Quantcast
Министерствата търсят договори, свързани с Пеевски и Божков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министерствата търсят договори, свързани с Пеевски и Божков

Следващият списък на НАП и ДАНС ще е с акционери и членове на управителни и надзорни съвети
6 674
 Илияна Кирилова
Асен Василев

Продължава работата по разширяване на списъка със свързаните лица на санкционираните по закона "Магнитски" Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и 64-те техни фирми. 

Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерски съвет. В сряда финансовото министерство публикува списък с 34 фирми, които през последните пет години са били притежавани, контролирани или управлявани от Васил Божков и Делян Пеевски. 

"В момента се изработва списък с всички съдружници, акционери, управители и членове на управителни и надзорни съвети в тези фирми за последните пет години и продължават да имат връзка с въпросните лица", посочи министър Василев. Списъкът се изработва от НАП и ДАНС.

На всички министерства е разпоредено да направят преглед на предприятията с над 50% държавно участие, на които са принципал, и да уведомят за договори и взаимовръзки със санкционираните от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ по закона "Магнитски".  Предглед на договорите трябва да се направи и от всички държавни структури. 

"Все още нямаме обратна връзка дали такива договори са установени", заяви Асен Василев.

Той уточни, че Законът за обществените поръчки позволява подобни договори да бъдат преустановени. "В него има много ясно изключение - ако една обществена поръчка би нанесла щета или би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост", каза служебният финансов министър.

 

 

Още

Кабинетът: Нито един пенсионер от октомври няма да взима под 369 лв.

22.07.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

56296
Прокуратурата разпита Пеевски заради "Магнитски"

22.07.2021

2745
Свързани фирми са взели милионите на държавната "Монтажи"

19.07.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

8913