Quantcast
Как да се пазим от гръм и мълния | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Как да се пазим от гръм и мълния

2 061
 Pixabay

Всеки знае, че пролетта и лятото са сезоните на гръмотевичните бури. Можем ли да се предпазим от мълниите и как? Ето някои важни мерки за безопасност, когато небето се намръщи и навън засвятка и затрещи. 

Ако сте у дома или на на работното място, избягвайте да се доближавате до прозорци, електрическо окабеляване, гръмоотводи, улуци и антени. Ако е възможно, изключете електрическите уреди. Имайте предвид, че най-много се влияят от външно пренапрежение телевизорите, компютрите, кклиматиците, CD и DVD уредбите. 

  Ако сте на разходка или на излет и ви настигне или приближава гръмотевична буря, огледайте се и ако наоколо има електропроводи, веднага се отдалечете от тях. 

  Не забравяйте, че мълнията често атакува проводниците, опънати между стълбовете. Затова, ако сте навън по време на гръмотевична буря, не бива да говорите по телефона.

  Не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения, може да ви разтърси убийствено силен ( в буквалния смисъл) токов удар.  

  Ако сте на къмпинг и вашата каравана/палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повреден електропровод, незабавно се отдалечете. Ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте, по него може да има напрежение. Стойте далеч от него – минимум на 8 метра разстояние!

  По време на гръмотевична буря не бива да палите печка на дърва и въглища и не бива да сте край огън. 

  Ако гръмотевичната буря ви свари в гората, можете да се скриете край ниски храсти. Не стойте близо до високи дървета, особено до борове, дъбове и тополи, които най-много привличат мълниите.
  Препоръчително е, ако сте до река, езеро, море, да се отдалечите от брега.
  Ако сте на мотор или колело, веднага слезте от него и се отдалечете на най-малко 30 метра. Потърсете естествена вдлъбнатина в земята, като седнете и обгърнете с ръце краката си.

   

  Ключови думи:

  мълния, гръмотевица

  Още

  13 туристи пострадаха от мълния край Охридското езеро

  18.07.2021

  2468
  Мълния уби жена край Мадан

  28.06.2019

  1314
  80% от сградите нямат защита срещу мълнии