Quantcast
Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Георги Бърдаров получи Европейската награда за литература

2 167
 Илияна Кирилова
Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература за романа си "Аbsolvo te". Това съобщи самият автор в профила си във "Фейсбук".

По традиция всяка година национално жури от специалисти в сферата на книгоиздаването и литературата излъчва по един лауреат от всяк Държавите участнички в наградата се обявяват предварително и с ротационен принцип, като основната цел е да се популяризира ли страната на наднационално ниво. Конкурентите на „Аbsolvo te“ са били „Гълъбария“ на Стефан Коспартов, „Загърбената земя“ на Владислав Кацарски и „Те никога не казват“ на Зорница Гъркова.

"Романът "Аbsolvo te", който създадох с приятелите си от продуцентско-издателска къща Musagena, официално е носител на Европейската награда за литература! European Union Prize for Literature. Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE! Благодаря на журито за голямото признание. Благодаря на читателите за многото положителни оценки и мнения!", написа Бърдаров. 

 

Романът „Аbsolvo te“, който създадох с приятелите си от продуцентско-издателска къща Musagena, официално е носител на...

Posted by Георги Бърдаров on Tuesday, May 18, 2021

 

Бърдаров е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи "Майстор на думите". Разказът му "За петата ракия или колко е хубав животът" е най-четеният български разказ в интернет. В края на 2015 г. печели телевизионното предаване "Ръкописът" по БНТ, с което получава възможността да бъде издаден дебютния му роман "Аз още броя дните".

Той е географ по професия, доцент, преподава демография в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е и по етно-религиозни конфликти.

 

Още

Ние оцеляваме, а не се развиваме

16.03.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3453
"Поразените" на Теодора Димова взе "Перото" за най-добра проза

08.11.2020

222
Ролята на пишещия е да помага на прекършените съдби