Медия без
политическа реклама

Бенямин Нетаняху похвали постиженията на израелската армия

Израел и Хамас обявиха прекратяване на огъня

21 Май 2021Обновена
EПА/БГНЕС
Бенямин Нетаняху

Като сериозен удар за Хамас, който ще промени хода на конфликта, окачестивиха операция "Пазителят на стените" премиерът Бенямин Нетаняху и висшите служители по сигурността на Израел на пресконференция, състояла се часове след прекратяването на огъня между Израел и групировката Хамас. ''Обществеността не знае всичко, Хамас не знае всичко, но нашите постижения ще бъдат разкрити с времето'', каза Нетаняху, предава вестник The Jerusalem Post.

''Това, което се е случвало в миналото, ще се промени. Хамас винаги излизат от тунелите си и от дупките си, за да се хвалят, но знаят какво са си навлекли. Те знаят какви са нашите способности и че ги върнахме години назад'', каза премиерът в първото си изявление след приклюването на продължилата една седмица конфронтация.

Шефът на Шин Бет, израелска агенция за сигурност, Надав Аргаман каза, че ''тази операция не е като останалите'' и че ''променя реалността и правилата на играта''.

Министърът на отбраната Бени Ганц заяви, че Израел е изненадал Хамас, но и изрази съжалението си, че конфликтът е ескалирал до такава степен.

Двете страни в конфликта и техните привърженици претендират за победата след прекратяването на огъня вчера. Ливанската шиитска организация и партия "Хизбула" похвали палестинците за тяхната ''георична конфронтация'', предава Би Би Си.

"Палестинската съпротива установи нови правила, които ще проправят пътя към голямата бъдеща победа", каза ''Хизбула'' в съобщение.  В него се добавя още, че тяхната ''победа ще има изключително важни стратегически, политически и културни последици за бъдещето на конфликта в региона''.

Организацията "Хизбула", която се финансира от Иран, е най-мощната въоръжена сила в Ливан заедно с ливанската армия и заедно със своите политически съюзници е влиятелно звено в правителството, припомня Би Би Си.

----

Съветът за национална сигурност към израелското правителство одобри прекратяване на огъня в конфликта с радикалните палестински групировки в ивицата Газа, предава БНР. В официално съобщение, се казва, че прекратяването на огъня ще е "едновременно и безусловно" и че е по предложение на Египет. 

Групировките Хамас и "Ислямски джихад" също обявиха прекратяване на огъня.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства примирието като "истинска възможност за напредък". "Вярвам, че имаме истинска възможност да постигнем напредък и съм ангажиран да работя за това", каза Байдън в Белия дом, приветствайки ролята на Египет в посредничеството за постигане на споразумението.  Той потвърди пълната си подкрепа за "възстановяването на на израелската система за противовъздушна отбрана Железен купол. "За да има сигурност и защита в бъдеще," каза Байдън.

11 денонощия продължиха бомбардировките и артилерийският обстрел срещу Газа в отговор на изстрелването на хиляди ракети срещу израелска територия. Жертвите са близо 250, огромната част от тах - от палестинска страна.

По-рано днес израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази решимост да продължи военната кампания, докато тя постигне целите си - възстановяването на спокойствието и сигурността на израелците. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш от своя страна заяви пред Общото събрание на световната организация, че продължаващите взаимни въоръжени атаки между Израел и палестинците трябва да спрат веднага.

Световната здравна организация призова да бъде осигурен коридор за осигуряване на хуманитарна помощ в палестинския анклав. "Затварянето на входните и изходните пунктове за пациенти и хуманитарна дейност и строгите ограничения за влизането на медицински доставки влошава здравната криза," подчерта ръководителят на средиземноморския клон на организацията Ахмед ал Мандари. Междувременно СЗО отправи спешен призив за събиране на 7 милиона долара, които ще бъдат нужни през следващите шест месеца за преодоляване на здравната криза в Газа и на Западния бряг.

Още по темата