Медия без
политическа реклама

Фандъкова предложи държавата да плати за провала с детските градини

"Омръзна ни да слушаме обещания за нови места", негодуват родители

25 Май 2021Обновена
ЕПА БГНЕС
Миналата година, на връх 1 юни, родители протестираха за същото

Забатаченият с години проблем с недостига на места в детските ясли и градини в София за пореден път изкара на улицата десетки родители. Протестът им започна днес в 16 ч. пред сградата на Столичната община, като ще продължи до 20 ч. Викове "Оставка" огласят пространството на "Московска 33", което бе блокирано от недоволни майки и бащи. По стар обичай от общината не се трогват особено, а часове преди протеста столичният кмет Йорданка Фандъкова демонстрира колко "усилено" се работи по проблема, като отиде да инспектира новострояща се детска градина. Нещо повече - тя опита отбие номера с доста закъснялата идея държавата да компенсира по-щедро родителите, чиито деца не са приети в детска градина - чрез промяна в наредбата за отпускане на въпросните компенсации, която да даде възможност на повече семейства да се възползват от тях.

Основната причина за родителското недоволство е, че и т.г. след първото класиране на 17 май, което бе белязано от недоразумения и скандали, над 10 000 деца останаха без места в детските ясли и градини.

"Само лъжи и обещания за нови места, нови градини. Всичко е лъжа и измама. И нашите деца отново ходят по частни градини, частни ясли или трябва да се плаща на някого, за да ги гледа. Работа не се върши за поредна година, това ли е демографията", възмущават се родители пред БНР.

"На родителите им омръзна да слушат обещания и извинения, искат някакви действия, а няма стъпки в тази посока", коментира пред "Дневник" и Саня Конакчиева от Сдружение "Настоящи и бъдещи майки. Според нея строежът на детски градини просто не е приоритет за СО.

"Казвам се Павлинка Вълчева. Майка съм на две деца, на две неприети деца. Организирам протеста, защото ми писна от това все за моите и за още 10 251 други деца да няма места. Искаме ударно строителство, искаме довършване на всички започнати обекти, искаме компенсация за всички деца, без значение дали са под или над 3-годишна възраст. И, ако всичко това не бъде изпълнено, съответно - оставка", коментира пред БНР Вълчева. Според нея дългосрочното решение е да се построят нови сгради, а раткосрочното - ваучери, но не на стойност 280 лв. "Няма частна детска градина, чиято месечна такса да е 280 лева", казва тя.

"Истинският проблем е в това, че няма визия за столицата. Опорки с икономически миграции са излишни. В последните няколко години според НСИ се раждат горе-долу една и съща бройка дечица, тези данни могат да се предвидят. Терени за детски градини е имало, просто не са отчуждени", коментира пред БНР Кристина Николаева. Според нея компенсацията за родителите на неприетите деца е стъпка в правилната посока, но има "огромна дупка между 2 и 3-годишна възраст, която не е запълнена" (за тази възраст няма компенсации - бел.ред.). 

Тъй като компенсацията от около 291 лв. на месец се случва на държавно ниво, родителите настояват и общината да даде своята част за решаване на проблема. "Искаме частта, която дава общината за прието детенце, да се дава и за неприето детенце", коментира Николаева. По думите й локалният проблем е държавен проблем - той показва как работят държавата и институциите като цяло - бавно, без да поставят човека в центъра.

 

ДЕЖУРНИ ОБЕЩАНИЯ И ОПРАВДАНИЯ

"Работи се усилено по проблема с недостига на места в градините. Само в район "Витоша" догодина ще бъдат открити 7 нови групи в детски градини. В момента се строят 16 нови детски градини, а до края на годината ще започне строителството на общо 25 сгради на детски градини, с които ще се разкрият още 1080 места", изреди столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БНТ, която инспектира строежа на нова градина в столичния кв. "Витоша". Тя заяви, че разбира "отлично" недоволството и проблемите на всяко семейство, чието дете не може да посещава детска градина, "защото това кара семействата да имат съвършено различни планове". Затова и ще настоява за ускорено строителство и за други възможности, включително и "за промяна в начина на компенсация от страна на държавата на родителите, чиито деца не са приети"

Фандъкова поясни, че е разпоредила на зам.-кмета по образование Мирослав Боршош да разработи промени в наредбата за компенсации на неприети в градина деца между 3 и 6 г., които да предложат на МОН, така че повече семейства да могат да се възползват от помощта на държавата. Заявката й звучи странно, защото на практика прехвърля отговорността за липсата на места в градините от общината върху държавата. Освен това, ако от СО действително бяха загрижени за ограничаващите условия в наредбата, можеха да предложат промени в нея още при внасянето й на ниво проект, докато ГЕРБ беше на власт. Въпросната наредба заложи 6 критерии пред родителите, за да получават въпросната помощ, повече от които са доста сложни за изпълнение. Не е ясно и как точно ще се промени начина на компенсиране на родителите така, че повече от тях да бъдат подпомогнати.

Около час преди протеста Йорданка Фандъкова пусна във фейсбук профила си снимки от инспекцията й на строежа на 116 детска градина в район "Витоша". "В следващите дни ще сме готови и със списък на сгради, в които ще можем да открием детски градини на партерните етажи. В петък проведох среща с Асоциацията на строителните предприемачи, които заявиха, че имат интерес към това да изграждат помещения за детски градини, които след това общината ще придобива", написа тя.

"Строителството на нови детски градини и ясли и разкриването на нови групи е единственият начин да компенсира недостига на места. Това е и моят ангажимент с 3-годишната строителна програма, която беше приета преди няколко месеца от общинския съвет", казва още Фандъкова, въпреки че подобни обещания слушаме от ГЕРБ от години. За изпълнението на въпросната програма тя заявява, че разчита "изключително много на кметовете на райони, които получават финансирането за строителството и провеждат процедурите". "Забавянето на процедурите по тази програма е недопустимо, а решението изисква обща работа, а не противопоставяне", казва тя. Припомняме, че наскоро тя обвини опозиционните кметове за липсата на детски градини.

"Факт е, че от 2008 г. се строят детски градини - изградени са над 100 сгради, но недостигът продължава да бъде особено висок", коментира пред БНР Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община. По нейни данни пък в момента се строят 17 сгради, като до края на годината се очаква да бъдат завършени 8. Според Минчева ако няма забавяне в строителните дейности на новите детски градини в столицата, до 3 г. - до края на 2023 г., ще могат да се осигурят места за всички деца от 3 до 6 години. Тя коментира, че ще се обсъди и възможността компенсирането на неприетите в ясла и градина деца да се случва и със средства от Столичната община.

Още по темата