Quantcast
Путин подкрепи Лукашенко за отклонения принудително самолет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Путин подкрепи Лукашенко за отклонения принудително самолет

ФБР и Полша започнаха разследвания на инцидента
Обновена
3 320
 БГНЕС архив

Руският президент Владимир Путин подкрепи беларуския си колега Александър Лукашенко по случая с отклонения и принуден да кацне в Минск самолет на "Райънеър", който на 23 май извършваше полет от Атина към Вилнюс, но бе приземен в Минск и на борда му бяха арестувани беларуският опозиционен журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Путин прие държавния глава на Беларус в Сочи, а Лукашенко заяви, че му носи "някои документи по ситуацията с полета на "Райънеър". По неговите думи, реакцията ЕС, САЩ и останалите западни държави говори за опит за дестабилизация на ситуацията в Беларус и да я доведе до състоянието от август миналата година, когато в страната имаше масови протести срещу управлението му.

На свой ред Путин припомни инцидента с отклоняването на президентския самолет на боливийския президент Ево Моралес през 2013 г.

"Самолетът на президента на Боливия тогава бе принуден да кацне. Изведоха президента от самолета и нищо - тишина", заяви Путин.

При въпросния инцидент президентският самолет на Моралес (б.р. - това не беше редовен полет на авиокомпания) бе принуден да кацне, заради слухове, че на борда се намира издирваният от САЩ бивш агент на ЦРУ Едуард Сноудън, обвинен в издаване на държавни тайни. 

На срещата в Сочи се очаква също така Путин и Лукашенко да обсъдят двустранното сътрудничество в енергетиката и в културно-хуманитарната сфера, както и интеграцията в рамките на Съюзната държава.

Същевременно стана ясно, че американското Федерално бюро за лезследване (ФБР) разследва инцидента с принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск, според ръководителя на литовската криминална полиция Роландас Кишкис.

„В допълнение към Полша, която започна свое досъдебно разследване, ние потвърдихме информация от колегите си в САЩ, че ФБР е започнало свое разследване“, казва той.

По-рано стана известно, че Варшава също провежда разследване, като аргументите са, че самолетът принадлежи на дъщерно дружество на нискотарифната авиокомпания Ryanair, регистрирана в Полша, и на борда е имало полски граждани.

Международната организация за гражданска авиация на ООН (ИКАО) също разследва принудителното приземяване на пътническия самолет в Минск. Съставеният от 36 страни управителен съвет на ИКАО се събра, за да проучи искания на САЩ и няколко съюзници за разследване на случая. Райън каза, че ИКАО ще излезе до 25 юни с междинен доклад.

На 23 май самолет на ирландски Ryanair по маршрута от Атина до Вилнюс кацна на летището в Минск с твърдението на местните власти, че е получено съобщение за поставена бомба, което се оказа невярно. На борда беше живеещият в Полша Роман Протасевич, основател на канала Nexta Telegram, обвинен в екстремизъм и тероризъм. Той беше задържан и срещу него беше образувано наказателно дело по няколко статии, включително за организиране на масови безредици като го грози до 15 години затвор. Арестувана бе и приятелката му София Сапега, която е руска гражданка.

Европейският съюз, САЩ, НАТО обявиха случилото се за държавен тероризъм и че считат случая за въздушно пиратство. Те наложиха поредица от санкции.

 

 

 

Още

Военният министър: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена

16.09.2021

Обновена

5202
Путин излиза в самоизолация заради ковид в обкръжението му

14.09.2021

1050
Гърция разследва съмнителни ковид сертификати от България

08.09.2021

5122