Медия без
политическа реклама

В доклада си САЩ уличават в корупция именно Борисов

Испанската прокуратура продължава разследването по аферата "Барселонагейт", казва евродепутатът от левицата Елена Йончева

Илияна Кирилова
Елена Йончева е български журналист и политик. Тя беше депутат в 44-то Народно събрание от левицата и говорител на парламентарната й група. На евроизборите през май 2019 г. стана български представител на Европейския парламент от гражданската квота на БСП. В ЕП Йончева е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

- Г-жо Йончева, мисия на Европейския парламент форсира идването си в България, заради безпрецедентните санкции, наложени от САЩ спрямо Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев и др. българи. В американския доклад е уличен в корупция и лидер на политическа сила, но без да се назовава името му.

- Мисията не е точно заради санкциите и акта „Магнитски“. Мониторинговата група за демокрация и върховенство на закона в ЕП в четвъртък вечер взехме единодушно решение да има мисия в България. Случи се, след като представих допълнително аргументи защо темата трябва да бъде приоритет, тъй като се обсъждаха мисии в Словакия и Словения. Допълнително ще се уточни дали мисията у нас ще бъде през септември или октомври.

Групата ще се състои от 14 евродепутати, по двама от всяко политическо семейство в ЕП. Още от самото начало, откакто съм член на този орган, настоявам да има визита в България. По моя инициатива бе гласувана и резолюция за краха на върховенството закона у нас. Затова се обединихме, че трябва да се работи в тази посока. Очаквам да имаме срещи с изпълнителната, съдебната власт, представители на партии, медии, неправителствени организации, но ще се уточни допълнително.

Ще припомня, че организирахме изслушване и дебат на българските власти. Бойко Борисов в качеството си на премиер беше викан два пъти, но не се яви. Отказа да отговаря на въпросите на депутатите. Няма друг премиер на европейска държава, който да е отказал да се яви пред мониторинговата група. Премиерите на Малта, Словакия и Словения дойдоха.

- Какво изобщо могат да направят европейски депутати у нас?

- Много може да направи. След мисията на групата в Малта, например, бяха направени големи политически промени. Евродепутатите имат време да се запознаят в детайли с проблемите, да задават конкретни въпроси и пр. Когато се осъществи лична среща с представителите на различните власти и други институции, депутатите могат да настояват за отговор на въпросите си. След това в ЕП има различни механизми, с които да се повлияе на проблемите – резолюции или други средства.

От началото на годината действа регламент, който е изключително важен. ЕК обвърза спазването на върховенството на закона с принципа на разделението на властите, на свободата на медиите с еврофинансирането. В началото на юли очакваме поредния доклад за всички държави членки. Така че позицията на ЕП за България е изключително важна.

Много често у нас говорим, че имаме проблеми с корупцията, а в Брюксел само се констатират, но нищо не се прави. До голяма степен е вярно. И затова идеята на една такава група е проблемите да бъдат наистина чути и ако не започнат реални реформи, то ЕК да приложи своите инструменти. Така да накарат българските управляващи, независимо кой ще дойде след изборите, да започнат реформите.

- Твърдите, че ЕК има механизми за санкции, но като че ли няма особено желание да ги прилага, да не кажа, че си затваря очите?

- ЕК има ясен механизъм от тази година. Тоест финансирането на всяка държава ще се обвързва с резултатите по спазването на върховенството на закона. Тъй като евродепутатите имаме съмнения дали механизмът ще започне реално да действа, защото ЕК е политически орган и в нея доминира ЕНП, затова и преди десетина дни се събрахме група евродепутати и написахме декларация. В нея казваме, че ако ЕК не предприеме конкретни действия по повод на този регламент, ЕП за започне съдебна процедура за бездействие на комисията. Може да се направи, заради договора за функционирането на ЕС. За да се случи, не е необходима група депутати, а мнозинство в ЕП. Сега пишем текст на резолюция в тази посока, за да видим дали имаме мнозинство.

- Неведнъж повдигате въпроса за корупцията у нас, влязохте в челен сблъсък с бившия вече премиер Борисов. Той обаче отхвърли всички обвинения в доклада на САЩ, дори се самопохвали, че има принос за него.

- Гледах пресконференция на Борисов и останах потресена. Стряскащо е всичко, което чуваме. Защото не само няма критична мисъл, но имам усещането, че Борисов не е бил премиер на България, а на друга държава. Какво ни казва това действие по закона „Магнитски“? Че държавата е потънала в тежки корупционни схеми, които обхващат на практика цялата доскорошна изпълнителна власт. Не говорим за няколко души, които са извършили корупционни схеми и които са посочени в списъка. В една такава схема има поне две страни. Другата са тези, които са били на власт.

В американския доклад директно се казва, че средствата са били давани на лидер на политическа партия. Там на практика се посочва името на Борисов, просто не е изписано. Не виждам защо трябва изобщо да гадаем кой е този човек. Очевидно е. Оттук нататък трябва да има истинско разследване, да има и доказателства.

- Тоест да бъде разследван Борисов?

- Двама души трябва да носят отговорност. Политическата отговорност е на Борисов, защото е бил премиер на държавата и всички тежки корупционни схеми, които обхващат основите на държавата, няма как да не стават покрай него. Очевидно е.

Всяка година докладите на САЩ казват, че у нас има ендемична корупция. Констатират, че най-големите схеми са свързани с големите инфраструктурни проекти и енергетиката. Сега, ако наистина искаме да бъдем правова държава и да се откъснем от мафиотското управление, трябва да имаме истинско разследване.

- Възможно ли е такова разследване с настоящия главен прокурор Иван Гешев и водената от него прокуратура?

- Гешев трябва да започне истинско разследване. Няма друг вариант. За мен големият въпрос е къде е бил предишният главен прокурор - Сотир Цацаров. Той бе начело на държавното обвинение в периода 2012-2019 г. - най-активните корупционни години, визирани в доклада на САЩ. Борисов и Цацаров са двамата души, които трябва да носят отговорност за случилото се.

Американците защитават своите финансови интереси. Подават ни ръка, огласят част от практиките и схемите. Казват, че лидер на политическа партия е участвал в тях. В тях може да участва само лидер, който държи властта. Няма друг човек у нас, който да е бил премиер последните 10 г. Видяхте, че на пресконференцията в четвъртък, когато му зададоха конкретен въпрос в тази посока, Борисов напусна. Буквално избяга от отговора.

В същото време той призна, че се послушват политици. Каза, че имал информация кой ще стане министър на вътрешните работи, чул го на чаршията!

- В момента на власт е правителство, което започна да показва какво е истинското наследство на Борисов, и  започнаха да избухват скандали – с държавни средства, с назначения, с нерегламентирани подслушвания на опозицията, със сериозни нарушения в здравеопазването. Но това правителство е с ограничен мандат...

- В България всички контролни власти не са работили през последните години. Икономиката е жестоко ощетена от това. Заради бездействието си представителите на тези власти сами трябваше да си подадат оставката. Шефовете на спецслужбите първи трябваше да го направят. Вместо това виждаме Борисов, който излиза и обявява, че не е бил премиер на тази държава. Вероятно донякъде е прав. Бил е начело на държавата в качеството си на нещо друго.

На служебното правителство му е много трудно. Наблюдаваме върха на айсберга – двама души, които отговарят за сигурността на страната, са си взели 5 месеца отпуск. На практика абдикираха в едни тежки времена от поста си. По искане на Борисов. Представете си какво е под тези хора? Бойкотът, който бе официализиран, вероятно е на различни нива, за които все още нямаме информация.

- Докъде стигна разследването по аферата „Барселонагейт“ с луксозния имот в Испания, в която бе замесено името на Борисов?

- Два пъти писах в качеството си на евродепутат до главния прокурор на Испания. Последното писмо беше преди около месец. Отговорът бе, че в момента се води разследване по случая. Което означава, че има достатъчно данни да се разследва.

Още по темата