Quantcast
С канибалската заплаха Борисов спасил министър от дело за подкуп | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

С канибалската заплаха Борисов спасил министър от дело за подкуп

Обновена
100 527
 Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бойко Рашков

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков извади документи по историята с канибалската заплаха, за която неназован свидетел твърди, че му е отправена от вече бившия премиер Бойко Борисов. Целта на заплахите била свидетелят да оттегли показанията си, които уличават министър на Борисов в корупция.

"Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо", цитира преди седмица Рашков думите, които свидетелят чул от Борисов. В предаването на Сашо Диков в "Евроком" тази вечер Рашков показа и документи за случая.

Той показа сигнала, подписан от свидетеля, чието име не бе прочетено в ефир. Човекът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител.

"Ако сега не ме послушаш, знаеш, че машините в месокомбината работят на пълни обороти и жена ти няма да разбере, че яде от твоето месо", казал Борисов, разказва свидетелят в сигнала си. После Борисов го изгонил от кабинета си. "На базата на тази заплаха, въпреки че този гражданин е депозирал показания по досъдебното производство, той е бил принуден да се яви пред съдия и да заяви, че не поддържа показанията, които е дал преди това", каза Рашков. По думите му и съдията, пред когото показанията са били оттеглени, е видял колко е притеснен и объркан човекът.

Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си, министър от правителството на Борисов е щял да бъде осъден за подкуп от 200 хил. лв. и би влязъл в затвора.

Служебният министър не беше конкретен кой министър е бил спасен. Но направи препратка към прословутата срещу в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха записани разговори. На нея присъстваха тогавашният градски прокурор Николай Кокинов и земеделският министър Мирослав Найденов.

"Това дело е било смачкано от следствието и прокуратурата. Хората са се опасявали от Борисов, до такава степен той е могъл да влияе върху развитието на процеса. И от него нищо не е излязло при явни данни за извършено престъпление", заключи Рашков. И уточни, че делото е в архива на прокуратурата и който иска може да се запознае с него. Допълни и че ако иска, прокуратурата може да се сезира за случая, като се запознае със записа от предаването. Не било необходимо той да й праща сигнал.

За отношенията с Гешев

Рашков повтори, че вече не вярва на прокуратурата под това й ръководство. "САЩ обявиха за корумпирани няколко души, между които трима много известни - Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Гешев е продукт на тези, обявени за корумпирани лица", каза Рашков.

Министърът каза още, че има достатъчно причини да не се среща с Гешев на този етап. "Гешев на практика предаде независимата прокуратура и я подчини на политическата власт в лицето на Борисов. С такива като Гешев, които не спазват Конституцията, не мога да имам нещо общо. Той е излязъл от гилдията на юристите, нямам работа с този главен прокурор", отсече Рашков.

Рашков потвърди, че висши служители на МВР са били викани на разпит от прокуратурата, включително и началникът на ГДПОБ.

Политици наистина са подслушвани

По думите на Рашков има документи, които потвърждават твърденията на зам.-председателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, че са подслушвани политици от опозицията преди парламентарните избори през април. "Не мога да почна да съобщавам лица, които са били подложени на СРС. Има ред, по който това може да стане. И трябва да се въздържа, това не е нежелание, а съобразяване със закона", каза Рашков. Според него проверката в бюрото за контрол на СРС вече е приключила. Но тази в МВР още тече, но вероятно ще приключи до седмица.

Рашков праща на съд бившия зам.-председател на ДАНС

Вицепремиерът се закани, че ще съди бившия вече зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков, който обяви, че допускът на Рашков до класифицирана информация е отнет през 2019 г., тъй като той е разгласявал тайни.

"Не желая да споря с тези хора. С лица, за които съм установявал в битието ми на председател на Бюрото за контрол на СРС как извършват действия, които не са границата, а осъществяват престъпен състав със СРС. За съжаление за тази тяхна дейност беше осъдена Владимира Янева, а те минаха между капките. Не мисля да споря, още по-малко в ефир, с тези хора. Но с Недялков имам план какво ще направя и ще го направя. Това твърдение, че съм разгласявал класифицирана информация, той ще трябва да го докаже в съда", обяви Рашков. И призова да бъде показан документът, че е уведомен от ДАНС, че достъпът му до тайни е бил отнет.

 

Още

Бойко Рашков: Гешев спира всички процеси срещу бивши управляващи

24.09.2021

Обновена

6453
ГЕРБ и ДПС се хвърлиха срещу Радев и правителството

15.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6627
След рокадата в общинския съвет София оряза още градския транспорт

24.09.2021

3880