Медия без
политическа реклама

Франция изпраща втора Статуя на свободата в САЩ

10 Юни 2021
CNAM/Wikipedia
„По-малката сестра“ и оригиналът от Ню Йорк.

Нюйоркчани имат подарък, който да очакват с нетърпение за Деня на независимостта тази година: втора статуя на свободата, изпратена от Франция. Тази нова бронзова дама, наречена „малката сестра“, е с размери 1/16 от световноизвестната си „кака“, която стои на остров Либърти, съобщи Си Ен Ен.

В понеделник със специална церемония по-малката статуя беше вдигната от мястото си в  Националния музей на изкуствата и занаятите (CNAM) в централната част на Париж, където стоеше от 2011 г., и бе натоварена в контейнер. Новото ѝ място ще бъде на остров Елис, точно срещу оригинала, от 1 до 5 юли. След това ще отпътува за Вашингтон, за да бъде изложена в резиденцията на френския посланик за 14 юли - Деня на Бастилията.

Американското турне на „Малката сестра на лейди Либърти“ е част от честването на 135-та годишнина от пресичането на Атлантическия океан от статуята на Свободата (на части) и е партньорски проект между посолството на Франция в САЩ, Националния музей на изкуствата и занаятите и една корабоплавателна компания.

Малката сестра, с тегло над 450 килограма  и висока само 3  метра, е направена през 2009 г. Тя е точно копие на оригиналния гипсов модел от 1878 г., запазен в музея.

"Статуята символизира свободата и светлината по целия свят", каза Оливие Фарон, директор  на музея.  "Искаме да изпратим много просто послание: Нашите приятелски отношения със Съединените щати са много важни, особено в този момент. Трябва да запазим и защитим нашето приятелство."

Още по темата