Quantcast
САЩ обмислят въздушни удари над Афганистан при заплаха от талибани | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

САЩ обмислят въздушни удари над Афганистан при заплаха от талибани

415

Американските военни обмислят възможността да нанесат въздушни удари на територията на Афганистан в случай на заплаха от бойците на радикалното движение "Талибан'', предава БГНЕС, позовавайки се на материал в The New York Times.

Според изданието ''Пентагонът обмисля да поиска разрешение за предприемане на въздушни удари в подкрепа на афганистанските сили за сигурност, ако Кабул или друг голям град се окаже под заплаха от превземането от талибаните''.

Новината идва, след като американският президент Джо Байдън ясно заяви, че след предстоящото изтегляне на САЩ от Афганистан Вашингтон ще спре да предоставя въздушна подкрепа на афганистанската армия, освен ако не става дума за нападения на терористични групи, които ''могат да навредят на американските интереси''. Според източници, Пентагонът признава, че афганистанските сили могат да бъдат победени в сблъсъци с талибаните.

Според вестника, американските военни "обсъждат какво могат да направят, ако бързото изтегляне на американските войски доведе до сериозни затруднения от гледна точка на националната сигурност". Като една от възможните препоръки Пентагона предлага да се използват ''американски военни самолети или въоръжени безпилотни летателни апарати, които да се намесят в случай на извънредна криза''. Това може да се разглежда като възможност за превземането на Кабул или ''обсада, която представлява заплаха за посолствата и гражданите на САЩ и техните съюзници''.

За да се нанесат въпросните удари, вероятно ще трябва да се използват бази в Персийския залив, отбелязва вестникът.

Във Вашингтон все още няма консенсус относно това как САЩ ще провеждат операции, за да попречат на Ал Кайда и други терористични групи да ''възстановят присъствието си в Афганистан''. Липсва и окончателно решение как да се гарантира, че западните компании-изпълнители могат да продължат да работят с афганистанската армия. ЦРУ се опитва да намери "нови възможности за събиране на разузнавателни данни в страната и нанасяне на удари по терористи", се казва в доклада.

На 14 април Байдън заяви, че е взел решение да прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна кампания в американската история. Изтеглянето на американските войски вече започна. Очаква се американският военен контингент да напусне Афганистан до 11 септември.

 

Ключови думи:

САЩ, Афганистан, талибани

Още

САЩ и Южна Корея отговориха на Пхенян с четири ракети "земя-земя"

05.10.2022

4869
Бомбен атентат взе 23 жертви в Кабул

30.09.2022

272
Пентагонът създава командване в Германия за подкрепа на Украйна

30.09.2022

2318