Quantcast
Здравните власти решават ще продължат ли зелените коридори | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Здравните власти решават ще продължат ли зелените коридори

От понеделник ваксинации с по-големи количества започват и личните лекари
Обновена
910
Интерес към ваксинацията имаше и в почивните дни.

Очаква се днес здравните власти да анализират дали зелените коридори за ваксинация ще продължат и идната седмица. Коридорите бяха обявени за отворени от 30 април до 9 май. Решението дали пунктовете по болници и РЗИ ще продължат да ваксинират и след тази дата зависи от анализа за вече чакащите за ваксина при личните лекари и записаните по приоритетните фази в националния ваксинационен план. Вече стана ясно, че на места в големите градове интересът към ваксинациите е и висок, но има и райони с нисък интерес.

"Ваксинационният щаб трябва да се произнесе в понеделник. Личното ми мнение е, че зелените коридори трябва да продължат да работят. Има случаи, които са нетипични - хора, получили доза в чужбина, хора без лични лекари, коментира пред bTV шефът на "Пирогов" Асен Балтов. През месец май ще бъдат ваксинирани половин милион с първа доза и половин милион с втора доза", очаква Балтов.

От понеделник трябва да заработи и модул за заявяване на ваксини от личните лекари, така че да има графици и да не се налага висене по опашки. Тази функционалност закъсня и се стигна до физически саморазправи с пререждащи и нерви пред РЗИ-тата. В идните два месеца България очаква високи доставки от ваксината на "Пфайзер/БиоНТех" - над 2,8 млн. дози.

И в събота пунктовете успяха да ваксинират 10 048 души, след като в петък се постигна рекорд от 38 117 ваксинирани. Общият брой на поставените дози обаче все още е под 1 млн. - 932 419. В тази бройка се включват и вторите дози - с две дози са 289 619 лица. Тоест хората с поставена ваксина са 642 807.

466 са новите случаи на коронавирусна инфекция през изминалото денонощие при направени 7503 теста или 6,2% положителни проби, сочи единният информационен портал. Хоспитализирани в болница остават 5882 пациенти, в интензивни отделения са 566. 16 души са загубили битката с болестта.

 

ТЕСТОВЕ

Привърженик съм на бързите тестове със слюнка при децата за доказване на вируса, коментира пред Нова тв шефът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кандарджиев. Според него този тип тестове са по-щадящи и могат да се прилагат успешно. Както "Сега" писа, България продължава да изисква тестване на деца на границата, тъй като те могат да боледуват асимпомно и не са ваксинирани. Срещу тестовете има и петиция заради стреса при децата и риска от кръвоизливи при вземането на пробите.

Още

Ринго Стар отмени концерти заради COVID за втори път тази година

04.10.2022

118
Случаите на COVID-19 отново се увеличават

04.10.2022

952
ВМА започва поставянето на адаптирана ваксина срещу COVID-19 

27.09.2022

2056