Медия без
политическа реклама

Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

19 Май 2021
Илияна Кирилова
Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература за романа си "Аbsolvo te". Това съобщи самият автор в профила си във "Фейсбук".

По традиция всяка година национално жури от специалисти в сферата на книгоиздаването и литературата излъчва по един лауреат от всяк Държавите участнички в наградата се обявяват предварително и с ротационен принцип, като основната цел е да се популяризира ли страната на наднационално ниво. Конкурентите на „Аbsolvo te“ са били „Гълъбария“ на Стефан Коспартов, „Загърбената земя“ на Владислав Кацарски и „Те никога не казват“ на Зорница Гъркова.

"Романът "Аbsolvo te", който създадох с приятелите си от продуцентско-издателска къща Musagena, официално е носител на Европейската награда за литература! European Union Prize for Literature. Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE! Благодаря на журито за голямото признание. Благодаря на читателите за многото положителни оценки и мнения!", написа Бърдаров. 

Романът „Аbsolvo te“, който създадох с приятелите си от продуцентско-издателска къща Musagena, официално е носител на...

Posted by Георги Бърдаров on Tuesday, May 18, 2021

 

Бърдаров е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи "Майстор на думите". Разказът му "За петата ракия или колко е хубав животът" е най-четеният български разказ в интернет. В края на 2015 г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, с което получава възможността да бъде издаден дебютния му роман "Аз още броя дните".

Той е географ по професия, доцент, преподава демография в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е и по етно-религиозни конфликти.

Г-н Бърдаров, една година живеем в съвсем различна обстановка заради пандемията от коронавирус.   Според вас справяме ли се, за да се запазим що-годе нормални? Коронавирусът радикално ни свали на земята. Дали ни промени, тепърва ще видим, защото епидемията продължава.

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ КУЛТУРА

Почина писателят Алек Попов

22 Март 2024

Весела Бабинова и Пенко Господинов са новите любимци на „Икар“

28 Март 2024

Мексикански филм взе голямата награда на "София Филм Фест"

24 Март 2024

Клод Моне е най-скъпият сред импресионистите

24 Март 2024

„Скрити лимонки“ избухват на сцената

23 Март 2024