Quantcast
Борислав Михайлов влезе в конфликт с екипа на Бербатов | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Борислав Михайлов влезе в конфликт с екипа на Бербатов

Изпълкомът на БФС отмени свое решение и остави в сила за още един сезон досегашния формат в първенството
2 599
 СПОРТАЛ
Президентът на БФС Борислав Михайлов влиза с увереност и усмивка на пресконференцията след заседанието на Изпълкома.

Президентът на БФС Борислав Михайлов отвърна за пръв път публично на атаките на опозицията в лицето на Димитър Бербатов и екипа му. При това го направи публично, след днешното заседание на Изпълкома. Той разкритикува поведението на члена на изпълнителния комитет Петър Величков, който застана зад кандидатурата на Бербатов за президент на футболния съюз и активно работи за нея.

"Няма такъв член като него, който да прави кампания срещу хората, с които работи. Той е тук по моя покана, аз го включих в екипа си. Няма право да бъде член такъв, който изнася информацията от заседанията. Няма как да стане! Няма как да бъде и тук, и да се готви за конгрес с неговата компания. Не може да си тук и да критикуваш колегите си, докато си седнал с тях на една маса", каза с остър тон Михайлов. А след това демонстрира превъзходство пред Бербатов и дори явно показа, че смята да се кандидатира за нов мандат. "Бербатов не ми е таргет на мен. Клубовете искаха аз да си завърша мандат и това ми е целта. Ако има нещо, което да кажа, ще го кажа на Конгреса, когато се срещнем с Бербатов. Има устав. Един месец до конгрес трябва да се обявят кандидатурите. Все още няма назначен конгрес. Всеки може да се кандидатира и започва предизборните кампания както е за парламент, за президент, а не осем месеца преди това. Аз достатъчно съм говорил – 15 години. Ще говоря най-вече пред хората, които ме избират. Не съм човек, който ще създава жълтинии. Само да не забравят да не прекрачват добрия тон", изтъкна завърналият се на поста президент. 

Той даде да се разбере, че не счита за заплаха писмата от ФИФА и УЕФА, откъдето се интересуваха на какво правно основание Михайлов е оттеглил оставката си и тя е приета. "Това писмо от ФИФА и УЕФА е информативно и е върнат отговор. Няма напрежение, нито в УЕФА, нито ФИФА. Президентът се знае кой е", категорично отсече той.

Самият Петър Величков не присъства на заседанието на Изпълкома, но изрази своята позиция пред Dsport: "От медиите разбрах, че има заседание на Изпълкома. Аз покана нямам. Срамно е това поведение на ръководството, не мисля, че зад това действие стои Михаил Касабов. Имам информация, че всички в БФС са се снишили и са оставили Михайлов да се разпорежда без да има правно основание за това. Не е вписан в регистъра като президент на БФС и за съжаление за всяко негово действие отговорност все още носи Мишо Касабов. Само мога да си представя как се чувства той в тази ситуация. Не разбирам поведението на Михайлов и спрямо мен. Позволих си да споделя публично моето виждане за това, какво представлява федерацията в момента след почти 8 годишно присъствие в ИК на БФС и да изкажа лично мнение какъв е според мен правилният път, по който БФС трябва да върви. Да продължаваме да се самозалъгваме, че всичко е наред ли?!  Срамно и жалко е поведението на Михайлов. Ще вкара централата в още по-задънена улица, но и от най-задънената улица има изход, ако има желание да се излезе от нея. Това желание го има. Всеки ден ставаме свидетели на това желание, когато разговаряме с клубовете в страната. Приказките за подкрепа на над 350 клуба за Михайлов май ще се окажат "приказки под шипковия храст", за да не кажа директно лъжи или просто празни фрази хвърлени във въздуха."

 

Иначе на днешното заседание беше решено форматът с 14 отбора в Първа професионална лига (ППЛ) да бъде запазен и за следващия сезон (2021/22). Така Изпълкомът отмени свое решение от предишното си заседание (28 април). "Членовете на ИК се запознаха със становището на официалния телевизионен оператор - "Нова телевизия", и на базата на събраните мнения и последвалата дискусия, взеха решениe от началото на сезон 2021/2022 г. броят на отборите в ППЛ да бъде увеличен на 16, като задължително условие е форматът да включва плейофна фаза", гласеше въпросното решение.

Тогава се създаде експертна група, която трябваше да определи дали изобщо ще има изпадащи този сезон, колко ще са те (ако има), колко отбора от Втора лига ще влязат в елита (и кои). След като бе съзнат риска от санкции заради нарушаване на наредбата, приета преди сезон 2020/21 и регламентираща изпадащите и влизащите, нещата бяха оставени постарому. Междувременно две седмици "Етър" и "Монтана" не знаеха официално дали изпадат. Промени ще има от сезон 2022/23, когато ще има един директно изпадащ, бараж между предпоследния в елита и четвъртия във Втора лига, от която първите три ще влизат директно.

"След анализ на предложенията, ИК избра вариант 1, според който първенството в ППЛ през следващия сезон (2021/2022 г.) ще се проведе с 14 отбора, съгласно формата и начина на провеждане на наскоро завършилия сезон 2020/2021 г.... По този начин се спазва действащата Наредба за първенствата и турнирите в системата на БФС и се дава възможност на клубовете от ВПЛ да се подготвят финансово за участие в ППЛ през сезон 2022/2023 г., както и да покрият минималните лицензионни критерии за футболна инфраструктура", бе облечено в думи решението, отменящо предишното.

А коментарът на Михайлов бе следният: "Има изпадащи. Защо да няма? Това решение се дължи на базата, че изпаднал отбор няма никакво морално право да играе в същата група. Така ще се загуби спортният момент и логика. Обсъждаха се варианти с попълване на групата с изпаднали отбори или с отбори с по-долно класиране във Втора лига, но те са с по-малко финансови възможности. Затова преценихме, че тази година ще си останат тези 14 отбора, а следващото ще са 16, като три отбора от Втора лига влизат директно в Първа. Това дава шансове на вече изпадналите да се завърнат. Те има инфраструктурни възможности. Това е най-справедливото. Когато една институция спазва законите си, тя е силна".

Също така стана ясно, че три професионални клуба - елитните "Левски" и "Черно море", както и втородивизионният "Нефтохимик Бургас 1962" са получили лиценз под условие и ще бъдат подлагани на ежемесечен финансов мониторинг от страна на БФС. Новакът в елита "Локомотив" (Сф) пък ще домакинства на стадиона в Бистрица и на Националния стадион "Васил Левски", поради липса на осветление на своето съоръжение.

Решено бе също клубовете от елита да получават по 250 лв. на мач, ако пуснат до двама футболисти под 21 г. поне за 45 минути в официален двубой от първенството. При повече млади играчи на терена не се предвижда допълнителен бонус.

Мачът за Суперкупата между шампиона "Лудогорец" и носителя на купата "ЦСКА-София" ще се играе на 17 юли, сезонът в Първа и Втора лига ще стартира в уикенда 23-26 юли, а ще приключи на 20-23 май, като между 26 и 29 май ще се изиграят баражите за оставане в елита и за Лига на конференцията. Финалът за Купата на България ще е на 11 май 2021 г.

Остава в сила правилото, че мач може да бъде отложен при наличие на положителни проби за COVID-19 едновременно на повече от 10 картотекирани футболисти в един от двата отбора. Първенството може да бъде прекратено временно при наличие на положителни проби за COVID-19, едновременно на повече от 10 картотекирани футболисти на най-малко 5 клуба при група от 14 отбора и най-малко 7 клуба при група от 15 и повече отбора.

 

Още

Новото попълнение на "Милан" - строител, куриер, шофьор

26.09.2021

107
ПЪРВА ЛИГА, IХ КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

25.09.2021

Обновена

513
Босът на "Локо" (Пд) обвини съдията за 1:1 с "Ботев"

25.09.2021

120