Quantcast
1001 начина да обиколиш света | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

1001 начина да обиколиш света

Технологиите направиха някога трудното начинание достъпно за всеки. Затова изобилстват причудливи начини да се направи впечатление
292
Артур Блесит пътешествал, носейки дървен кръст с височина 3,7 м!

Историята на пътешествията около света започва дълго преди Жул Верн. Първите, които са обиколили земното кълбо, са били членовете на експедицията на Магелан през 1519-1522 г. Уви, самият капитан загинал по пътя. През XVIII век Джеймс Кук е открил цяла епоха на околосветски пътешествия, богата на географски открития. И Кук заплаща с живота си за това. През 1766 г., за да обиколи света, французойката Жана Баре трябвало да се преоблече като мъж.

В наше време морските околосветски пътешествия

 

се превърнаха в мощен спортен бизнес и хоби за състоятелни хора

 

Вече се цени не толкова обиколката на света, колкото пътуването в самота. Самото плаване е много по-лесно и удобно, тъй като има множество уреди, които облекчават авантюристите. Затова и пътешествията се извършват не само от калени "морски вълци", но и от обикновени хора - студенти, пенсионери, семейства с малки деца.

Все пак рекордьорите сред яхтсмените самотници са професионалисти. Първият е канадецът Джошуа Слоукъм през 1895-1898 г. Пътешествието му отнело 3 години и 2 месеца, защото трябвало често да спира в пристанища и почиства дъното на яхтата си. През 1968-1969 г.  Робин Нокс-Джонстън направил първото непрекъснато пътешествие около света на борда на "Суахили". Почти два пъти по-бързо - за 161 дни, обикаля планетата британецът Майкъл Голдинг през 1993-1994 г. А първото женско самотно плаване е на австралийката Кейт Коти през 1987 г.

Въздушните обиколки около света започват през 1929 г. с екипажа на немския дирижабъл "Граф Цепелин". Те успели да направят това за 20 дни с три междинни кацания.

Трудно е да се повярва, но първият човек, обиколил Земята самостоятелно, е летец любител с твърде скромен опит. Немецът Фридрих Карл фон Кьониг-Вартхаузен излита от Берлин на 9 август 1928 г. и се прибира на 23 ноември следващата година.

 

Полетът бил с множество междинни кацания,

 

защото техниката по онова време не позволявала дълъг полет. Кьониг-Вартхаузен кацал в Русия, Азербайджан, Индия, Китай, Тайланд, Япония, САЩ и др. Част от пътя (от Сингапур до Шанхай и от Йокохама до Сан Франциско) пътешественикът изминал с параход. Общо във въздуха той прекарал 450 часа. От пътешествието си Фридрих се завърнал със сиамска котка, подарък от съпругата на краля на Тайланд.

На 7 януари 1887 г. американецът Томас Стивънс направил първото околосветско пътешествие на велосипед с огромно предно колело  (диаметърът му бил почти колкото човешки ръст). За три години пътешественикът преодолял 21 726 км (моретата преминал с параход). Маршрутът му минал през Сан-Франциско – Бостън — Ливърпул – Хамбург – Виена – Будапеща – София — Букурещ – Ереван – Баку – Батуми – Константинопол – Техеран – Делхи – Хонконг – Шанхай – Токио. По пътя той винаги носел в себе си пистолет Smith & Wesson 38-и калибър, но никога не се наложило да го използва.

Руснакът Онисим Панкратов обиколил 24 държави с велосипед през 1911-1913 г. Пожарникар по професия, по-късно той се запалил по авиацията и станал военен пилот. Загинал във въздушен бой по време на Първата световна война.

През октомври 1912 г. американецът Карл Кланси се отправя на околосветско пътешествие на мотоциклет Henderson. Той тръгнал от Дъблин с приятел, когото оставил в Париж, а сам продължил на юг към Испания, Северна Африка, а след това и към Азия. Накрая пресякъл и цяла Америка. Пътешествието му отнело 10 месеца. Основният му проблем била липсата на резервни части и бензин, особено в Африка.

 

Налагало се дори да придвижва мотоциклета на каруци,

 

теглени от коне, магарета, че даже и камили.

Жизнерадостното английско семейство Дейвид, Кейт, Торкуил, Ейлид и Фиона Грант решили да обиколят света в конен фургон. Те тръгнали през есента на 1990 г. - да, годината е вярна, въпреки че конният фургон не е на мода по това време. За 7 години пътешествениците успели да минат около 27 650 км, обикаляйки Холандия, Белгия, Франция, Италия, Словения, Унгария, Русия, Украйна, Казахстан, Монголия, Китай, Япония, САЩ и Канада. Пътешествието им струвало 96 000 долара и семейството трябвало да продаде къщата си, за да го финансира.

Спонсор на Клеренор Стинъс, която е първата, обиколила света с автомобил, бил нейният баща - богат германски индустриалец. През 1927 г. тя потеглила от Берлин с Adler Standart 6. Съпровождали я двама механици с камион с резервни части. За две години те преодолели 47 000 км през 23 държави.

Първият, който обикаля всички континенти с автомобил, е руснакът Владимир Лисенко. През 1997-2002 г. той преминал 160 хиляди км в 62 страни.

Много хора са пробвали да пресекат континенти пеша, но в повечето случаи не са успявали. За първи път това прави американецът Джордж Матю Шилинг. Той тръгнал на 3 август 1897 г. и се върнал у дома след 7 години. Проблемът бил, че не могъл официално да потвърди изминатите километри. Това обаче прави друг американец - Дейвид Кунст, който за 4 г. и 3 месеца (1970-1974 г.) обикаля четири континента, изминавайки 23 250 км.

Британецът Робърт Гарсайд обиколил света бягайки. Той започнал на 20 октомври 1997 г. от Ню Делхи и се върнал там на 13 юни 2003 г. За 5 години пробягал 56 хиляди км, износвайки 33 чифта обувки. По пътя активно използвал мобилни уреди и обновявал информацията за маршрута си директно на своя сайт.

Космонавтът Юрий Гагарин е първият, обиколил планетата по земната й орбита, а пет години по-късно "ограничен контингент" от съветски атомни подводници под командването на контраадмирал А.И. Сорокин извършва първата обиколка под вода.

 

Има и няколко куриозни опита да се спечели световна слава

 

Повечето от тях са неуспешни, но самият ентусиазъм заслужава уважение или даже усмивки.

През 1900 г. австриецът Йохан Хурлингер се отправил около света на... ръце. Скоростта на придвижването му била 2,54 км/ч. За 55 дни той изминал 1500 км от Виена до Париж, където силите му свършили.

Още по-любопитен начин избрал индийският гуру Лотан Баба. През 1994 г., в продължение на 8 месеца, той се търкалял по корем и гръб, изминавайки 10-12 км в денонощие. За това време успял да преодолее 4000 км от Ратлам до Джама. Той посветил своето пътешествие на бог Вишну. Подобно на хиляди други аскети, Лотан Баба не ял нищо по пътя, подкрепяйки се само с вода и от време на време - с цигара.

През 2007 г. французинът Жул Пигал убедил жителите на западналото село Лапутие да го продадат и с парите да се отправят на пътешествие около света. 13 жители на възраст от 56 до 83 години се съгласили и до ден днешен обикалят света с няколко каравани.

Немецът Волфганг Шмидт пък искал да обиколи света със своите домашни любимци - котка, папагал и рядък вид паяк. Срещу него обаче се надигнали защитниците на правата на животните начело с Бриджит Бардо и го дали под съд. Пътешественикът не само трябвало да прекъсне обиколката си, но и да заплати солена глоба.

Полякът Кшиштоф Михалски

 

се отправил на пътешествие върху кокили

 

Голям проблем обаче се оказало посещението в тоалетните на гарите и бензиностанциите. Младежът се отказал след три европейски страни.

Сред удачните куриозни обиколки е постижението на американеца Артур Блесит. Той прекарал в път 26 години, тръгвайки на Коледа през 1969 г. Изминал 50 559 км през всички 7 континента. Най-поразителното е, че Блесит пътешествал, носейки дървен кръст с височина 3,7 м!

По принцип околосветско пътешествие може да се извърши и за няколко минути. Отиваш на Северния или Южния полюс, правиш една крачка и си готов. Този рекорд обаче няма да бъде зачетен, тъй като международните федерации (на авиацията, на мореплаването, туризма и т.н.) вече са съгласували правила за подобни пътешествия.

Летците например трябва да са прелетели по въздух разстояние не по-малко от дължината на Тропика на Рака (т.е. около 37 000 км), да пресекат всички меридиани и да се приземят на летището, откъдето са излетели. За яхтсмените се изисква да преминат през Суецкия и Панамския канал и противоположните им точки на земното кълбо, т.е. трябва да обиколят земната ос по т.нар. "голям кръг", преодолявайки не по-малко от 21 600 морски мили. Плавателният съд също трябва да тръгне и да финишира на едно и също място. Плаването трябва да е непрекъснато (могат да се хвърлят котви, но не и да се слиза на брега), да е без помощ отвън (т.е. без попълване на запасите от храна, вода и оборудване). Нещо като великия пътешественик - библейския Ной. Но никой не може да повтори неговия рекорд. Вероятно заради липсата на спонсори.

Ключови думи:

пътешествия

Още

6 истории на Илиан Илиев
Кои са Вяра, Надежда, Любов и майка им София
Кралица Сорая първа защитава правата на жените в Афганистан

17.09.2021

Би Би Си

1445