Quantcast
Вземете си трето око, ако често зяпате в смартфона | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Вземете си трето око, ако често зяпате в смартфона

1 272

Корейско-британският дизайнер разработи трето око - устройство, което следи препятствията пред човек, докато той зяпа смартфона си в движение. 

Поради разпространението на смартфони хората започнаха да прекарват много време с тях, дори докато се разхождат или шофират. Понякога потребителят почти изцяло концентрира вниманието си върху устройството, без да наблюдава ситуацията наоколо и в резултат на това се наранява, като например не забелязва дупка на пътя. През 2019 г. американски учени анализираха статистиката на нараняванията, свързани с мобилни устройства, и показаха, че от края на 2000-те, когато смартфоните започнаха да набират популярност, честотата на такива наранявания нараства значително.

Инженерите предлагат този проблем да се реши по технологични начини. Например наскоро Google добави функция към Android, която открива, че потребителят гледа смартфон в движение и го моли да следва пътя. Панг Мин У създаде отделно устройство, което следи за безопасността на потребител, който гледа телефона си и го предупреждава при препятствия. 

Устройството е направено под формата на трето око - в центъра му има ултразвуков сензор, който е затворен от полупрозрачен клепач. Приспособлението работи на базата на чип Arduino и има жироскоп, който следи движенията. Благодарение на това сензорът се активира само когато човек наклони глава, за да погледне смартфона. Тогава "клепачът" се повдига, ултразвуковият сензор започва да следи разстоянието до предметите и ако забележи обект наблизо, окото издава звук, предупреждаващ човека за потенциален сблъсък.

Ключови думи:

трето око

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

465
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

2352
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4608