Quantcast
Военните трескаво търсят черната кутия на падналия МиГ 29 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Военните трескаво търсят черната кутия на падналия МиГ 29

Американското посолство в София изказа съболезнования за загиналия пилот на официалната си Фейсбук страница
Обновена
3 596

Военните бързат да открият черната кутия на падналия в Черно море изтребител МиГ-29, както заради притесненията, че морската вода може да я увреди, така и защото се очаква разваляне на времето в района. Това стана ясно от изявления на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов по БНТ. Именно той ръководи и операцията по издирването на кутията.

"От вчера, както беше вече съобщено, ние преминахме в нов тип операция. От операция за търсене и спасяване на изчезнал пилот вече е само операция за търсене на останки от самолета и откриване на черната кутия. Към момента продължават действията по търсенето", заяви контраадмирал Михайлов. В четвъртък Министерство на отбраната обяви официално, че пилотът на самолета - майор Валентин Терзиев, е загинал. 

„В надпревара с времето сме, необходими са благоприятни метеорологични условия за тези сложни дейности. Колкото по-бързо открием и извадим черната кутия на самолета, толкова по-голям е шансът да допринесем за изясняване на причините за инцидента“, твърди сега шефът на ВМС. Ден по-рано военният министър Георги Панайотов пък обяви в прав текст, че ако черната кутия не бъде открита до 4 дни, то информацията в нея може да се окаже унищожена.

Черната кутия би трябвало да съхранява информацията за целия полет като височина, скорост, параметри на двигателите. В нея има и рекордер, който може да е записал последните думи на пилота.

 

В петък Михайлов обясни и, че ден по-рано са били открити следи и останки, но те се оказали стари и не били свързани с падналия сега самолет. Рано тази сутрин във водите обаче били открити два нови контакта, които в момента се изследват дали имат връзка с инцидента. Към операцията са се присъединили и представители на института по океанология на БАН, които също ще изследват района със специализирана техника. Районът, който трябва да бъде обследван обаче бил изключително голям.

 "Трудно е да се каже конкретен срок. Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия и сблъсъкът на самолета във водата. Най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета", добави командирът на ВМС. Ден по-рано военните обявиха, че самолетът вероятно е влязъл във водата с 950 км в час. Командирът на ВМС обяви, че надеждата е да се открият по-големи парчета, включително и двигателите на изтребителя. Именно между двата двигателя, в задната част се намира и черната кутия, обясни той.

Контраадмиралът обясни и защо са прибегнали до помощта на частни структури и фирми. "Военноморските сили разполагат със специализирани сили и средства за откриване на мини. Това е нашата работа. Минният ловец разполага както с хидроакустическа станция за подводно обследване, която ние използваме за откриване на остатъци по морското дъно. Той също така разполага с дистанционно управляеми подводни апарати. Именно с такъв апарат, който е доста голям и тежък, но той е предназначен за откриване и унищожаване на мини. Но районът, който трябва да бъде обследван е изключително голям", каза той. и добави: "Само с нашите силите това би отнело в порядъка на половин месец, тъй като първо трябва да бъдат обследвани целите райони, да бъде направено картографиране на всичките обекти, които са открити. А в последствие всеки един от тях трябва да бъде детайлно обследван с подводен апарат. Помощта на частния сектор и Института по океанология е много нужна,за да може първо да се съкратим времето на търсене“.
„Следващият етап е това, което бъде намерено и класифицирано като предполагаем остатък от самолета, да бъде извадено. Дълбочината в района е между 65 – 75 метра. На тази дълбочина, за да бъде надеждно закрепено нещо да може да бъде извадено с кран или други способи, трябва да слязат водолази“, каза Михайлов.

 

В същото време на страницата на Американското посолство беше публикуван пост, в който се изказват съболезнования на семейството на загиналия пилот Валентин Терзиев. В него пише "С голяма тъга, ние, от Посолството научихме за смъртта на майор Валентин Терзиев по време на военновъздушно учение на 9 юни".

"Присъединяваме се към всички българи, опечалени от тази загуба, и изказваме своите дълбоки съболезнования на семейството му, приятелите и всички, които гордо служеха с него в българските въоръжени сили", се казва още в съобщението.

 

 

С голяма тъга ние от Посолството научихме за смъртта на майор Валентин Терзиев по време на военновъздушно учение на 9...

Posted by U.S. Embassy Sofia on Friday, June 11, 2021

 

Ключови думи:

шабла, черна кутия, самолет

Още

Военният министър: Категорично МиГ-29 не е свален, взривен, атакуван

17.09.2021

1362
Военният министър: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена

16.09.2021

Обновена

5242
Противовъздушната отбрана отразява удари край Шабла в бойно учение

12.09.2021

2280