Quantcast
Срив при редица големи сайтове по целия свят | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Срив при редица големи сайтове по целия свят

3 363
 Pixabay

Редица уебсайтове в някои части на света се сринаха, предаде Euronews. Сред тях са страниците на големи медии като New York Times, Le Monde, BBC, Guardian, Financial Times,  платформата Reddit, както и сайта на британското правителство. На заглавните страници се показват съобщения като ''Грешка 503, услугата не е налична“.

Смята се, че проблемът е на  мрежата за доставка на съдържание (CDN) на компанията ''Фастли“, която е базирана в САЩ.

Мрежата за доставка на съдържание е географски разпределена мрежа от прокси сървъри, която позволява много бърз поток на цифрова информация. Сървърите се намират в центрове за данни по целия свят, свързани чрез подводни комуникационни кабели. ''Фастли'' е един от четирите доставчици на хостинг услуги, който се грижи за CDN. Другите три са Akamai, Cloudflare и Amazon Web Services. 

От компанията съобщиха, че причината за срива е открита и в момента се работи по разрешаването ѝ.

През 2017 г. заради проблем компанията Amazon Web Services извади от строя някои от най-големите уебсайтове в света за няколко часа по цялото източно крайбрежие на САЩ. Миналата година усложнения при друга CDN компания Cloudflare доведе до интернет срив в големите градове в Европа и Америка, предаде в. ''Гардиън''.

Още

Родители пак се оплакаха от срив в е-системата за 1 клас в София
Империята на Тръмп се срива неудържимо

15.01.2021

13373
Глобален срив спря за кратко услугите на Google

14.12.2020

3277