Медия без
политическа реклама

С морков, тояга и лозунги убеждават китайците да се ваксинират

Как различните страни мотивират колебаещите се да се защитят от Covid-19

16 Май 2021
EPA/BGNES
Заведенията в Йерусалим бяха отворени ще на 9 март

Ваксината е най-силното оръжие за прекратяване на пандемията, както личи ясно от примера с масовата ваксинация в Израел, затова е първата задача на много страни по света беше да осигурят достатъчен брой ваксини за населението си, а някои дори и три значително повече.  Втората задача е по-трудна, а тя е хората, което не желаят да бъдат ваксинирани — или поне по-голямата част от тях — да бъдат убедени да го направят. 

Смелостта на руснаците пречи на масовата ваксинация

В Русия, като производител и износител, ваксини би трябвало да има достатъчно.  Но според допитване, проведено миналия месец от центъра „Левада“, над 60% от руснаците не желаят да се ваксинират, и тази процент не се е променил от февруари насам. При мнозинството от нежелаещите причината не е страх от ваксината, а липса на страх от вируса. 

Затова намеренията на Путин до есента да ваксинира 70% от населението изглеждат  трудно осъществими. За петте месеца, откакто започна преходът „мащабна“ към „масова“ ваксинация, в страната, която е сред най-тежко засегнатите от коронавируса и първа в света одобри ваксина още през август 2020 г., досега изцяло ваксинирани са близо 10.4 млн. или около 7%. При това от анкетата на Левада се вижда, че броят на желаещите да бъдат ваксинирани, е намалял с 4% за последните 3 месеца.

Фактът, че на 18 януари (когато започна масовата ваксинация) в най-големия универсален магазин в центъра на Москва даваха безплатно сладолед на всеки, който се ваксинира (при -18 градуса навън) не помогна особено. 

По инициатива на кмета на Москва Московската търговско-промишлена палата (МТПП) предложи да дава на московчаните над 60 години, които са ти направили ваксинация срещу COVID-19, намаления в магазини, аптеки и т.н. За кмета обаче това не е достатъчно, той написа в блога си, че има намерение да допълни системата от намаления с финансова подкрепа.

Китай убеждава с морков, тояга и лозунги 

Китайците може и да са много дисциплинирани, но и те имат нужда от известно убеждаване, за да си поставят ваксини - особено когато според властите в страната почти няма нови случаи на коронавирус. Със задачата да ускорят бавно започналата масова ваксинация, различни държавни институции и компании заложиха на различни материални стимули -  от ваучери и намаления до безплатни хранителни продукти и билети за културни мероприятия. 

Доколкото на централно ниво се поддържа идеята, че поставянето на ваксини е напълно доброволно, на местно ниво картината е по-различна. Положителните стимули се комбинират с отрицателни. Включително и с предупреждения, че нежелаещите трябва да се регистрират, като посочат и уважителна причина. Или че за тях ще последват забрани за достъп до различни обществени услуги и санкции. 

Третият, типично китайски път, са лозунгите. Те варират от прагматични („Ваксините са най-ефективният начин за борба с коронавируса“), през строго патриотични („Да изградим Велика Китайска Страна на Имунитета“) до детински хумористични, (непреводимо е, но се разчита на близостта в звученето между китайската дума на ваксина и котешкото „мяу“). Именно последните се споделят най-много в социалните мрежи. 

САЩ - от безплатна поничка до 1 милион долара (и съвет от Доналд Тръмп)

В САЩ инициативите за мотивиране на неувереното население са повече на брой от американските щати, но ако трябва да изберем най-изненадващата, тя е включването лично на бившия президент, който дълго време настояваше, че „вирусът ще изчезна от само себе си“.  Когато бивши президенти от двата политически лагера - Джими Картър, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и Барак Обама, се мобилизираха с послание към сънародниците си да се ваксинират, Тръмп остана встрани от тази инициатива. В средата на март, въпреки проучванията, сочещи, че голям брой републиканци и поддръжници на Тръмп не желаят да се ваксинират, бившият президент не се включи в кампанията на четиримата предишни президенти, но седмица по-късно все пак заяви: 

"Това е страхотна ваксина. Това е една безопасна ваксина", каза Тръмп, който (въпреки че изкара болестта) се ваксинира през януари, без да вдига много шум. "Бих препоръчал ваксината и то бих я препоръчал на много хора, които не искат да се ваксинират. И най много от онези, които гласуваха за мен, честно ви казвам", добави Тръмп. Обаче не успя да убеди точно тези, които му вярват най-много. 

Ню Йорк непрекъснато създава нови мерки, като предлага безплатни хамбургери и пържени картофи на ваксинирани граждани, съобщава БГНЕС, цитирайки испанския ежедневник „Ту отро диарио“. Необходимо е само да представите картата, удостоверяваща, че сте получили дозите. Но в „Голямата ябълка“, можете да ползвате и отстъпки за посещение в зоопарка или пътуване с метро, да получите безплатна поничка… Можете също да се ваксинирате в деня на мач на Yankees и да получите безплатен билет.  

Най-изгодната оферта предлага щата Охайо, но за нея е необходимо да имате и малко късмет. Там с участието само на ваксинирани граждани ще се проведе лотария и петима (освен че няма да се заразят с коронавирус) ще спечелят един милион долара. Трябва само да са пълнолетни, да живеят в щата и да са получили поне първата доза.

Израел мотивира с паспорти (за почти нормален живот) 

Израел е една от страните, която убедително води в плана за ваксинация и съответно в справянето с коронавируса. В Йерусалим се грижат за по-възрастните, като разиграват таблети сред млади хора, които заведат родителите си или друг възрастен над 50 години, да се ваксинира. Сред мерките за всимки са възможността да се получи безплатно приготвена храна, а някои барове раздават пици и бира. Системата работи така, че баровете и заведенията имат полза максимален брой хора да се ваксинират, и да получат зелени паспорти, с които после ще могат да посещават барове и места за хранене.   

Израел преживя тежко пандемията, властите на три пъти въвеждаха локдаун. Жителите не можеха да се отдалечават на повече от 500 от домовете си, училища, ресторанти и спортни зали затвориха. През януари властите взеха решение за въвеждане на „зелени паспорти“ за тези, които са ваксинирани или вече оздравели. Този документ осигуряваше разрешение за посещение на спортни мероприятия, ресторанти, кафенета, кина, театри и изложби и други - тоест един почти нормален живот по време на пандемия. „Зеленият паспорт“ се издава седмица след поставянето на втората доза и важи шест месеца. 

Още по темата