Медия без
политическа реклама

Великобритания започна да възприема гражданите на ЕС враждебно

21 Май 2021
Pixabay

Граждани на ЕС, живеещи и работещи в Обединеното кралство, разкриха, че биват посрещани на границата с подозрения и заплахи, че ще им бъде отказан достъп до Обединеното кралство след Брекзит, предава в. ''Гардиън'', като уточнява, че имената на интервюираните са сменени, за да се запази самоличността им.

Волфганг, германски гражданин, който управлява IT бизнес, е задържан на летище Хийтроу, въпреки че има доказателство за статут на уседналост и британски паспорт. Той е бесен, че правата му са преустановени по прищявка на служител на гранична полиция, който не е бил добре обучен в новите правила след Брекзит.

''Имам уреден статут, казва Волфганг. На път съм да стана британски гражданин. Как става така, че граничен служител с една отметка може да преустанови тези права? Ще избягвам да се връщам във Великобритания, докато не получа британския си паспорт'', казва Волфганг. ''Там плащам голям данък, никога не съм ползвал здравни услуги, допринасям за икономиката, притежавам собственост. Лондон е най-любимият ми град, но нямам документи, с които да докажа, че мога да остана там“, обяснява той.

Причината много граждани на ЕС, които работят във Великобритания, да бъдат посрещани с подозрение е фактът, че правителството гласува против даването на карта за пребиваване на граждани на ЕС, която да се покаже на работодатели, наемодатели или гранични служители.

Хилари Бен, депутат от Лейбъристката партия и бивш председател на разпуснатата парламентарна комисия за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит, заяви, че случаи като този на Волфганг показва какво би могло да се случи с 4,9 милиона граждани на ЕС, които вече са получили статут на уседналост, когато започнат да се връщат от родните си страни след падане на ограниченията заради коронавирус. ''Министерството на вътрешните работи трябва да се увери, че всички служители на граничните сили са напълно обучени да прилагат новите правила'', каза той. ''Това е проблем, който независимият орган за наблюдение, създаден след Брекзит, трябва да изчисти'', допълни той.

''Гражданите на ЕС са наши приятели и съседи и ние искаме те да останат във Великобритания, поради което стартирахме схема за уседналост на гражданите от ЕС'', казаха от министерството на вътрешните работи. ''Тези, които нямат статут на уседналост, могат да влязат във Великобритания за шест месеца като посетители без виза. Сега обаче свободното движение приключи и тези, които идват на работа или за да учат, трябва да докажат, че отговарят на нашите изисквания за влизане в страната. Призоваваме хората да проверят изискванията преди пътуване'', допълва министерството.

Ключови думи:

Великобритания, Брекзит

Още по темата