Медия без
политическа реклама

Великобритания изтегля бойните кораби, изпратени срещу френски рибари

07 Май 2021
Уикипедия
Сателитна снимка на остров Джърси

Правителството на Обединеното кралство заяви, че изтегля двата военни кораба, които изпрати вчера на остров Джърси заради протеста на френски рибари, които остро разкритикуваха въведените риболовни правила след Брекзит, предаде БиБиСи.

Министърът на външните работи на Джърси Ян Горст заяви, че дискусиите с протестиращите са дали ''положителен резултат''.

Премиерът Борис Джонсън каза, че е "доволен, че ситуацията в Джърси е разрешена". "Обединеното кралство винаги ще застане решително до хората в Джърси", подчерта той.

----

Два британски военноморски патрулни кораба пристигнаха край бреговете на остров Джърси, част от Нормандските острови, където около 80 френски лодки се събраха на пристанището в столицата Сейнт Хелиер в знак на протест срещу нови риболовни правила, въведени след Брекзит, предаде в. ''Гардиън''. ''Даунинг Стрийт'' заяви, че патрулните кораби са изпратени да "следят ситуацията", но някои критикуват решението като твърде тежка реакция.

HMS Severn, който е бил използван за следене на военни кораби на руския флот, и HMS Tamar акостираха на пристанището в 7 часа сутринта, предаде БиБиСи. И двата кораба, които идват от пристанището в Портсмут разполагат с две големи оръдия и зенитно оръжие с малък обсег.

Френските власти също изпратиха патрул за наблюдение на ситуацията -  32-метровият кораб PCG Athos. Морската жандармерия потвърди, че корабът е там, за да ''следи ситуацията и да гарантира безопасността на френските рибари''.

Съгласно новите правила, които провокираха гнева на протестиращите, въведени от правителството на Джърси във връзка със Споразумението за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС, френските лодки трябва да представят документ, че имат история на риболов във водите на Джърси.

Най-големият остров в Ла Манша, разположен на 22 мили от Франция, има специфичен статус на политическа зависимост от Британската корона и формално не е част нито от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз.

Според френските власти новите правила за риболов край Нормандските острови не са били обсъдени с ЕС и това автоматично ги прави "нищожни". Съгласно търговската сделка за риболовни права след Брекзит, управата на острова трябва да допусне европейски кораби във водите си. Оказва се обаче, че те се нуждаят от лицензи, както и да се съобразяват с дълъг списък от ограничения, които никога не са били обсъждани и договаряни.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обеща своята подкрепа за Джърси и разкритикува протеста на френските рибари.

Още по темата