Медия без
политическа реклама

България изостава с няколко обиколки от ЕС във ваксинацията

У нас напълно имунизирани срещу COVID-19 са 11.2% при средно ниво за съюза от 25.7%

10 Юни 2021
Европейски център за превенция и контрол на заболяванията
България е бяло петно на картата на ЕС.

България се очертава като големия провал на ЕС във ваксинацията. Средното ниво на напълно ваксинирани сред пълнолетното население на континента е 25.7%. У нас дори хората с една доза не могат да достигнат това равнище и са едва 14.7%, докато в ЕС вече са 49.8%. Делът на хората със завършен курс на ваксинация у нас е наполовина на този в ЕС - 11.2% от населението над 18-годишна възраст, показват данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 9 юни.

Страната ни се различава отчетливо и по друг показател - у нас броят на хората с една и с две дози е твърде близък. Това показва ограничения обхват на кампанията - у нас превес очевидно имат вторите дози, но в системата не постъпват достатъчно нови хора. Във всички останали държави от ЕС хората с една доза са два пъти повече от тези с една.

В момента тече слабо забележима информационна кампания, която е твърде недостатъчен опит за насърчаване на ваксинацията. Здравният министър Стойчо Кацаров обаче снощи обяви пред Би Ти Ви, че няма намерение да агитира никого, а смята само да информира населението за ползите от ваксините. Усилията са съсредоточени в местните власти, които организират различни инициативи за по-достъпна ваксинация - нещо, което се забави с половин година.

При наличности, достатъчни да се ваксинират по 50-55 хил. души на ден, в България все така се правят наполовина по-малко ваксини. За изминалото денонощие например са поставени 24 014 дози. В седем области хората със завършен курс на ваксинация не достигат дори 10 000. В София ваксинираните са 200 261 души. 664 534 са българите, които са напълно ваксинирани.

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

България вече трайно се завръща към нивата на заболяемост от COVID-19 отпреди октомврийската вълна. За изминалото денонощие са регистрирани 131 нови случая, което е най-ниският брой за делничен ден от много месеци насам. Вчера подобен забележим спад бе отчетен и при починалите - шестима, днес обаче системата отчита 12 жертви. Към края на май България остава на четвърто място по смъртност в ЕС, днес данните на европейския център за превенция и контрол на заболяванията ще бъдат актуализирани.

По отношение на заболяемостта и на смъртността България е отчетлив пример до какво води провалът във ваксинацията и сбърканите й приоритети. У нас тя се проведе стихийно, с превес на младите хора, а не на възрастните. Великобритания, която ваксинира първо най-възрастните, вече наблюдава отвързване на зависимостта между смъртността и заболяемостта - с други думи, там коронавирусната инфекция се превръща в контролируемо заболяване, нещо като "грипчето", с което COVID-скептиците се успокояваха преди пандемията да навлезе в най-фаталните си периоди.

 

КАМПАНИЯ

В събота РЗИ-Пловдив открива изнесени ваксинационни пунктове в кв. „Столипиново“. Първият изнесен пункт ще бъде отворен в двора на училище “Пенчо Славейков"  в 10.00 часа. Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 ще могат да избират вида ваксина, която да им бъде приложена. При наличие на интерес, ще бъдат разкрити още два пункта. Ваксинацията става възможна след среща между представители на община Пловдив, директора на РЗИ Пловдив д-р Ваня Танчева – Манчева, здравни медиатори и местните лидери.

 

100 МИЛИОНА ВАКСИНИРАНИ В ЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък на пресконференция преди срещата на върха на Г-7 във Великобритания, че 100 милиона граждани в Европейския съюз вече са напълно ваксинирани срещу Covid-19. Населението в ЕС е 456 милиона души.

Тя добави, че повече от 50% от възрастните хора в ЕС са получили поне една ваксинационна доза. Фон дер Лайен подчерта, че ЕС също така изнася ваксини, докато имунизира населението си.

"От 700-те милиона дози, произведени в Европа от миналия декември насам, приблизително 300 милиона дози са изнесени в над 90 страни", посочи тя, изразявайки надежда преди срещата на върха на Г-7, че партньорите на ЕС също ще се ангажират да предоставят повече ваксини за други страни по света.

Според нея е необходимо да се знае произходът на Covid-19 и разследващите трябва да имат пълен достъп до местата и обектите, които биха могли да хвърлят светлина по въпроса.

"От първостепенно значение е да научим за произхода на коронавируса", каза фон дер Лайен на същата пресконференция. "Разследващите органи се нуждаят от пълен достъп до всичко, което е необходимо, за да открият наистина източника на тази пандемия“, добави тя. Преди нея председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че подкрепя намерението на САЩ да разследва ролята на Китай за произхода на ковид-19.

Ключови думи:

ваксинация, COVID-19