Медия без
политическа реклама

Фонд Земеделие и "Напоителни системи" са с нови ръководства

10 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова
Христо Бозуков

Министърът на земеделието проф. Христо Бозуков продължава с кадровите промени в подопечните му агенции и дружества. Само за един ден той смени ръководствата на фонд "Земеделие", "Напоителни системи" ЕАД и САПИ ЕООД - Системата за агропазарна информация.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е освободил изпълнителния директор на Разплащателната агенция Васил Грудев на проведеното днес заседание, съобщиха от земеделското министерство. Освободени са и неговите заместници Евдокия Кръстева и Иван Капитанов. Днес е избрано и ново ръководство на фонд "Земеделие". За изпълнителен директор на ДФЗ е назначен Борис Михайлов, а него заместници ще бъдат Боряна Алексова, Петя Славчева, Георги Динев и Владимир Атанасов.

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Той притежава магистърски степени по икономика и право. Също така има завършен курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в областта на приватизацията, приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. Работил е като ревизор в Министерството на финансите, управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото, както и като адвокат по данъчно и наказателно право, показва справката, разпространена от земеделското министерство.

Преди дни служебният министър Христо Бозуков определи ситуацията във фонда като тревожна заради забавени проекти и риск от загуба на европейски средства. Бозуков обяви, че ще назначи външен одит на фонда.

"С протоколно режение на министъра са освободени досегашните членове на управителния съвет на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева, Пламен Иванов и Силвия Русинова. До провеждане на конкурси за членове на органа на управление на дружеството на техните места са назначени съответно Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов", съобщиха от министерството.

Причина за смяната са усановени нередности от извършения одит в "Напоителни системи", както и организационни пропуски в управлението на дружеството. От аграрното министерство обаче не дават повече информация какви нередности е констатирала одитната проверка, започнала на 25 май 2021 г.

Служебният министър Христо Бозуков коментира преди дни пред БНР, че обмисля смяна на ръководството на дружеството заради множество нарушения. Тогава той посочи: Най-дребното – извършен е ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието“, каза Бозуков. Този автомобил изпълнителният директор Снежина Динева използвала като служебен. Министърът посочи още, че дружеството има и несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения, Както и изтеглен неизгоден кредит за 13 млн. лв. от Инвестбанк. 

Земеделският министър посочи и скорошен доклад на Сметната палата за „Напоителни системи“, който още не му бил предоставен. „Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки".

Интересен факт е, че Снежина Динева бе назначена за шеф на "Напоителни системи" именно от Христо Бозуков, когато той бе за първи път служебен министър на земеделието през 2018 г. в служебното правителство на Огнян Герджиков. Тя пое този пост, след като преди това бе над 10 г. в правната дирекция на дружеството. Динева стана известна и с факта, че преди да започне работа в държавната администрация известно време е била фолк-певица с псевдонима Нена.

Служебният министър на земеделието назначи икономиста Агоп Каспарян за управител на държавното дружество „Система за агропазарна информация”. То подготвя статистическите данни, които служат на бизнеса за планиране на дейността.

Досегашният управител на дружеството Мирослава Наумова е подала молба за освобождаване с мотив - здравословни причини. Оттеглянето на Наумова идва след поредица медийни публикации, че няма нужното образование и че годишната ѝ заплата надвишава годишната печалба на дружеството. 

Още по темата