Quantcast
Лукашенко принуди самолет да кацне в Минск заради опозиционер | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лукашенко принуди самолет да кацне в Минск заради опозиционер

Арестуван е Роман Протасевич, който е летял с "Райън ер" от Атина към Вилнюс
Обновена
3 498

Опозиционният беларуски журналист Роман Протасевич е бил арестуван на летището в Минск, след като беларуските власти подали сигнал на самолета, в който той пътувал, да кацне аварийно. Това съобщи беларуският опозиционен канал в Telegram – Nexta, на който преди време Протасевич бе шеф. Самолетът е на авиокомпанията Райън еър и е осъществявал полет от Атина до Вилнюс. "Самолетът беше проверен, не беше намерена бомба", съобщи Nexta. "Сред пътниците беше ... журналистът на Nexta Роман Протасевич. Той беше задържан". Тв Дождь твърди, че лично президентът Лукашенко е наредил гражданския самолет да бъде принуден да кацне в Минск. Машината е била само на 10 минути път до Вилнюс, когато трябвало насила да се приземи в Беларус.

Агенция БелТА информира, че с разпореждане на Лукашенко е бил издигнат изтребител, който принудил пътническия самолет да кацне. В 19 ч. московско време самолетът на Райън ер излетя от Минск към Вилнюс. Пътниците са държани три часа в тесен коридор на летището без вода и без достъп до тоалетна, съобщи "Дождь".

На борда се е намирал бившият главен редактор на „Телеграм“ канала на обявения в Беларус за екстремистка организация и нерегистриран от Министерството на правосъдието на страната правозащитен център "Вясна" Роман Протасевич, който веднага е бил задържан. На Протасевич са повдигнати обвинения за предизвикване на масови безредици. Той е обявен за международно издирване заедно с колегата си Степан Путило, който се намира в Полша. Според съветника на опозиционерката Светлана Тихановска Франак Вечерко Протасевич го грози смъртна присъда. "Ще настояваме за санкции , Беларус да бъде изключена от Асоциацията на гражданската авиация или територията на страната да бъде обявена за недостъпна за граждански полети", заяви Вечерко пред "Дождь". Беларуската държавна тв съобщи, че беларуската милиция е разбрала къде се намира опозиционерът от снимка, която направила приятелката му в автобуса към самолета. Тя я пратила на техен приятел блогър.

От пост във Фейсбук на бившия външен министър Екатерина Захариева стана ясно, че в самолета е пътувал и български гражданин.

 

 

Литва настоя Беларус да освободи Протасевич. Президентът на страната направи изявление във Фейсбук.  Няколко европейски лидери призоваха за международно разследване на поведението на Беларус.

 

 

Още

ЕС за Лукашенко: „Главатар на шайка контрабандисти“

19.10.2021

1205
Беларус изгони френския посланик

18.10.2021

1873
Полша ще се брани от мигранти с военни хеликоптери

07.10.2021

301