Медия без
политическа реклама

ЕС ще прибегне към болезнени санкции за Беларус

Русия започна да прилага контрамерки към западни авиокомпании

27 Май 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Германският външен министър Хайко Маас употреби най-остри думи по адрес на Беларус на срещата с колегите си от ЕС в Лисабон.

Въведените санкции срещу Беларус заради самолета на Ryanair са едва началото, заяви външният министър на Германия Хайко Маас и подчерта, че времето за диалог с Александър Лукашенко е отминало. Той говори на среща в Лисабон на външните министри на страните от ЕС в т.нар. формат Гимних.

Хайко Маас заплаши с видими реакции от страна на ЕС действията на беларуското ръководство и с по-нататъшно затягане на санкциите. Ако държавният глава Александър Лукашенко откаже да промени своята политика, „следва да има предвид, че това е едва началото на голяма и дълга санкционна спирала”, заяви Маас в началото на неофициалната среща на външните министри.

Действията на Лукашенко са „дотолкова неприемливи”, че ЕС няма да се задоволи с малки стъпки по въвеждането на санкции, подчерта министърът. Според него, Евросъюзът възнамерява да въведе „значителни санкции спрямо икономически структури и платежни средства в Беларус, за да има последствия”. Маас подчерта, че времето, когато ЕС е бил готов за диалог с Лукашенко, вече е отминало, а първата стъпка на властите в Минск трябва да бъде незабавното освобождаване на повече от 400 политически затворници в страната.

Важно е също така в диалога с Москва да бъде повдигната темата за ситуацията в Беларус, подчерта германският външен министър.

„Всички знаят, че без Русия за Лукашенко няма бъдеще в Беларус”, заяви той. Маас приветства предстоящата среща между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин и ги призова на нея да обсъдят и беларуския въпрос.

Междувременно външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис изрази опасения от възможно анексиране на Беларус от страна на Русия. Лукашенко готви промяна на конституцията, за да направи възможно обединението на Русия и Беларус в една държава.

„Това е Крим, само че в по-големи мащаби”, цитира думите му ДПА.

Останалите участници в срещата в Лисабон се въздържаха да направят такива предположения, уточнява агенцията.

КОНТРАМЕРКИ НА ... МОСКВА

Русия не разреши днес на Австрийските авиолинии да изпълнят рейс от Виена до Москва, щом са променили маршрута, за да заобиколят Беларус, предаде ТАСС. Вчера имаше отменен полет и на Ер Франс от Париж до Москва, но разписанието не е променено.  

Закрилата на Москва за режима в Беларус вече преминава от словесни изяви към преки контрамерки, без да са налагани някакви санкции на Русия заради отклоняването от Беларус на самолета на "Райънеър" към Минск. Забраната на чужди полети до Москва може да доведе до още по-голяма изолация на Беларус и до самоизолация на Русия. Засега беларуските превозвачи имат възможност да осигурят превоз на своите пътници, като им предлагат трансфери през Москва към руски превозвачи, извършващи рейсове до Европа.

 

 

Още по темата