Медия без
политическа реклама

Любослав Пенев се усъмни в българския VAR преди финала

Здравният министър се съгласи националният стадион да бъде запълнен на 50% за мача "Арда" - "ЦСКА-София"

18 Май 2021
БГНЕС
Любослав Пенев се кара на фотографите и им нарежда да се дръпнат назад по време на официалната пресконференция преди финала за купата.

Треньорът на "ЦСКА-София" Любослав Пенев се изказа скептично за начина, по който функционира в България системата "Видео асистент рефер" (VAR), въведена у нас от началото на месеца. Той коментира факта, че VAR ще се използва и по време на утрешния финал за купата, в който "ЦСКА-София" ще срещне "Арда". Мачът е от 19:30 ч. и ще бъде предаван по "Диема спорт". Своето присъствие е потвърдил и президентът Румен Радев.

"Защо си мислите, че VAR в България е полезен към момента?! Аз получих доста информация и разбирам, че съдиите във вана определят какво да се случи, т.е. главният съдия няма думата. Във вана може би се появяват тези, които са най-близко до конкретния стадион... VAR трябва да е от полза на отборите и съдиите. Но как на един съдия не му позволяват да вземе отношение?! Има хора, които се натискат да бъдат VAR, делегати. Има и спуснати, които влияят. Това се случва във всички мачове. Какво като има VAR?! Може би е по-зле от преди", каза Пенев.

Извън това излияние той бе много лаконичен на пресконференцията си преди мача - предпочете да не отговаря на въпроси за тактиката, заяви и, че тимът му ще се стреми към победа, както винаги. А за контузения Жеферсон коментира, че е "почти готов" за мача. За сметка на това Пенев се скара на фотографите, които го бяха наобградили преди началото на изказването му: "Я, малко по-назад. Какво е това? Има пандемии, ковид... Ние не пускаме хора, вие сте г*з до г*з! Как да стане? Като знаем изисванията, трябва да ги спазваме. Моето здраве е по-важно от Вашите апарати. Какво е това? Целият свят се пази, ние тук... Трябва да има нормална атмосфера!".

Пенев все пак похвали решението да бъдат допуснати повече фенове на стадиона и коментира, че това е предпоставка за отлична, реална футболна атмосфера.

По-рано днес здравното министерство даде разрешение да бъдат допуснати повече фенове на финала за Купата на България, отколкото действащите разпоредби в момента разрешават. Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се съгласи капацитетът на националния стадион "Васил Левски" да бъде запълнен на 50%, т.е. да има малко над 21 000 зрители (седящите места на стадиона са 43 358).

Правилата, разписани от предишния министър - проф. Костадин Ангелов, разрешаваха до 1000 души на трибуна, което означаваше, че на четирите сектора на стадиона ще могат да влязат общо 4000 зрители, т.е. по 2000 на отбор-финалист. От "ЦСКА-София" обаче веднага започнаха да преговарят за допускане на изключение за финала, тъй като полагаемите 2000 пропуска са крайно недостатъчни, предвид огромния интерес от страна на феновете на отбора.

Разрешението от министър Кацаров обаче дойде едва днес след среща между него изпълнителния директор на "ЦСКА-София" Пламен Марков, администраторът на клуба Димитър Вутов и тарторът на агитката Иван Велчев. Всичко това обаче се случи само ден преди мача, което ще наложи спешни действия по отношение на отпечатването и разпространението на билети. Днес следобед и утре през деня билети ще бъдат продавани във фенмагазина на ст. "Българска армия". Очаква се и някакво количество да бъде пуснато за онлайн продажба в системата на "Ивентим".

"Срещата беше мното кратка, ползотворна. По общо виждане на нас като ръководство на ЦСКА, на фенската организация, включително и на министерството на здравеопазването се взе решение да бъде отворен капацитетът на стадион с 50% от възможностите. Ние сме доволни. Благодаря на служебния министър на здравеопазването за този компромис, за този жест. Надявам се, че няма да разочароваме това доверие. Радваме се за хората, които ще могат да посетят този мач, защото има сериозен интерес. Надявам се Професионалната футболна лига да се справи на време като организатор. Ние ще контактуваме с ръководството на професионалната лига, билетите да бъдат отпечатани и да бъдат пуснати в продажба. Ние желаехме такава среща да има и по-рано, но тя не зависи от нас. Има органи, които решават това. Има 24 часа, които са на разположение. Билетите ще бъдат продавани вероятно и по касите на "Васил Левски", коментира след края Пламен Марков.

Волен Чинков бе определен да бъде главен рефер във финала за Купата на България по футбол. Мачът между "ЦСКА-София" и "Арда" е в сряда от 19:30 ч. на националния стадион "Васил Левски" и ще се предава по "Диема спорт". Тъчрефери ще са Дениз Соколов и Димитър Димитров.

Интересното е, че преди миналогодишния финал за купата, между "ЦСКА-София" и "Локомотив" (Пд), също имаше молби за допускане на изключение за присъствие на повече фенове на трибуните. От клубовете обещаха многократно, че ще бъдат спазени всички противоепидемични правила, ако подобен компромис бъде направен. В резултат бе позволено да присъстват 12 000 зрители, но почти никой от тях не спазваше предписаната дистанция или пък носеше предпазни маски.

Локомотив" (Пд) е новият стар носител на Купата на България по футбол. Във финала на ст. Васил Левски" в София "черно-белите" надделяха над "ЦСКА-София" с 5:3 след изпълнение на дузпи, след като редовното време и продълженията приключиха 0:0.

 

 

Преди финала говори и треньорът на "Арда" Николай Киров. "Направили сме всичко възможно отборът да е готов. "Арда" е един от младите клубове. Хубаво е, че още на втората година в елита съумява да стигне до такъв двубой. Приповдигнато е настроението. Това го виждам при състезателите. Задачата до самия мач е играчите да се концентрират. Тези мачове се печелят от отборите, които са именно по-дисциплинирани и по-концентрирани. Бил съм и от двете страни на тези финали. За мен в тези двубой няма фаворит. Надявам се моят опит да бъде в помощ. Имаме и състезатели, които са печелил този трофей. Чисто здравословно всички са на 100% готови. Но не знаем как ще се чувстват на терена. За това не сме решили и кой точно ще играе утре. Анализирахме дълго време нашия съперник. Усилията ни са насочени към слабите им страни. Но знаем и добрите им страни. Тренира се всяка една възможност, която може да предостави финала, включително и дузпите. Феновете на "Арда" знаят, че имаме нужда от подкрепа. Те са доказали, че са доста верни и ще бъдат с нас", коментира Киров.

 

Още по темата