Медия без
политическа реклама

Финландия победи Дания при доиграването на прекъснатия мач

Двубоят от гр.В на Евро 2020 бе спрян за два часа, след като датчанинът Кристиян Ериксен колабира на терена и медици едва спасиха живота му

12 Юни 2021Обновена
Туитър
Футболистите на Дания ридаят, докато реанимационните екипи опитват да върнат към живота Кристиян Ериксен

Дебютантът на европейско първенство по футбол Финландия победи домакина Дания с 1:0 в първия мач от гр.В на Евро 2020, който бе прекъснат за около два часа заради злощастен инцидент. 

В 43-ата мин., при резултат 0:0, халфът на домакините Кристиян Ериксен се строполи без видима причина на терена. 

#JUSTIN: Denmark's Christian Eriksen collapses on pitch in Euro 2020 game pic.twitter.com/HfGacruIM8

— Akash Rai (@akashrai_3575) June 12, 2021

Веднага бяха извикани медицинските екипи, а след тях и реанимационни. Те започнаха да правят опити да реанимират на място 29-годишния играч на "Интер" със сърдечни масажи. Хилядите зрители по трибуните на стадион "Паркен" притихнаха, съотборниците на Ериксен от тима на Дания се разплакаха, всички започнаха да отправят молитвени погледи към небето. Ериксен не даваше никакви признаци на живот в продължение на 10 минути, само от време на време правеше гърчове. На терена слезе и разплаканата приятелка  на футболиста - Сабрина Квист Йенсен.

Датският национал бе изнесен на реанимационна носилка, като на лицето му вече бе поставена кислородна маска. При изнасянето му от терена Ериксен показа, че е в съзнание, като вдигна ръка. Той бе откаран към най-близката болница, която е само на около 500 метра от стадион "Паркен". Малко по-късно бе съобщено, че състоянието на футболиста е било стабилизирано.

Същевременно първо финландците, а след това съдийският екип и играчите на Дания се прибраха по съблекалните, за да очакват решение дали мачът въобще ще бъде подновен. Представители на двата отбора и на УЕФА се събраха на спешна среща, за да решат как да се процедира.

След извънредната среща УЕФА обяви, че по молба на играчите на двата отбора УЕФА се е съгласила мачът да бъде подновен в 21:30 ч. българско време. 

Така двата отбора се появиха отново на терена и двубоят бе подновен от минутата, в к оято бе спрян - 43-ата. На мястото на Ериксен на терена се появи Матиас Йенсен, играч на английския "Брентфорд".

🇩🇰 Respect. 🇫🇮

Get well soon, Christian. #EURO2020 pic.twitter.com/SyWDfFAcXG

— UEFA EURO 2020 (@EURO2020) June 12, 2021

След подновяването на играта отборът на Дания отново, както и в първото полувреме притисна съперника в неговата половина, но изненадващо резултатът бе открит от финландците. При центриране отляво в наказателното поле на домакините в 60-ата мин. Йоел Поянпало засече топката с глава в мрежата зад вратаря Каспер Шмайхел.

До края на мача датчаните опитаха да отбележат гол, получиха и правото да изпълнят дузпа за спъване на Юсуф Поулсен в наказателното поле в 74-ата мин., но Пиер-Емил Хойберг пропусна. 

Така двубоят завърши с изненадваща развръзка и първа победа за Финландия на европейски финали още при дебютния мач.

 

СЪСТОЯНИЕТО НА ЕРИКСЕН

Същевременно агентът на Ериксен - Мартин Шоотс, сподели, че бащата на футболиста му е казал, че Кристиян, не само е стабилизиран, но вече говори. В момента той е подложен на щателни медицински изследвания.

Кристиян Ериксен е един от стълбовете в отбора на Дания - това бе за него 109-и мач за националния отбор. Футболистът е отбелязал и 36 гола.

 

РЕАКЦИЯ

Президентът на УЕФА Александър Чеферин коментира: "Моменти като този ни карат да видим живота в перспектива. Желая на Кристиян пълно и бързо възстановяване и се мола семейството му да има сили и вяра... В тези времена единството на футболното семейство е много силно и той и семейството му получават добри пожелания и молитви от всички. Чух как феновете на двата отбора скандират името му. Футболът е красив и Кристиян го играе прекрасно".

 

Още по темата

ОЩЕ ОТ СПОРТ

Нургюл Салимова постигна нов върхов рейтинг

22 Март 2024

Атентатът в Москва предизвика опасения за терор в Париж 2024

25 Март 2024

Димитров излиза срещу световния №2 в 1/4-финал на "Мастърс"

27 Март 2024

Григор Димитров разгроми германец в Маями

26 Март 2024

Краснобаева донесе още едно злато за България от СК в Гърция

24 Март 2024