на мярката 60/40 до края на юни;

- 25 млн. лв. за компенсации по мярката "Запази ме" (75% от осигурителния доход на служители от затворени бизнеси) до края на юни;

- 50 млн. лв. по мярката "Заетост за теб", с която се покрива минималната заплата за разкрити нови работни места за безработни;

- 23 млн. лв. за "Родители в заетост", по която може да се наемат детегледачки. Документи ще се подават до края на май;

- 22 млн. лв. за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“;

- 1 276 986 лв. за строежа на 3 нови детски градини и за реконструкция на 2 гимназии;

- 2.4 млн. лв. - поредна финансова инжекция за Столична община за ремонт на пътни отсечки, водещи до 2 манастира в района на София.

Припомняме, че всичко това става на фона на мораториум върху действията на Министерския съвет и министерствата, наложен от новите депутати - той включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация, но не и отпускане на финансови средства за текущи разходи.

Още

Инспектори проверяват качеството на училищата некачествено
Училищата настръхнаха заради 2 дни отпуск за ваксинирани учители
Едва 440 деца ще получат компенсация за детска градина