Медия без
политическа реклама

Потвърдено бе, че Ериксен е получил инфаркт на терена

Футболистът на Дания вече е стабилизиран и изпрати съобщение до съотборниците си, че е добре

13 Юни 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Кристиян Ериксен при изнасянето си на носилка от терена по време на мача с Финландия.

Халфът на датския национален отбор Кристиян Ериксен, който колабира в 43-ата мин. на мача срещу Финландия от група В на Евро 2020 е получил инфаркт. Това потвърди лекарят на тима Мартин Боесен, който добави, че все още не е ясно защо се е стигнало до спиране на сърдечната дейност. 

Запитан колко близо до смъртта е бил Ериксен, д-р Боесен отговори: "Той си беше отишъл... Колко близо сме били? Не зная - върнахме го след едно дефиблириране..."

Ериксен вече не само е стабилизиран в болница, но е успял и да комуникира с хора от клубния си отбор - "Интер". 29-годишният футболист е изпратил кратко съобщение "Добре съм" в служебния канал за обмяна на съобщения на италианския клуб.

Ериксен е настанен в болница Rigshospitalet и предстои да бъде подложен на серия изследвания, чрез които да бъде установено каква е причината за смразяващия инцидент, който ужаси вчера целия свят.

Там с него е успял да говори и  треньорът на националния отбор на Дания Каспер Хюлманд. Футболистът му е казал, че няма никакъв спомен от колабирането си на терена и е бил загрижен за своите съотборници. 

Дебютантът на европейско първенство по футбол Финландия победи домакина Дания с 1:0 в първия мач от гр. В на Евро 2020, който бе прекъснат за около два часа заради злощастен инцидент.   В 43-ата мин.

Преди това бе известно, че бащата на Кристиян - Томас, пръв съобщи, че животът на сина му е вън от опасност, а футболистите на Дания са се съгласили да доиграят двубоя срещу Финландия, след като са се чули със съотборника си.

Но е имало критични мигове, в които животът на футболиста е бил под угроза. "Бе видно, че е загубил съзнание. Когато стигнахме до него, той лежеше на една страна. Усетих неговия пулс и установих, че има дишане. В един момент обаче изведнъж пулсът му изчезна. Тогава започнахме сърдечен масаж. С бързата помощ от страна на медицинския персонал успяхме да направим необходимото. За щастие, той се вкопчи в живота. Кристиян ми проговори, преди да бъде изпратен с линейка до болницата", коментира по-рано лекарят на датския д-р Боесен.

Д-р Санджай Шарма, който от 2013 до 2019 г. е бил част от медицинския екип на "Тотнъм", когато там е играл Ериксен, пък заяви, че през този период показанията на играча са били съвсем нормални. "Когато видях, че Ериксен пада на терена си помислих: "Боже мой! Има ли нещо, което сме пропуснали и не сме виждали". След това прегледах абсолютно всички резултати от неговите изследвания през този период и всичко изглеждаше перфектно. Неговите резултати до 2019 година бяха напълно нормални, без видими сърдечни дефекти. Мога да гарантирам за това, защото аз лично съм правил тестовете", коментира пред "Мейл он Съндей" д-р Шарма, който сега работи към лондонския университет "Сейнт Джордж".

След мача селекционерът на Дания Каспер Хюлманд заяви: "Това бе една тежка вечер. Всички си припомнихме кои всъщност са най-важните неща в живота. Това са отношенията с важните за нас хора - семейството и приятелите. Можехме да доиграем мача същата вечер или да бъде отложен за утре (б.ред. - неделя). Всички се съгласиха да играем веднага. Но е трудно е да играеш футбол, когато мислите ти са натоварени с подобни чувства. Беше невероятно, че футболистите успяха да излязат на терена и да се опитат да играят футбол".

А след мача от УЕФА обявиха, че наградата "Звезда на мача" се дава именно на Кристиян Ериксен.

Още по темата