Медия без
политическа реклама

Фандъкова обвини опозиционни кметове за липсата на детски градини

За пример кметът даде забавено строителство на сграда в "Кръстова вада", която всъщност трябваше да е готова през 2018 г.

20 Май 2021
Снимка: Спаси София

Управляващата от 12 г. София Йорданка Фандъкова се оправда с няколко районни кметове от опозицията, които са начело на кварталите си от ноември 2019 г., за липсата на достатъчно места в детските градини на Столична община. Кметът се появи на строителната площадка на детска градина в квартал "Кръстова вада" и обвини районния кмет на "Лозенец" Константин Павлов за забавянето на строежа на сградата за 6 групи, която по думите й е трябвало да бъде готова преди година. "Това са 150 места", съобщи Фандъкова, пропускайки факта, че след първото класиране 10 525 деца останаха извън общинската система. По-рано днес и председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет - Малина Едрева, също изкара Павлов главен виновник за липсата на достатъчно места за децата в София, като дори поиска оставката му. 

Кметът на Лозенец отговори, че първият срок за завършването на въпросната детска градина е бил през 2018 г. "Когато заех поста си през есента на 2019 г. живеех с мисълта, че детската градина в „Кръстова вада“ е пред завършване и, честно казано, очаквах единствено поканата за приемане на сградата. Днес Малина Едрева е поискала оставката ми на сесия на СОС поради незавършеното строителство. Не знам с кои очи ми искат оставката за проект, чийто първи срок за завършване е бил през 2018 г. Припомням - това е проект от 2015 г, обжалван до 2017 г., започнат 2018 г., спрян за 250 дни (!) между средата на 2018 и началото на 2019 г. Когато завършването на сградата наближи, се оказа че пропуски в проекта, приет от предишната администрация, доведе до нужда от изменение в договора и допълнителни дейности, всичко това съпроводено с огромна документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за обществени поръчки и тн., коментира той във Фейсбук. 

Освен Константин Павлов, Фандъкова атакува и районните кметове на "Триадица" и "Красно село" за забавени строителни дейности. Както и кметът на "Лозенец", те също са представители на опозиционната коалиция "Демократична България". И за тези детски градини кметът удобно пропусна, че става дума за проекти, които са започнати и трябваше да са готови далеч преди тяхното встъпване в длъжност. В същото време Фандъкова не спомена нито забавен проект в райони, управлявани от ГЕРБ, чийто районни кметове са начело по повече от 1 мандат. 

По-рано днес общинските съветници от “Демократична България” в Столичния общински съвет поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради нерешения с години проблем с детските градини в столицата. И тази година приемът на деца беше белязан от редица проблеми. Първо се наложи електронната система да бъде отваряна повторно след изтичането на всички нормативни срокове. Причината бе, че софтуерът на мрежата се оказа прекалено сложен, което затрудни немалка част от родителите. Техните адреси първо трябваше да се въведат, а след това трябваше специално да се отбележи, че този критерий ще бъде ползван в битката за по-добро класиране. В резултат доста родителски профили се оказаха с непълни данни, тъй като в тях липсваше заявен или потвърден адрес. Той е важен за класирането, тъй като носи допълнителни точки. Така над 4 000 родители не са могли да си попълнят пълноценно заявленията. След първо класиране около 10 000 деца останаха без места в детските градини.
“Един от най-влиятелните учени и интелектуалци е казал: "Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат". За голямо съжаление за пореден път се налага да говорим за един дългогодишен проблем, за който Столичната община очевидно няма решение”, се казва в декларация на "Демократична България", прочетена на сесията на СОС днес.

От ДБ припомнят, че през 2008 г. Йорданка Фандъкова, като заместник-кмет по образованието, подаде веднъж оставка поради проблемите с детските градини. А през 2009 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов обеща решение на проблема до две години.

"По време на вече третия си мандат и 12 години по-късно кметът на Столична община все още не може да реши този казус. Напротив, освен некласираните хиляди деца, като бонус в конкретния случай станахме свидетели и на грешки в чисто новата електронна система, платена от данъците на столичани", казват съветниците. "Кметът и администрацията за пореден път доказаха, че не разполагат с необходимия капацитет, за да решат един от най-належащите проблеми на нашия град”, добавят от “Демократична България”.

От коалицията припомнят, че са предложили дигитализация, както и редица решения и планове. Някои от тях бяха възприети, други -бавени или отхвърлени. "Резултатът е, че хаосът с детските градини и ясли се повтаря за пореден път. Както през последните близо 12 години, през които Вие сте кмет. И ако в началото можехте да се оправдавате с детската си възраст в политиката, това вече не е така”, завършват от „Демократична България“.

 

БСП също се включи в темата за детските градини, като поиска общината да даде пари като финансова компенсация на родителите, за чиито деца няма места в общинските детски ясли. Социалистите също попитаха Фандъкова дали лично тя ще поеме отговорността за провала със системата за записването в детските заведения или това ще направи заместникът й по дигитализацията Генчо Керезов. „Отново се налага да попитаме управляващите в Столична община: Има ли пилот в самолета? За по-малко от седмица станаха ясни две неща. Първо, че Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата, струваща стотици хиляди левове на софиянци, даде дефект още при първото ѝ използване. Стигна се до отлагане на класирането и повторното ѝ отваряне. Това пък от своя страна не е регламентирано в нито един нормативен акт и съответно е незаконосъобразно действие, което може да има правни последици. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов. Той обърна внимание, че след първото класиране 10 252 деца не са намерили място в столичните общински ясла или детска градина, което е с 2 341 повече от миналата година.

„Това е доста тревожна тенденция, което показва, че освен хроничното несправяне с недостига на места, има и задълбочаване на проблема, което се превръща в криза и вече е на границата на политическа такава“, заяви председателят на групата на социалистите в СОС.

По думите му комбинацията от тези два факта показва недвусмислено, че е налице пълен провал в политиката на Столична община в тази изключително важна сфера – отглеждането и възпитанието на децата в предучилищна възраст. „Кметът Фандъкова неведнъж е изтъквала, че счита тази система за свое и на екипа си постижение. А София помпозно бе титулувана като „дигитална столица“, заяви Паргов.

„Ето защо, госпожо Фандъкова, моля да ни отговорите - Вие лично ли ще поемете вината за този провал и ще подадете оставка. Така, както постъпихте през 2008 г. при фалстарта на първото онлайн записване за детски градини. Или ще се задоволите с това да поискате и приемете оставката на заместник-кмета по дигитализация Генчо Керезов?“, попита лидерът на БСП – София.

Според него това е единственият достоен начин да се понесе отговорността за липсата на равен достъп до предучилищно образование на децата на родителите, които са данъкоплатци в столицата.

„В противен случай ще потвърдите съмненията, че водите целенасочена политика хиляди деца на софиянци, с години, да остават далече от тази социална услуга“, каза Паргов.

„Ние, общинските съветници от БСП, настояваме Столична община незабавно да предприеме необходимите действия, още от тази година, от септември, да компенсира финансово родителите, за чиито деца няма места в общинските дети ясли, по аналогия на приетото от Народното събрание решение за компенсации на родителите на неприетите деца в детска градина“, заяви Калоян Паргов.

Още по темата