Quantcast
Божков: Озадачаващо е, че САЩ са подминали групата на Гешев и Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Божков: Озадачаващо е, че САЩ са подминали групата на Гешев и Борисов

ДПС остава солидарно с Пеевски и иска доказателства за корупцията
Обновена
14 487
 Васил Божков/Фейсбук

Бизнесменът Васил Божков смята, че е озадачаващо как САЩ са пропуснали да вкарат в списъка си за санкции по закона "Магнитски" премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев и тяхната организирана престъпна група.

"Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов". Това написа във Фейсбук намиращият се в Дубай бизнесмен като първи коментар на решението на американския Държавен департамент да му наложи тежки санкции по обвинения за корупция.

"От всички засегнати от #хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции", припомня той. Божков очевидно има предвид сигнала си, че е платил над 60 млн.лв като такса "спокойствие" на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов. Двамата категорично отрекоха да са получавали пари от бизнесмена.

"Разкритията ми ескалираха до тази отдавна чакана и липсваща досега реакция на САЩ относно Пеевски. Озадачаващо е, че организираната група от властимащи длъжностни лица начело с Борисов и Гешев са подминати от действията на американската администрация", дописа по-късно в поста си във Фейсбук Божков, превърнал се в позиция по случая "Магнитски".

Според бизнесмена, САЩ хем са използвали собствения му сигнал срещу него, хем са го интерпретирали напълно погрешно. "Българското законодателство прави ясно разграничение между подкуп и рекет. В Наказателния кодекс има ясна категоризация на това, какво е принуда, какво е изнудване и кой, как и при какви обстоятелства следва да носи отговорност за подобни деяния. Напомням и че НК съдържа разпоредбата на чл. 306 НК, която гласи, че “не се наказва онзи, който е предложил, обещал или дал подкуп, ако е бил изнуден от длъжностното лице, … да стори това и ако незабавно и доброволно е съобщил на властта”", пише Божков.

Той критикува и решението на САЩ да се позоват на българската прокуратура. "Налага се да напомня, че в България, с всичките ѝ дефицити на правова държава, прокуратурата не установява. Това прави единствено и само съдът. Подобен е и процесът на доказване на вина в САЩ, където също важи презумпцията за невиновност до безспорното доказване на противното. На практика американската агенция твърди следното: “Гешев установи, че… и затова ние предприемаме действия срещу Божков.”", пише още намиращият се в Дубай бизнесмен.

Той твърди, че "съдът в Обединените арабски емирства, след като се запозна с всички предоставени от българската прокуратура материали във връзка с повдигнатите срещу мен обвинения, се произнесе, че няма доказателства за извършени престъпления и отказа моята екстрадиция". И прилага статии от медии в ОАЕ по въпроса.

Божков се спира и специално на вкарването в санкционния американски списък и на неговата партия Българско лято. "Не искам да мисля, че актът на американските институции има политически характер и е насочен срещу политическа формация, със законни политически органи, в които аз дори не участвам", пише той. И припомня, че формацията е спечелила 100 000 гласа.

 

"Оставам с убеждението, че законът “Магнитски” сам по себе си е изключително постижение на американската демокрация и неговата цел е да наказва политическите режими и диктатури, санкционирайки ги, когато преследват неудобните за тях, а не да бъде използван като бухалка на свой ред", посочва още Божков. Интересен е послесловът му: "Сергей Магнитски е адвокатът, загинал в затвор в Русия, защитавайки “олигарха” Бил Браудър, несправедиво обвинен в укриване на данъци".

 

Божков ще даде днес пресконференция във Фейсбук, на която ще разясни позицията си.

Часове по-рано бившият депутат от ДПС Делян Пеевски заяви, че санкциите, които са му наложени от САЩ по закона “Магнитски”, са недопустими и тенденциозни, и ще ги обжалва.

В отворено писмо до медиите той твърди, че "не е извършил нищо, с което да е накърнил международно признати човешки права". "Не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт. Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон", пише Пеевски.

Той дори знае кой е подстрекател на санкциите. “Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада", обяснява Пеевски. И се заканва американските му адвокати да предприемат всички законови действия срещу този акт.

Caнкциoнирaният oт CAЩ Aлeкcaндър Мaнoлeв кaзa прeд Би Ти Ви, чe рaзбирa oт мeдиитe зa санкциите, и щe кoмeнтирa, cлeд кaтo ce зaпoзнae c дoкумeнтитe. Часове по-късно бившият зам.министър обяви: „Нямам никакво обяснение за включването на името ми към този списък. Повече от 2 г. нямам нищо общо и с българската политика. Като зам.-министър на икономиката аз не съм имал никакви правомощия да взимам каквито и да е решения, свързани материален интерес на държавата". Дори водените дела срещу мен са в лично качество за обстоятелства, които са се случили, преди да заемам публичен пост.“, добавя Манолев

Друг от посочените - Пeтър Хaрaлaмпиeв, обяви, чe нe знae нищo и също oткaзa кoмeнтaр.

ДПС: Оставаме солидарни с Пеевски

"ДПС очаква факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. До тогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски, обявиха от движението в официално изявление". Оттам добавят, че "г-н Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 г. досега, освен че е бил народен представител на ДПС".

 

Още

След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ

23.09.2021

105
ЕС подкрепи Франция в скандала с подводниците

21.09.2021

986
Париж: Франция е в тежка криза със САЩ

19.09.2021

3909