Медия без
политическа реклама

Калинка рипна, Джордан забива - партиите се борят за електорат

Предизборната кампания стартира с нелепи сцени и лозунги

Фейсбук
Николина Ангелкова е приседнала до атрактивни баби.

Ако денят си личи по заранта, ни очаква бутафорна предизборна кампания, в която партиите ще се помъчат чрез зрелищни сцени да компенсират политическата нищета. Тоест се задава още от същото.

Кампанията стартира в петък и събота, като за двата дни се изиграха десетки хора. Хоро в Шумен поведе Мустафа Карадайъ ("Рипни, Калинке"), на хоро се хвана и Корнелия Нинова в центъра на София, здраво потропаха и симпатизантите на ИТН пред НДК. Николина Ангелкова наобиколи баби в носии в Костинброд, а даже намери време и да пусне гълъби в небето, заедно с Младен Маринов. Активисти на "Демократична България" (ДБ) пък рекоха, че ще спечелят изборите, защото коалицията се явява с бюлетина № 23 - със същото число на фланелката забивки правил навремето и баскетболната легенда Майкъл Джордан. Именно изяви от този род, народняшки или по-новаторски, са партийният инструментариум за убеждаване на електората из цялата страна.

Бутафория лъха и от официалните девизи на кампанията. ГЕРБ смени стария лозунг "Работа, работа, работа" с "Ред в хаоса". В социалните мрежи веднага се появиха коментари, че мотото е масонско. По-интересното е, че партията очевидно схваща разкриването на собствените й далавери, което се вихри през последните два месеца, за хаос. И чрез "реда" смята да възстанови доброто старо време, в което си вършеше далавери без проблем. Странното е, че по темата "ред" е разсъждавала и БСП. Явно социалистическата партия също счита настоящето за хаос (а и бъдещето), тъй като девизът на кампанията й е: "Сигурност в промяната. С грижа за теб". С първото изречение БСП иска да озапти промяната, да я канализира. Второто е продължение на "С грижа за хората" от 4 април. А че БСП доста умува върху хаоса и стабилността, показват също думи на лидера Нинова от церемонията при старта на кампанията. "БСП е системна партия, която може да даде сигурност", заяви тя. Така БСП хем е партия на протеста, и се сърди, като не я броят за такава, хем и на системата.

Девизът на ИТН е "Време е за друго", без да е ясно какво е това "другото". Старото мото бе "Решаващият глас си ти". На 4 април и сега ДПС разчита на "Рестарт на държавността". ДБ нямаше мото през април, а за 11 юли издигна скучноватото "Свобода, законност, модернизация". "Изправи се! Мутри вън!" си няма водещ лозунг, вероятно защото самото име на формацията е лозунг. На коалицията между ВМРО, НСФБ и "Воля" девизът е "България над всичко!". Как ли са го измислили?

Още по темата