Медия без
политическа реклама

Русия официално обяви организациите на Алексей Навални за екстремистки

10 Юни 2021

Московският градски съд забрани политическите организации, свързани с Алексей Навални, официално класифицирайки ги като "екстремистки", предаде Би Би Си. Подобна забрана до момента е засягала терористични организации като Ал-Кайда или религиозни групи като Свидетелите на Йехова. 

През април прокурорите поискаха щабовете на Навални да бъдат дамгосани като "екстремистки", като заявиха, че групата планира въстание с подкрепата на Запада. 

Активистите, които работят за руския опозиционер, могат да влязат в затвора, ако продължат работата си. Всеки, който публично подкрепя политическата мрежа на Навални, има забрана да се кандидатира за публична длъжност.

''Когато корупцията е в основата на държавната власт, борците срещу корупцията са екстремисти. Съдът в Москва призна ''Фонда за борба с корупцията'' и мрежата от щабове за екстремистки организации. Дори няма да обсъждам правната страна на вица, наречен ''съд'' в Русия. Достатъчно е да се каже, че всички материали по случая са обявени за държавна тайна. Процесът е приключен. И аз не просто не участвах в това, аз дори не бях поканен да говоря'', написа Навални във Фейсбук. Опозиционерът обеща, че "няма да отстъпи". Той обаче подчерта, че неговите поддръжници сега ще трябва да променят начина си на работа.

''Беше установено, че тези организации не само разпространяват информация, която подбужда омраза и вражда срещу държавните служители, но и извършват екстремистки действия'', заяви пред съда говорителят на прокуратурата Алексей Жафяров.

По този начин руските власти възпрепятстват поддръжниците на Алексей Навални да участват в предстоящите през септември парламентарни избори. 

Адвокатите на Навални заявиха, че ще обжалват решението и се надяват темата да бъде обсъдена от Владимир Путин и Джо Байдън по време на тяхната среща на 16 юни в Женева във Вила Ла Гранж.

РЕАКЦИИ:

Държавният департамент на САЩ нарече действието "особено обезпокоително" и заяви, че е част от модел за ограничаване на основните права в Русия, предаде БГНЕС. В радиоинтервю в четвъртък сутринта говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че отговорът показва степента на намеса на САЩ в руските дела.

''Можете ли да си представите такава мигновена реакция от Държавния департамент на местно или някакво друго вътрешно решение в друга държава?“, каза тя в интервюто, излъчено в YouTube и държавното радио. "Няколко часа по-късно те правят специално изявление. Това означава, че те са политически замесени в историята", каза тя и добави, че по този начин Вашингтон разкрива своите "агенти". "Те проявяват такава политическа ревност, защото тя засяга тези, които са контролирали, тези, които са подкрепяли политически и по други начини", каза Захарова.

В четвъртък Европейският съюз денонсира решение на руския съд. "Решението на Московския съд за определяне на организациите на Алексей Навални като "екстремистки групи" бележи най-сериозните усилия до момента от страна на руското правителство за потушаване на независимата политическа опозиция и разследванията срещу корупцията", заяви върховният представител на ЕС за политиката на сигурност и външните работи Жозеп Борел. В изявлението се казва, че ходът е предназначен да премахне влиянието на политическите мрежи на Навални преди изборите за Държавна дума през септември и след това.