Медия без
политическа реклама

Гърция се оплака официално в УЕФА от екипите на Сев. Македония

Първият мач на западните ни съседи на Евро 2020 със спорните фланелки обаче не им донесе успех

13 Юни 2021Обновена

Гърция изпрати официално оплакване, адресирано до президента на УЕФА Александър Чеферин, заради екипите на футболния отбор на Северна Македония на Евро 2020. 

В писмото, подписано от гръцкия спортен министър Лефтерис Авгенакис, се казва, че в емблемата ФФМ (Футболна федерация на Македония) на фланелките липсва буква за думата "Северна".

От 12 февруари 2019 г., след Преспанското споразумение, Македония официално смени името си на Република Северна Македония, припомнят от гръцка страна. Затова на емблемата на екипите трябва да има и буквата "С" (за Северна) и тя да се чете ФФСМ (FFNM на латиница).

Гръцкият спортен министър също така призовава УЕФА да обърне внимание като цяло на името, което по принцип използва футболната федерация на страната, защото то няма нищо общо с новото название на държавата.

"Бихме искали да ви информираме, че по повод пост на президента на футболната федерация на Северна Македония Муамед Сейдини в личния му акаунт в социална медия, Гръцката футболна федерация обръща внимание на следното:

Тъжно е, дори възмутително, че въпроси, уредени с международни конвенции, възникват от нищото преди началото на Евро 2020 и участието на Северна Македония в него. МОК и международните спортни федерации, включително футболната, са признали Северна Македония като техен член. Всяко друго произволно самоназоваване е извън общоприложимата регулаторна рамка и следователно е нереално", се казва в писмото.

Авгенакис е изпратил подобно протестно писмо и на северномакедонския външен министър Буяр Османи.

Само преди седмица националният отбор на Украйна предизвика подобен скандал, след като показа екипите си, на които е изобразена карта, включваща в границите на страната и анексирания от Русия полуостров Крим.

 

Спор за абревиатури

Гръцкият външен министър Никос Дендиас също е изпратил писмо до своя македонски колега Буяр Османи. Дендиас е настоял Скопие да използва съкращението "NM" (Северна Македония) или "RNM" (Република Северна Македония) вместо "MKD", съобщили са гръцки дипломатически източници, цитирани от БГНЕС.

Първият дипломат на Атина също подчертава, че въпросът трябва да бъде решен чрез промяна на името на футболната федерация, и настоява Османи да се намеси за разрешаването на тези въпроси в рамките на добросъседските отношения.

Османи обаче е заявил, че футболната федерация на страната му не получава пари от държавата, и по тази причина Преспанският договор не важи за нея.

„Преспанското споразумение обхваща институции, които получават държавни пари. Тъй като ФФМ не получава такива пари, тя не е длъжна да се нагоди спрямо клаузите на този договор. Търговските марки са ясно дефинирани там: кодът е MKD“, коментирал е македонският външен министър.

Националният отбор на Украйна вече предизвика международен скандал още преди да е започнал участието си на европейското първенство по футбол (Евро 2020). Причината е в представените екипи, с които футболистите на Андрий Шевченко ще играят.

 

Несполучлив дебют

Първият мач на Северна Македония с въпросните фланелки обаче се оказа неуспешен. Тимът загуби с 1:3 от Австрия в мач от група С, игран в Букурещ. Головете за успеха вкараха Щефан Лайнер в 18-ата мин., Михаел Грегорич в 78-ата и Марко Арнаутович в 89-ата. За Австрия това беше първа победа на европейско първенство в историята.

За тима на Северна Македония остана утехата, че вече има първи гол в историята на страната на континентален шампионат. Вкара го най-опитният футболист в отбора - 37-годишният нападател на "Дженоа" Горан Пандев.

Още по темата