Медия без
политическа реклама

Джоузеф Диксън поляризира настроенията в "Левски"

От клуба изплюха камъчето, че преговарят точно с този бизнесмен, но мъглата около него остава

Dsport
Единствената снимка до момента на Джоузеф Диксън - на нея той е с изпълнителния директор в оставка Павел Колев, който му показва стадион "Виваком Арена Георги Аспарухов".

От понеделник вече със сигурност се знае, че англичанинът Джоузеф Диксън преговаря за закупуването на "Левски". Признанието дойде от най-устатия човек в ръководството на клуба - члена на Надзорния съвет Константин Папазов.

"Надявам се, че след дългия период, в който се водят преговори с бъдещия собственик Джоузеф Диксън, нещата ще се случат. Факт е, че на Управителния съвет този човек заяви своите стратегически амбиции, свързани най-вече с построяването на нов стадион", заяви той пред телевизия 7/8. Думите му обаче не разсеяха мъглата около сделката, за която феновете на клуба се надяват да стане прозрачно и да донесе дълго очакваното финансово спокойствие, а и просперитет.

 

Ясното до момента

То е малко. Според Dsport Джоузеф Диксън има инвестиционен фонд Fulcrum Sports Investment, който за 2019 г. е обявил печалба от $577 000. Компанията е основана на 26 април 2018 г., а дейността й е в сферата на мениджмънта и развлеченията. Няма и три месеца по-късно - на 8 юли 2018 г., Диксън купува осмодивизионния английски "Стейнс Таун". Клубът в момента е на второ място в Иштмиан Лийг (Южна централна дивизия), с равни точки с лидера "Уолтъм Аби" - по 16.

Потвърдено е и от Папазов, че Диксън има намерение да строи нов стадион за "сините".

 

Неяснотите

Има куп противоречиви сигнали за кандидат-купувача. Пред bTV футболистът на "Стейнс Таун" Джошуа Лутър заяви, че собственикът не е плащал на отбора, тъй като търсел спонсори. В отговор Диксън е решил да заведе дело срещу Лутър за уронване на престижа. В резултат играчът побърза да се отметне от думите си и да обяви, че се извинява за казаното. Още преди това друг футболист - Че Крабендам, опроверга съотборника си и заяви, че Диксън давал редовно пари. Но допълва: "Добър начин на описание за него (б.р. - Диксън) е "призрак". Вярно е, че някои от тима не го познават и не са го виждали. Аз обаче съм чувал само хубави неща за него".

Има и информации, че младият предприемач бил приближен до кувейтското кралско семейство, но те не са потвърдени.

Друга голяма въпросителна, която вълнува доста фенове и медии в България, е дали Джоузеф Диксън е бил на проби в ЦСКА. Действително на 3 април 2012 г. тренировки с "червените" започва английски футболист със същото име. Тогава е описан като роден на 27 ноември 1989 година в Лондон, юноша на "Манчестър Юн". Към него е имало интерес от "Олимпик" (Марсилия), "Севиля", "Портсмут", бил е и на проби във "Фенербахче". Треньорът Стойчо Младенов обаче не одобрява Диксън и го отпраща още след първата му поява в игра - при загубата с 0:3 в контрола от "Спартак" (Пл). 

 

Съмненията

Те се пораждат най-вече от факта, че Диксън е придружаван в България от бившия ни национал Благой Георгиев, играл в "Славия" и куп чужди отбори (сред които и бившия "Терек" от Грозни, сега ФК "Ахмад"). Именно с чеченския му престой фенове на "Левски" свързват източника на финансите на инвеститорите, които от близо година представлява. Това обаче също не е потвърдено.

Впрочем, Георгиев преговаря от името на чуждите бизнесмени през лятото на 2020 г. за купуването на "Вардар" (Скопие). "Може би желанието ми ще се сбъдне с друг клуб", коментира тогава екснационалът след провалената сделка.

 

Опасенията

Те са най-вече във фенските среди. "Силно се надявам информацията за новия собственик на "Левски" да е грешна", заяви пред bTV бившият собственик на клуба Тодор Батков. 

А експредседателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Златин Тепсиев обясни, че е направил свое проучване. "Имаме лице, което има намерение да приложи английската схема - поема се мажоритарният дял от лице или фирма и впоследствие има инвеститор. Не виждам нищо лошо в тази схема, но стига да знаем кой стои зад човека, който иска мажоритарния дял. Това не значи, че той е подставено лице. Ние трябва да знаем доколко е сериозен този инвестиционен кръг, да се проучи какви са му възможностите. Изказвам притеснение дали е поискана достатъчно информация", коментира Тепсиев.

По-нататък топката е в адвокатите на "Левски", за които се твърди, че проверяват щателно. Същото правел чрез свои контакти и изп. шеф в оставка Павел Колев. Но накрая топката ще е в Наско Сираков, защото той поема отговорността за избора на нов собственик и последиците от това.

Още по темата