Quantcast
БСП си постави скромна изборна цел - просто да подобри резултата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БСП си постави скромна изборна цел - просто да подобри резултата

Социалисти срещу Нинова: Корабът потъва, адмирираме наши министри!
Обновена
17 212
 Илияна Кирилова
На процедурата с предоставянето и връщането на мандата от БСП Корнелия Нинова поиска проектоминистрите на БСП да бъдат одобрени от Националния съвет на партията.

След провала на 4 април БСП си постави доста по-скромна цел за вота на 11 юли. Стремежът вече не е да бъде първа политическа сила и да победи ГЕРБ, а просто да подобри резултата си. На 4 април партията се класира трета с 480 000 гласа - най-лошо представяне на парламетарни избори за нея.

Новата задача бе оповестена от лидера Корнелия Нинова пред БНТ в понеделник вечерта. Според нея именно това е реалистичното очакване. Нинова каза още, че през месец май предстоят три събирания на Националния съвет, на които ще се обсъждат стратегията и предизборното поведение.

 

"Сега" припомня бурните събития в партията от последния уикенд, касаещи 11 юли и текущите драми около служебния кабинет: 

Любопитните събития в БСП не секват. 186 социалисти излязоха с позиция през уикенда, адмирирайки участие на партийни членове в служебния кабинет, който ще бъде обявен на 11 май. Конкретен повод за декларацията е несъгласие с думи на Велизар Енчев пред БНТ, но най-съществената част от нея касае именно одобрението на участие в правителство на Румен Радев.

Позицията остро контрира лидера Корнелия Нинова, която няколко пъти даде да се разбере, че е против хора от БСП да стават министри. Декларацията, с която "Сега" разполага, е адресирана до Изпълнителното бюро на БСП, председателката на социалистическата група в Европейския парламент Ираче Гарсия Перес и Зита Гурмай, председател на ПЕС-жени. Сред подписалите са Драгомир Стойнев, Калоян Паргов, Станислав Владимиров и др. Има и хора, които до този момент

 

не са се афиширали като вътрешни критици на Нинова.

 

В събота в предаването “Денят започва” Енчев, който е депутат от гражданската квота на БСП, е критикувал Радев и Деница Златева - член на предишното президентско правителство и едно от най-усилено коментираните имена за сегашното. Интервюто му се появи и на партийния сайт, където е цитиран да казва конкретно за Златева: "Що се отнася до очакванията от служебното правителство в кадрово отношение, лично силно бих се изненадал, ако президентът Радев покани в това правителство човек като Деница Златева, макар че това сега да е една хипотеза. Г-жа Златева е приела, и то в пълна тайна, да бъде управляващ директор на едно от най-големите държавни енергийни дружества в България. Това само по себе си означава, че влиза, образно казано, в кохортата на партия ГЕРБ“. Но декларацията на социалистите го контрира, като успоредно е изказано и мнението в подкрепа на участие на кадри на БСП в кабинета на президента:

 

"Като партия със 130-годишна история, ние се гордеем

 

с експертизата на нашите кадри. Убедени сме, че президентът Румен Радев ще вложи максимални усилия, за да излъчи възможно най-силното и експертно служебно правителство и ще приветстваме всеки член на БСП, който със своята експертиза намери място на едно или друго ниво в служебната изпълнителна власт. Назначаването на служебно правителство е право и задължение на президента по Конституция". Без да бъде споменавано името й, с патетични думи документът атакува и Нинова: "Броени дни преди предсрочните парламентарни избори, ръководството на БСП продължава да поощрява, чрез лансирането на подобни тези, вътрешните раздори, както и линията на атака спрямо президента. Другари ръководители, спрете се! Корабът потъва и първи ще си тръгнат подобни “граждански квоти”, а партията ни ще се удави в скандали".

Декларацията се изказва и за самия Енчев. "Крайно неприемливо е спорни личности като Енчев, които

 

получават “на тепсия” водачески места в партийни листи

 

и места в листите на БСП за Европейски парламент, да дават оценки на членове на партията и да критикуват излъчената от БСП президентска двойка Радев-Йотова", твърди документът. Междувременно самата Златева се защити във "Фейсбук", че справка в Търговския регистър би оборила твърдението. "От 1.12. съм назначена от Изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД за началник управление "Административно" - позиция, която съм заемала 13 години в голяма международна компания до 2008 г.", пояснява тя.

Миналата седмица на процедурата по предоставяне и връщане на мандата от БСП Корнелия Нинова поиска от президента Радев да знае предварително проектоминистрите на БСП, за да бъдат одобрени от Националния съвет (НС) на партията.

 

Реално това не се случи.

 

Освен Златева, като вероятни бъдещи  служебни министри се споменават социалистите Весела Лечева и Жельо Бойчев.

В момента тече неприсъствен НС, на който членовете имат няколко дни за гласуване по проекторешенията. В дневния ред отсъства точка за служебния кабинет. Той касае вота на 11 юли, основно около процедурите при издигане на кандидати за народни представители - да се избират от местните конференции, председателят Нинова да подписва споразумения за съвместно участие с други формаци и и т.н. Но Донка Михайлова, Дора Янкова, Костадин Паскалев, Петър Мутафчиев, Явор Гечев и Янаки Стоилов считат

 

подходът към НС за "формален, даже чиновнически!".

 

И искат присъствена сбирка на 11 май. "Не са предложени на вниманието на НС важни политически въпроси: Какви са целите ни на предстоящите избори? Каква е стратегията ни за постигането им? Направили ли сме необходимия анализ на политическата ситуация и основните цели на другите политически субекти? Кои са съществените проблеми пред страната и кои са левите решения? С кои личности ще се борим за доверието на избирателите? Кои са партньорите ни и кои основните ни опоненти? В политическа изолация ли сме? Как се развиват отношенията ни с президента Радев и вицепрезидента Йотова? Как влизаме в избори - с или без Изпълнително бюро (те е в оставка след провала на 4 април - бел. авт.)? А предизборния ни щаб? Имаме ли диалог с областните партийни съвети? Как си представяме реализацията на модела на парламентарната група в следващия парламент? Какви са целите, формулирани от НС на БСП за всяка областна партийна структура?

 

Има ли значение какво предлагаме като политики на избирателя,

 

ако не може да обясним по какъв начин ще реализираме идеите си? Ако не сме готови с отговорите на тези въпроси и дума не може да става за „Принципи и критерии за издигане на кандидатите за народни представители“, заявяват те в декларация. 

 

Още по темата: 

 

Още

Борисов: Когото и да беше извадил Трифонов, щеше да бъде тричан

31.07.2021

Обновена

Екип на Сега

4729
Как да съставим кабинет в 7 стъпки

29.07.2021

Г-н БАЛЕВ

2927
Депутатът Пламен Николов е вторият кандидат за премиер на Трифонов

30.07.2021

Обновена

11225