Медия без
политическа реклама

Mercedes пусна в продажба електромобил със 770 км пробег

Високотехнологичният EQS има рекордно добра аеродинамика за сериен автомобил, а цената му стартира от 120 000 евро

07 Май 2021
Mercedes-Benz

Mercedes-Benz пусна на пазара най-високотехнологичния автомобил в историята на фирмата - електрическия седан EQS. Той ще е флагманът на марката сред моделите на ток, като предлага някои наистина фантастични характеристики. Най-важните от тях са рекордна аеродинамика сред серийните автомобили и пробег от 770 км с едно зареждане на батериите.

Габаритите на Mercedes-Benz EQS са: дължина 5216, широчина 1926 и височина 1512 мм. Т.е. електрическият седан е малко по-тесен и по-висок от новото поколение на флагмана S-Class, като на дължина се намира между стандартната и удължената версии на седана с двигател с вътрешно горене (ДВГ).

Междуосовото разстояние така и не беше съобщено, но е известен обемът на багажника - 610 л, с 60 л повече от това на бензиновия модел. При свалени задни седалки обемът се увеличава до 1770 л, което е с 558 л повече от вместимостта на Porsche Taycan Cross Turismo.

Новата специализирана платформа за електромобили, която е използвана при EQS, позволява достигане на коефициент на челно въздушно съпротивление (Cx) от 0.20, което е рекорд за добра аеродинамичност сред серийни автомобили. На предната част на EQS ще бъде поставен така нареченият Black Panel, част от фирмения суббранд Mercedes-EQ, появил се още през 2016 г. при концептуалния EQ.

Моделът EQS ще се отличава от автомобилите с ДВГ и по оригиналните си светлини. Сред останалите особености са купеобразният профил, вратите без рамки, кратките свесове и просторният салон.

На старта на продажбите Mercedes ще предложи две модификации - EQS 450+ със задно предаване и максимална мощност от 333 к.с., и EQS 580 4Matic със задвижване на четирите колела и мощност 524 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема съответно 6,2 и 4,3 секунди, а максималната скорост е ограничена на 210 км/ч и при двете версии. Батериите също са еднакви, като капацитетът им е 107,8 кВт/ч.

Ако шофьорът използва 200-киловатов терминал - по-слабата версия, която е с един електромотор - само за 15 минути получава енергия за допълнителен пробег от 300 км. При по-мощната модификация количеството енергия за същия период на зареждане осигурява още 280 км. От компанията вече обявиха, че ще предлагат и акумулатор с 90 кВт/ч, но това сигурно ще стане на по-късен етап.

Още в стандартното оборудване на Mercedes-Benz EQS е включено шаси със завиващи задни колела, които се завъртат на 4,5 градуса. Като опция те може да завиват и на 10 градуса, което намалява радиуса на завой от 11,9 на 10,0 м. Всички функции могат да се обновяват от разстояние.

Срещу доплащане EQS може да бъде снабден и със система за полуавтономно движение Drive Pilot, която позволява на електромобила да се движи сам в плътен трафик със скорост до 60 км/ч. Като цяло базовото оборудване и допълнителните опции почти напълно повтарят тези на бензиновата S-Class.

Ключовият детайл в интериора е хиперекранът MBUX Hyperscreen, чиято широчина е 141 см и на практика той заема целия преден панел. В него са свързани три екрана - 12,3-инчови за водача и пасажера до него, както и 17,7-инчов по средата. Над него минава тънък прорез на вентилацията, но основните дефлектори във вид на турбини са преместени в ъглите.

Екранът Hyperscreen е опция, базовият модел ще получи централна конзола. Дисплеите имат тактилна обратна връзка - както при новата S-Class. За електромобила е предвиден и проекционен дисплей, който е направен от матрица с 1,3 млн. огледала и предлага качество на картината като на 77-инчов монитор.

Част от новата естетика са и специално създадените за модела "звукови ландшафти", които не само трябва да компенсират отсъствието на ДВГ, но и да създадат специална атмосфера. В базовия вариант влизат два синтезирани звука - Silver Waves и Vivid Flux, като те може да бъдат изключвани. Фирменият комплекс за комфорт на контрола Energizing добавя звуци на гора, море и летен дъжд, а като алтернатива се предлагат всички основни музикални стрийминг сервизи (те са интегрирани в системата). Всичко това се озвучава от система Burmester с мощност 710 вата.

Mercedes-Benz EQS ще радва не само очите и слуха, но ще може да бъде докоснат и помирисан. Има специални рисунки с шевове и перфорация по материалите в интериора, както и десетки програми за масаж, които се управляват от дисплеите. Разработен е и специален аромат No.6 MOOD Linen, а от неприятните миризми предпазва HEPA филтър, който е част от опцията Energizing Air Control Plus.

Всички изброени системи и функции се настройват според нуждите на водача и пасажерите благодарение на интегриран асистент, който се самообучава и получава информация не само от датчиците на автомобила, но и от преносими смарт устройства.

Цените на модела, който е сочен като основен конкурент на Tesla Model S, стартират от 120 000 евро. Очакванията са, че при топверсията на електрическия седан сумата ще надхвърли 150 000 евро.

Ключови думи:

автомобили, Mercedes-Benz