Quantcast
Фермата за норки на "Градус" не пусна независима проверка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Фермата за норки на "Градус" не пусна независима проверка

3 576
 Борислав Сандов
Оня ден протестиращи срещу фермите за норки посрещнаха новите министри на жълтите павета.

Представители на неправителствени организации не бяха допуснати днес на проверка във фермата за норки в село Маджерито. Те носеха заповед с конкретни имена, че могат да участват в инспекцията, която е по техен сигнал. От ръководството на обекта обаче обявиха, че няма да допуснат външни лица в пределите му, с изключение на контролните органи. Според неправителствените организации обаче същите контролни органи правят повърхностни проверки на предприятието и сега отново има опасност да не се стигне до никакъв резултат.

Фермата е на Иван Ангелов - собственикът на "Градус", който попадна във водовъртежа на разкритията за скандални схеми в земеделието и близост до бившия премиер Бойко Борисов. Срещу нея има протести и сигнали за нередности от години - това е изчезващ бизнес в Европа и много малко държави допускат отглеждането на животни за кожи. У нас обаче предприятието съществуваше безоблачно до вчера, въпреки че местните хора са пропищели от миризмите и от поразиите, които избягали норки правят в околността. То не бе затворено дори когато в други държави бяха избити хиляди животни заради опасност от разпространение на COVID-19 от животни на хора.

Покрай комисията по ревизиите, оглавявана от Мая Манолова в кратко просъществувалия 45-и парламент, фермата за норки на Иван Ангелов най-сетне привлече вниманието на властите. Вчера двама от новите министри - на здравеопазването и на земеделието, се срещнаха с протестиращи от организацията КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията​) и обещаха бързи проверки и дори затваряне, ако наистина фермата нарушава законите, както твърдят природозащитниците.

Днес пред фермата нещата се случиха различно от обещанията. Представители на ръководството казаха, че решението е да не се допускат външни лица. "Ако има нарушения, контролните органи ще кажат", обясниха от фирмата, но все пак прибраха за сведение заповедта, която дава право на природозащитниците да се включат в инспекцията. "Ние искаме да посочим конкретните места, на които трябва да се обърне внимание", настоя Петя Алтимирска от КАЖИ. "Контролните органи са тези, които посочват местата", не се даваше представителката на фермата. В спора се разбра, че според хората на Иван Ангелов е търговска тайна дали има COVID-19 в обекта. "Всички проверки на контролните органи са повърхностни", предупреди Алтимирска. Предстои да се разбере какво са установили пратените на място представители на земеделското министерство.

Още

Фермите за норки на "Градус" се отървали от COVID-тестове

10.06.2021

2407
Прокуратурата ще разпитва и Мата Хари

20.05.2021

Обновена

14203
„Градус“ настоява КФН да глоби Илчовски

17.05.2021

1631