Quantcast
В БСП рокадите започнаха от предизборния щаб | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

В БСП рокадите започнаха от предизборния щаб

От "Позитано" 20 запазиха мълчание по детайлите от плана за действие, представен от водача Корнелия Нинова
Обновена
3 740
 Илияна Кирилова

Зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин смени бившия депутат Георги Свиленски начело на предизборния щаб на партията. Рокадата е следствие от катастрофално слабия резултат на левицата на предните парламентарни избори.

Решението беше взето на днешното заседание на Националния съвет на БСП. Освен избора на щаба, социалистите са одобрили доклад на водача си Корнелия Нинова за актуалната политическа обстановка, както и план за действие на левицата, съставен на база на анализа на резултатите от предходния вот. И двата документа са били приети с единодушие, съобщава партийният пресцентър.

От "Позитано" 20 обаче запазиха мълчание по детайлите от новата си стратегия. Пред медиите обявиха само, че "планът за действие има цел да очертае мерките за преодоляване на допуснатите слабости и да даде посока за засилване на влиянието на БСП в обществото с оглед предстоящата кампания". В документа са очертани краткосрочни мерки, свързани с дейността на предизборния щаб, с начина на подреждане на кандидатските листи и подготовката на предизборната кампания, както и средносрочни мерки, които "имат за цел вътрешна консолидация на партията и активен диалог, както и с коалиционни партньори и други леви формации".

Активен месец

Това беше първото от три заседания на Националния съвет, предвидени до края на месеца. Колективният орган на партията ще заседава и на 22 май, когато се предвижда да избере новия състав на Изпълнителното бюро - оперативният ръководен орган на БСП. Досегашните му членове подадоха оставките си след сриването на партията на предните парламентарни избори. Тогава ще бъдат определени и водачите на листите и местата за коалиционните партньори и гражданската квота.

На 30 май съветът ще се събере, за да одобри окончателно листите за народни представители.

Нова фракция

Междувременно група членове на БСП учредиха ново идейно-политическо обединение – Платформа „Социализъм XXI век“. Сред учредителите са Георги Пирински, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Юрий Асланов и Велислава Дърева - всичките изявени опоненти на партийния лидер Корнелия Нинова.

Те приеха манифест, в който се казва, че БСП е допуснала груби политически грешки, и настояха за нова предизборна платформа и нови лица, съобщава БНР. Дърева обяви, че след провала на парламентарните избори Нинова е трябвало задължително да подаде оставка.

„Мисля, че политическата култура и почтеност изисква съответният председател да вземе своето решение и да си подаде оставката, така че ние не правим партия в партията. Ние сме партия, защото има БСП, която е на 130 години. Има една паралелна партия, лидерска, която е на пет години“, заяви Дърева.

Още

АЕЦ „Белене” ще е препъникамък в преговорите за кабинета

27.07.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5367
БСП ще реши за правителството, след като ИТН обяви министрите

25.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5592
БСП има 24 часа да реши подкрепя ли кабинет на ИТН

24.07.2021

Обновена

8133