Quantcast
Различна фирма предлага на ЦИК доставката на 5000 машини за вота | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Различна фирма предлага на ЦИК доставката на 5000 машини за вота

Изборната администрация твърди, че ще се опита да осуети хаоса при гласуването в чужбина
5 960
 Илияна Кирилова

След като Централната избирателна комисия и "Сиела" не могат от доста време да се разберат за допълнителните машини за гласуване на изборите на 11 юли, друга фирма е дала оферта за доставяне на допълнителните електронни устройства. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му в идните 3 дни ще стане ясно дали изобщо ще има още около 5000 машини за предсрочния вот.

"Имаме предложение от друга фирма – "Панов" ЕООД, което в официален вид пристигна току-що в ЦИК. Комисията ще разгледа това предложение, ще види дали то може да отговори на изискванията на техническите спецификации, които са вече приети. Ако това е така, вероятно ще бъдем в контакт с тази фирма", обясни Томов. "Ако не успеем да закупим други устройства, това не означава, че ще доведе до някакъв провал на изборите", отговори той на репортерски въпрос дали машинното гласуване е пред крах.

Според въведените промени в изборните правила от предишния парламент гласуването в секциите с над 300 избиратели задължително става с машина, като само в краен случай е позволено гласуване с хартиени бюлетини. Секциите в България са близо 12 хиляди. В чужбина пък се очаква да бъдат открити над 800 секции, което е рекорд досега. Наличните машини обаче са под 10 хиляди.

"ЦИК и „Сиела“ са в непрекъснат контакт. Това, което не се осъществи и около което възникна спор за финансовите условия, касае закупуването на нови устройства, но това, че там не се стигна до споразумение, не означава, че сме прекратили съвместната си работа с фирмата", поясни Цветозар Томов.

Що се отнася до вота в чужбина, там няма да се стигне до хаос, твърди той. Най-много заявления към момента са подадени от Турция – 16 363. Следват Великобритания – с 8841 заявления, Германия – с 6486, и Испания – с 2561.

Крайният срок за подаване на заявления изтича на 15 юни. Подадените към момента електронни заявления са 45 231.

Още

Машините в три секции изписаха "Дневникът е подправен"

02.10.2022

Обновена

10675
При 100% обработени протоколи: 7 формации влизат в парламента

03.10.2022

Обновена

15584
„Дневникът е подправен“ сблъска челно ЦИК и „Сиела“

03.10.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6129